JUST NU – 20 % rabatt på produkter för mage & tarm

11 viktiga näringsämnen, vitaminer och mineraler som skyddar mot radioaktivitet och skador från strålning

Lästid: 4 min
11 viktiga näringsämnen, vitaminer och mineraler som skyddar mot radioaktivitet och skador från strålning

Radioaktivitet är bland det farligaste som finns för människan. Radioaktiva partiklar i luften, grundvattnet och i jorden kan förstöra hälsan mycket snabbt och i värsta fall leda till döden. De radioaktiva partiklarna har så mycket energi att de kraftfullt kan skada cellerna och DNA. Alla människor är känsliga för radioaktiv strålning men barn och foster är extra känsliga och drabbas extra hårt av radioaktiv strålning. Det är alltid viktigt att ha fullgod näringsstatus för att undvika ohälsa och sjukdomar men när det gäller radioaktiv strålning finns det några speciella näringsämnen som är extra viktiga och som kan göra stor skillnad. 

Jod mot strålning

Det absolut viktigaste ämnet för att motverka radioaktivitet är jod. Radioaktiv strålning består bland annat av radioaktivt jod som påverkar sköldkörteln och skadar den mycket allvarligt. Om man däremot tar kosttillskott av jod, det vill säga jod som inte är radioaktivt, mättar joden sköldkörteln och det skapas ett skydd mot strålningen. Kroppen tar helt enkelt inte upp det radioaktiva jodet om man har tillräckligt med jod i kroppen. Det är anledningen till att personer som bor nära kärnkraftverk får tillskott av jod utdelat till sig. 

Jod mot strålning

Antioxidanter och växtämnen mot strålning

Det finns en bakterie som klarar av radioaktiv strålning, Deinococcus radiodurans. Den kallas för världens tuffaste bakterie för att den klarar av näringsbrist, extrem torka men framförallt radioaktiv strålning. Det är den hittills mest strålningsresistenta organsim som finns på jorden. Anledningen till det är att Deinococcus radiodurans kan bilda extrema mängder superoxide dismutase (SOD). SOD är ett enzym som finns i alla celler och som bryter ner fria radikaler. SOD är en otroligt kraftfull antioxidant vilket gör att den skyddar mot de skador som radioaktiv strålning ger upphov till. Forskning visar att det finns många andra viktiga antioxidanter som skyddar kroppen och cellerna mot fria radikaler och mot radioaktiv strålning.

NAC (N-acetylcystein)

N-acetylcystein är en antioxidant som bland annat förstärker kroppens avgiftningsfunktioner, är leverskyddande och är slemlösande. Flera studier visar att N-acetylcystein även skyddar celler mot radioaktiv strålning. I djurstudier minskar leverskador som uppstått på grund av radioaktiv strålning om de får NAC. Möss som exponerats för en potentiellt dödlig dos av radioaktiv strålning lyckades överleva längre på en blandning av C-vitamin och N-acetylcystein i en studie. 

Betakaroten

Betakaroten är förstadiet till aktivt vitamin A. Betakaroten användes i Tjernobyl på barn som skadats av radioaktiv strålning med goda resultat. Oxiderade fetter som uppstått på grund av radioaktiviteten minskade i mängd hos de strålningsskadade barnen. Andra studier visar också att A-vitamin har skyddande effekter på strålningsskadade gener. Alla våra multivitaminmineraler innehåller A-vitamin i form av betakaroten. 

C-vitamin och E-vitamin

C-vitamin är en kraftfull antioxidant. Den skyddar mot fria radikaler som uppstått på grund av radioaktiv strålning enligt flera studier. Det samma gäller E–vitamin som skyddar celler mot strålningsskador. Det finns forskning på möss som visar att E-vitamin skyddar dem mot en dödlig strålningsdos. 

Röntgentekniker utsätts för onaturligt höga nivåer av radioaktiv strålning under sin livstid. Effekten av det är högre oxidation i vävnaderna än för genomsnittet av befolkningen. I en studie fick röntgentekniker tillskott av 500 mg C-vitamin och 150 mg E-vitamin dagligen i 15 veckor. Oxidationsskadorna i kroppen minskade och deras nivåer av kroppsegna antioxidanter som glutation och glutationperoxidas i röda blodkroppar ökade markant. 

R-lipoic Acid

R-lipoic Acid (R-alfa-liponsyra) är en kraftfull antioxidant och aktiv form av alfa-liponsyra. R-alfa-liponsyra har i studier visat sig skydda mot strålningsskador. R-alfa-liponsyra gavs till personer som sanerade kärnkraftsolyckan i Tjernobyl även långt efter saneringstillfället. Försöksobjekten fick 600 mg R-alfa-liponsyra dagligen i två månader med positiva resultat på både immunförsvaret och på den allmänna hälsan. 

Quercetin 

Quercetin är ett är en så kallad flavonoid som förekommer i bland annat äpplen och kålväxter. Forskning tyder på att quercetin skyddar fett och protein vid dödliga doser av radioaktiv strålning. Skyddet sker genom quercetinets antioxidativa egenskaper. Quercetin verkar även skydda cellens DNA från oxidativa skador som uppstår på grund av radioaktiv strålning. 

Kurkumin i gurkmeja

Gurkmeja är en av de växtdelar som det forskats mest på. Det gula pigmentet kurkumin i gurkmeja är det ämne som anses vara mest intressant för hälsan. Gurkmeja och kurkumin är mest känt för att det bidrar till led- och benhälsa och bidrar till att bibehålla flexibilitet i lederna men kurkumin har även visat sig skydda cellerna mot radioaktiv strålning i flera olika studier. 

Kurkumin mot radioaktiv strålning

Resveratrol

Resveratrol är en polyfenol som i djurstudier skyddar kromosomerna mot skador från radioaktiv strålning. Resveratrol som bland annat finns i de röda druvornas skal tas normalt som kosttillskott för att skydda mitokondrier och för att få en vacker hud men denna viktiga polyfenol har betydligt fler betydelsefulla uppgifter, bland annat som skydd vid exponering för strålning. Den kan även passera blod-hjärnbarriären. 

Grönt te

Epigallocatechin gallate (EGCG) kallas Epigallokatekingallat på svenska. EGCG som framförallt finns i grönt te är en polyfenol som har visat sig skydda leverns celler mot radioaktiv strålning genom dess starka antioxidativa förmåga. Multi for Women och Multi for Man innehåller EGCG. 

Zink

Zink är en mineral som har många viktiga funktioner i kroppen. Zink är mest känt för att det bidrar till immunsystemets normala funktion, skyddar cellerna mot oxidativ stress. bidrar till normal fertilitet, bidrar till att bibehålla normala testosteronnivåer i blodet och bidrar till att bibehålla normalt hår, hud och naglar. Det finns dock även forskning på zink och radioaktiv strålning. Forskning visar att zink skyddar råttor från oxidativ skada på röda blodkroppar orsakad av radioaktivt jod. Tillskott av zink har även visat sig skydda benmärgen från skador av radioaktiv strålning. 

Kontakta vår kundtjänst på [email protected] för att få kostnadsfria kostråd men även andra kostnadsfria egenvårdsråd och hälsoprotokoll som du kan följa för att optimera hud, hår och naglar. Våra egenvårdsprotokoll ska inte användas för att ställa diagnos, behandla eller bota sjukdomar. Våra egenvårdsprotokoll är råd och tips för egenvård som inte ersätter konventionell sjukvård. Kosttillskott bör ej användas som ersättning till varierad kost. Det är viktigt med en mångsidig och balanserad kost och hälsosam livsstil..

Författare


Greatlife.se

Greatlife.se startades utifrån ett missnöje med de kosttillskott som fanns på marknaden. Vi saknade produkter som vi själva skulle kunna tänka oss att använda, ge till våra barn eller rekommendera till våra nära och kära.

 

Vetenskapliga referenser och källor

Visa referenser

Slade D, Radman M. Oxidative stress resistance in Deinococcus radiodurans. Microbiol Mol Biol Rev. 2011;75(1):133-191. doi:10.1128/MMBR.00015-10

Cadet J, Douki T, Ravanat JL. Measurement of oxidatively generated base damage in cellular DNA. Mutat Res. 2011 Jun 3;711(1-2):3-12. doi: 10.1016/j.mrfmmm.2011.02.004. Epub 2011 Feb 15. PMID: 21329709.

Williams D. Radiation carcinogenesis: lessons from Chernobyl. Oncogene. 2008 Dec;27 Suppl 2:S9-18. doi: 10.1038/onc.2009.349. PMID: 19956182.

​​Thompson JS, Chu Y, Glass J, Tapp AA, Brown SA. The manganese superoxide dismutase mimetic, M40403, protects adult mice from lethal total body irradiation. Free Radic Res. 2010 May;44(5):529-40. doi: 10.3109/10715761003649578. PMID: 20298121.

Borhane Annabi, Ying-Ta Lee, Charles Martel, Anthony Pilorget, Jean-Paul Bahary & Richard Béliveau (2003) Radiation Induced-Tubulogenesis in Endothelial Cells is Antagonized by the Antiangiogenic Properties of Green Tea Polyphenol (-) Epigallocatechin-3-Gallate, Cancer Biology & Therapy, 2:6, 642-649, DOI: 10.4161/cbt.2.6.529

Bickenbach KA, Veerapong J, Shao MY, Mauceri HJ, Posner MC, Kron SJ, Weichselbaum RR. Resveratrol is an effective inducer of CArG-driven TNF-alpha gene therapy. Cancer Gene Ther. 2008 Mar;15(3):133-9. doi: 10.1038/sj.cgt.7701103. Epub 2007 Dec 21. PMID: 18157146.

Bader Y, Getoff N. Effect of resveratrol and mixtures of resveratrol and mitomycin C on cancer cells under irradiation. Anticancer Res. 2006 Nov-Dec;26(6B):4403-8. PMID: 17201161.

Reagan-Shaw S, Mukhtar H, Ahmad N. Resveratrol imparts photoprotection of normal cells and enhances the efficacy of radiation therapy in cancer cells. Photochem Photobiol. 2008 Mar-Apr;84(2):415-21. doi: 10.1111/j.1751-1097.2007.00279.x. Epub 2008 Jan 23. PMID: 18221451.

Velioğlu-Oğünç A, Sehirli O, Toklu HZ, Ozyurt H, Mayadağli A, Ekşioğlu-Demiralp E, Erzik C, Cetinel S, Yeğen BC, Sener G. Resveratrol protects against irradiation-induced hepatic and ileal damage via its anti-oxidative activity. Free Radic Res. 2009;43(11):1060-71. doi: 10.1080/10715760903171100. PMID: 19707923.

Carsten RE, Bachand AM, Bailey SM, Ullrich RL. Resveratrol reduces radiation-induced chromosome aberration frequencies in mouse bone marrow cells. Radiat Res. 2008 Jun;169(6):633-8. doi: 10.1667/RR1190.1. PMID: 18494544; PMCID: PMC2692544.

Chawla R, Arora R, Sagar RK, Singh S, Puri SC, Kumar R, Singh S, Sharmaa AK, Prasada J, Khan HA, Sharma RK, Dhar KL, Spiteller M, Qazi GN. 3-O-beta-D-Galactopyranoside of quercetin as an active principle from high altitude Podophyllum hexandrum and evaluation of its radioprotective properties. Z Naturforsch C J Biosci. 2005 Sep-Oct;60(9-10):728-38. doi: 10.1515/znc-2005-9-1012. PMID: 16320616.

Shukla SK, Chaudhary P, Kumar IP, Samanta N, Afrin F, Gupta ML, Sharma UK, Sinha AK, Sharma YK, Sharma RK. Protection from radiation-induced mitochondrial and genomic DNA damage by an extract of Hippophae rhamnoides. Environ Mol Mutagen. 2006 Dec;47(9):647-56. doi: 10.1002/em.20251. PMID: 16948057.

Devipriya N, Sudheer AR, Srinivasan M, Menon VP. Quercetin ameliorates gamma radiation-induced DNA damage and biochemical changes in human peripheral blood lymphocytes. Mutat Res. 2008 Jun 30;654(1):1-7. doi: 10.1016/j.mrgentox.2008.03.003. Epub 2008 Mar 15. PMID: 18436471.

Uchida S, Ozaki M, Suzuki K, Shikita M. Radioprotective effects of (-)-epigallocatechin 3-O-gallate (green-tea tannin) in mice. Life Sci. 1992;50(2):147-52. doi: 10.1016/0024-3205(92)90296-2. PMID: 1731169.

Inano H, Onoda M. Radioprotective action of curcumin extracted from Curcuma longa LINN: inhibitory effect on formation of urinary 8-hydroxy-2'-deoxyguanosine, tumorigenesis, but not mortality, induced by gamma-ray irradiation. Int J Radiat Oncol Biol Phys. 2002 Jul 1;53(3):735-43. doi: 10.1016/s0360-3016(02)02794-3. PMID: 12062620.

Choudhary D, Chandra D, Kale RK. Modulation of radioresponse of glyoxalase system by curcumin. J Ethnopharmacol. 1999 Jan;64(1):1-7. doi: 10.1016/s0378-8741(98)00064-6. PMID: 10075116.

Srinivasan M, Rajendra Prasad N, Menon VP. Protective effect of curcumin on gamma-radiation induced DNA damage and lipid peroxidation in cultured human lymphocytes. Mutat Res. 2006 Dec 10;611(1-2):96-103. doi: 10.1016/j.mrgentox.2006.07.002. Epub 2006 Sep 14. PMID: 16973408.

Selig C, Nothdurft W, Fliedner TM. Radioprotective effect of N-acetylcysteine on granulocyte/macrophage colony-forming cells of human bone marrow. J Cancer Res Clin Oncol. 1993;119(6):346-9. doi: 10.1007/BF01208843. PMID: 8449972.

Liu Y, Zhang H, Zhang L, Zhou Q, Wang X, Long J, Dong T, Zhao W. Antioxidant N-acetylcysteine attenuates the acute liver injury caused by X-ray in mice. Eur J Pharmacol. 2007 Dec 1;575(1-3):142-8. doi: 10.1016/j.ejphar.2007.07.026. Epub 2007 Jul 21. PMID: 17825281.

Kilciksiz S, Demirel C, Erdal N, Gürgül S, Tamer L, Ayaz L, Ors Y. The effect of N-acetylcysteine on biomarkers for radiation-induced oxidative damage in a rat model. Acta Med Okayama. 2008 Dec;62(6):403-9. doi: 10.18926/AMO/30946. PMID: 19122686.

Baier JE, Neumann HA, Moeller T, Kissler M, Borchardt D, Ricken D. Radioprotektion durch Zytokinfreisetzung unter N-Acetylcystein [Radiation protection through cytokine release by N-acetylcysteine]. Strahlenther Onkol. 1996 Feb;172(2):91-8. German. PMID: 8669050.

Demirel C, Kilçiksiz S, Ay OI, Gürgül S, Ay ME, Erdal N. Effect of N-acetylcysteine on radiation-induced genotoxicity and cytotoxicity in rat bone marrow. J Radiat Res. 2009 Jan;50(1):43-50. doi: 10.1269/jrr.08066. PMID: 19218780.

Ben-Amotz A, Yatziv S, Sela M, Greenberg S, Rachmilevich B, Shwarzman M, Weshler Z. Effect of natural beta-carotene supplementation in children exposed to radiation from the Chernobyl accident. Radiat Environ Biophys. 1998 Oct;37(3):187-93. doi: 10.1007/s004110050116. PMID: 9840488.

Burns FJ, Chen S, Xu G, Wu F, Tang MS. The action of a dietary retinoid on gene expression and cancer induction in electron-irradiated rat skin. J Radiat Res. 2002 Dec;43 Suppl:S229-32. doi: 10.1269/jrr.43.s229. PMID: 12793764.

Mareková M, Vávrová J, Vokurková D, Psutka J. Modulation of ionizing radiation-induced apoptosis and cell cycle arrest by all-trans retinoic acid in promyelocytic leukemia cells (HL-60). Physiol Res. 2003;52(5):599-606. PMID: 14535836.

Vorotnikova E, Tries M, Braunhut S. Retinoids and TIMP1 prevent radiation-induced apoptosis of capillary endothelial cells. Radiat Res. 2004 Feb;161(2):174-84. doi: 10.1667/rr3107. PMID: 14731072.

Witenberg B, Kletter Y, Kalir HH, Raviv Z, Fenig E, Nagler A, Halperin D, Fabian I. Ascorbic acid inhibits apoptosis induced by X irradiation in HL60 myeloid leukemia cells. Radiat Res. 1999 Nov;152(5):468-78. PMID: 10521923.

Waldren CA, Vannais DB, Ueno AM. A role for long-lived radicals (LLR) in radiation-induced mutation and persistent chromosomal instability: counteraction by ascorbate and RibCys but not DMSO. Mutat Res. 2004 Jul 13;551(1-2):255-65. doi: 10.1016/j.mrfmmm.2004.03.011. PMID: 15225598.

Prasad KN, Kumar B, Yan XD, Hanson AJ, Cole WC. Alpha-tocopheryl succinate, the most effective form of vitamin E for adjuvant cancer treatment: a review. J Am Coll Nutr. 2003 Apr;22(2):108-17. doi: 10.1080/07315724.2003.10719283. PMID: 12672706.

Singh VK, Shafran RL, Jackson WE 3rd, Seed TM, Kumar KS. Induction of cytokines by radioprotective tocopherol analogs. Exp Mol Pathol. 2006 Aug;81(1):55-61. doi: 10.1016/j.yexmp.2005.11.002. Epub 2006 Jan 19. PMID: 16426603.

Singh VK, Brown DS, Kao TC. Alpha-tocopherol succinate protects mice from gamma-radiation by induction of granulocyte-colony stimulating factor. Int J Radiat Biol. 2010 Jan;86(1):12-21. doi: 10.3109/09553000903264515. PMID: 20070211.

Kayan M, Naziroğlu M, Celik O, Yalman K, Köylü H. Vitamin C and E combination modulates oxidative stress induced by X-ray in blood of smoker and nonsmoker radiology technicians. Cell Biochem Funct. 2009 Oct;27(7):424-9. doi: 10.1002/cbf.1589. PMID: 19637207.

Brown SL, Kolozsvary A, Liu J, Jenrow KA, Ryu S, Kim JH. Antioxidant diet supplementation starting 24 hours after exposure reduces radiation lethality. Radiat Res. 2010 Apr;173(4):462-8. doi: 10.1667/RR1716.1. PMID: 20334518; PMCID: PMC2874934.

Zueva NA, Metelitsa LA, Kovalenko AN, Efimov AS. Immunomoduliruiushchiĭ éffekt berlitiona u likvidatorov posledstviĭ avarii na ChAES [Immunomodulating effect of berlithione in clean-up workers of the Chernobyl nuclear plant accident]. Lik Sprava. 2002;(1):24-6. Russian. PMID: 11944371.

Dani V, Dhawan DK. Radioprotective role of zinc following single dose radioiodine (131I) exposure to red blood cells of rats. Indian J Med Res. 2005 Oct;122(4):338-42. PMID: 16394327.

Dani V, Dhawan D. Zinc as an antiperoxidative agent following iodine-131 induced changes on the antioxidant system and on the morphology of red blood cells in rats. Hell J Nucl Med. 2006 Jan-Apr;9(1):22-6. PMID: 16617389.

Floersheim GL, Chiodetti N, Bieri A. Differential radioprotection of bone marrow and tumour cells by zinc aspartate. Br J Radiol. 1988 Jun;61(726):501-8. doi: 10.1259/0007-1285-61-726-501. PMID: 3370431.

Baserad på en artikeln Optimize Defenses Against Radiation av Foster Stevens i Life Extension Magazine.