Förhindrar resveratrol Alzheimers?

Lästid: 1 min
Förhindrar resveratrol Alzheimers?

Resveratrol – 

Resveratrol är en typ av naturlig förening känd som en polyfenol. Den finns i en mängd olika livsmedel, men är särskilt rik på röda druvskal, blåbär, tranbär och mörk choklad. Den finns även i rödvin, vilket har gett upphov till teorin om "det franska paradoxet" – observationen att fransmän tenderar att ha en relativt låg frekvens av hjärtsjukdomar, vilket vissa tillskriver deras konsumtion av rödvin.

Resveratrol har studerats för en rad potentiella hälsofördelar. Laboratorie- och djurstudier har antytt att resveratrol ökar insulinkänslighet, förbättrar mitokondriefunktion samt reducerar fettackumulering. Nu har en ny studie på möss visat att resveratrol även kan bidra till att förhindra utvecklingen av neurodegenerativa sjukdomar som Alzheimers. Det finns även teorier om att resveratrol kan spela en roll i att förlänga livslängden, baserat på studier på jäst, maskar och flugor, men dessa resultat har ännu inte översatts till människor.

Författare


Greatlife.se

Greatlife.se startades utifrån ett missnöje med de kosttillskott som fanns på marknaden. Vi saknade produkter som vi själva skulle kunna tänka oss att använda, ge till våra barn eller rekommendera till våra nära och kära.

 

Vetenskapliga referenser och källor

Visa referenser

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23129026