Studie om kosttillskott och graviditet

Ny studie visar att kosttillskott av DHA (omega-3 fettsyra som finns i fiskolja), D-vitamin, folsyra (folat) och jod påverkar fostret positivt hos den gravida kvinnan. Forskarna tittade på randomiserade kontrollerade studier från 2000 till 2012 och fann en enad bild:

Gravida som intar DHA under graviditeten och under amningen leder till:

  • Minskad risk för förtidigt födda barn
  • Minskad risk för låg födslovikt, litet huvudomfång samt korthet
  • Kan förbättra barnets synskärpa
  • Kan öka koordination mellan öga och hand hos barnet

Gravida som intar tillskott av D-vitamin under graviditeten är bra för att :

  • Bidrar till normal skelettutveckling
  • Bidrar till normal hjärnutveckling

Gravida som intar tillskott av folsyra under graviditeten:

  • Bidrar till ryggmärg-, hjärn- och skallutveckling

Gravida som intar tillskott av jod under graviditeten:

  • Viktigt för sköldkörtelutveckling vilket bidrar till normal hjärn- samt nervsystemsutveckling under graviditeten vilket påverkar barnets framtida utveckling.  

Forskarnas slutsats: ”Kosttillskott inom rekommenderade säkra nivåer för gravida kan hos personer med brister förebygga många hjärn- och nervsystemsrelaterade fel och även bidra till förbättrad hjärnutvecklnig och funktion hos avkomman.”

Observera att näringsämnen först och främst komma från en mat men om man slarvar med kosten eller har problem med upptaget kan kosttillskott fylla en funktion. Näringsintaget under graviditeten och under amningen är speciellt viktigt. Dagsdoser bör ej överskridas och kosttillskott bör inte användas som ett alternativ till varierad kost.


Nutrients. 2012 Jul;4(7):799-840. Epub 2012 Jul 24. Benefits of Docosahexaenoic Acid, Folic Acid, Vitamin D and Iodine on Foetal and Infant Brain Development and Function Following Maternal Supplementation during Pregnancy and Lactation.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22852064