JUST NU – 20 % rabatt på produkter för mage & tarm

Mjölksyrabakterier & atopiskt eksem

Lästid: 3-4 min
Mjölksyrabakterier & atopiskt eksem

Arabinogalaktaner, en sorts fiber, minskar förkylningar med upp till 23 %

Forskare skriver att vanlig förkylning är en virusinfektion som har stora ekonomiska konsekvenser för samhället och att man letar efter naturliga substanser för att kunna minska vanlig förkylning. Forskarna skriver vidare att så kallade arabinogalaktaner, en typ av fiber som finns i flera olika växter men framförallt i lärkträdssläktet, är en substans som verkar vara extra lovande. Forskning visar att arabinogalaktaner ökar så kallade natural killer cells (NK-celler), det vill säga en typ av vita blodkroppar som ingår i det ospecifika immunförsvaret. Arabinogalaktaner ökar även så kallade makrofager, det vill säga immunförsvarsceller som äter upp främmande celler. Kliniska studier på människor visar att intag av arabinogalaktaner ökar kroppens förmåga att skydda sig mot vanliga förkylningar med upp till 23 %. Forskarna har olika hypoteser till varför arabinogalaktaner anses motverka vanliga förkylningar. Antingen påverkar de mekanismer som är beroende av tarmfloran och/eller så har de en direkt påverkan på immunförsvaret via lymfvävnader i tarmkanalen. [1] GI Response från Innate Response innehåller bland annat arabinogalaktaner av högsta kvalitet.

Mjölksyrabakterien Lactobacillus rhamnosus minskar risken för barn att utveckla atopiskt eksem

Cirka 20 % av alla barn i Sverige drabbas av atopiskt eksem. Atopi innebär att man har en benägenhet att bilda IgE-antikroppar mot en rad olika proteiner i den miljö man lever i. För den allergiske individen binds IgE-antikropparna till receptorer på immunförsvarsceller och gör så att dessa utsöndrar olika inflammatoriska substanser mot proteiner som normalt är harmlösa. Det kan leda till kraftfulla allergiska reaktioner mot sådant som man ej ska reagera mot. Cirka 50 % av alla med atopiskt eksem utvecklar dessvärre även allergisk rinit (en inflammation i nässlemhinnan på grund av allergi) och astma. Forskare har däremot funnit att barn som får mjölksyrabakterien Lactobacillus rhamnosus via kosttillskott från födseln och upp till två års ålder minskar risken att utveckla atopiskt eksem vid fyra års ålder. [2] Alla mjölksyrabakterier från Innate Response och MegaFood innehåller Lactobacillus rhamnosus.

Tillskott av bland annat vitamin B12, vitamin B6 och folsyra minskar homocystein i blodet hos personer med njursjukdom

Hyperhomocysteinemia är ett tillstånd med onormalt höga nivåer av homocystein i blodet. Homocystein är en aminosyra som bildas med hjälp av aminosyran metionin. Antingen återbildas homocystein till metionin eller så konverteras homocystein vidare till aminosyran cystein. Båda processerna sker med hjälp av några av B-vitaminerna, bland annat vitamin B12, vitamin B6 och folsyra. En genetisk defekt i den så kallade MTHFR-genen påverkar däremot bildningen av MTHFR (Methylene tetrahydrofolate reductase), ett enzym som behövs för återbildningen av homocystein till metionin och för konverteringen av homocystein till cystein. Defekter i MTHFR kan leda till onormalt höga nivåer av homocystein i blodet och höga nivåer av homocystein har i sin tur förknippats med flera olika hälsobesvär, även om det är omtvistat. Forskare har funnit att flera personer med njursjukdom även har hyperhomocysteinemia och att de lider av brist på vitamin B12, vitamin B6 och folsyra. [3]

D-vitamin, rakit och evolution

En studie publicerad i den vetenskapliga tidskriften Frontiers in Endocrinology tar upp vikten av vitamin D. Forskarna skriver att den moderna livsstilen begränsar vår exponering för solljus som behövs för att bilda vitamin D i huden. Som ett svar på detta har förekomsten av rakitis, det vill säga engelska sjukan ökat. Rakitis innebär att personen får ett mjukt och missformat skelett. Forskarna skriver vidare att vitamin D är ett av de första ursprungliga hormonerna. Det tillverkas i alla organismer, från fytoplankton till däggdjur. När Homo Sapiens (människan) utvandrade från Afrika, påverkade vitamin D-receptorer gener som i sin tur påverkar hudfärg så att dessa hudens pigment anpassade sig till breddgrader och exponeringsnivåer för ultraviolett (UV) B-strålning längs vägen ut ur Afrika. Hudfärg följer en latitudfördelning: de mörkaste populationerna bor i det tropiska bältet och de ljusaste befolkningarna bor i de nordligaste länderna. Vidare menar forskarna att då kvinnor har större behov av kalcium under sitt reproduktiva liv har de i genomsnitt ljusare hy än män. Vitamin D bidrar nämligen till normalt upptag/utnyttjande av kalcium och fosfor samt till normala kalciumnivåer i blodet. Dessutom, skriver forskarna, är vitamin D viktigt för det medfödda immunförsvaret samt att personer som lider av fetma behöver 2–3 gånger så mycket D-vitamin för att erhålla optimala vitamin D-nivåer. [4]

Om författaren


MSc. Patrick Wahlberg

MSc. Patrick Wahlberg

Patrick har en magisterexamen från Handelshögskolan i Stockholm inom Accounting and Managerial Finance. Han har jobbat inom hälsa under många år och har bland annat tagit fram flera näringsprogram tillsammans med en professor i hjärtkirurgi. Han är också författare till hälsoboken PXP – Ditt bästa jag och satt under flera år i redaktionen för Näringsmedicinsk Tidskrift, numera Hälsa & Funktionsmedicin. Läs mer om författaren.


Vetenskapliga referenser och källor

Visa referenser

[1] Dion C, Chappuis E, Ripoll C. Does larch arabinogalactan enhance immune function? A review of mechanistic and clinical trials. Nutr Metab (Lond). 2016 Apr 12;13:28.

[2] Kalliomäki M, Salminen S, Poussa T, Arvilommi H, Isolauri E. Probiotics and prevention of atopic disease: 4-year follow-up of a randomised placebo-controlled trial. Lancet. 2003 May 31;361(9372):1869-71.

[3] Shevchuk SV, Postovitenko KP, Iliuk IA, Bezsmertna HV, Bezsmertnyi YO, Kurylenko IV, Biloshytska AV, Baranova IV. The relationship between homocysteine level and vitamins B12, B9 and B6 status in patients with chronic kidney disease. Wiad Lek. 2019;72(4):532-538.

[4] Hochberg Z, Hochberg I. Evolutionary Perspective in Rickets and Vitamin D. Front Endocrinol (Lausanne). 2019 May 15;10:306.