Greatlife News 6: Proteinpulver – PFAS – artificiella sötningsmedel – hjärnan, synen och omega-3

Greatlife News 6: Proteinpulver – PFAS – artificiella sötningsmedel– hjärnan, synen och omega-3

Stor skillnad på proteintillskott och proteintillskott

Proteinpulver är några av de mest köpta tillskotten i världen. Forskning visar dock att framställningsmetoderna påverkar kvaliteten och möjligheten att ta upp vissa ämnen. Stark värmebehandling av proteinpulver kan göra att exempelvis aminosyran Lysin omvandlas så att den inte kan användas av kroppen. Hälften av alla proteinpulver i studien innehöll mer än 6 % blockerat lysin och 9 % av proteinpulver innehöll mer än 20 % blockerat lysin på grund av sämre tillverkningsmetoder.  [1]

PFAS, övervikt, träning och kost

PFAS (perfluorerade alkylsyror) är ämnen som används för att stöta bort vatten. De finns i textilier, mattor, teflon, polish, vattenavstötande livsmedelsförpackningar och kläder. Djurförsök visar att även små mängder PFAS skadar försöksdjurens hälsa, bland annat reproduktionssystemet och hormonsystemet. PFAS är dessutom extremt svårnedbrytbart och studier visar att över 95 % av USA:s befolkning har PFAS i sig. Man kan få i sig PFAS via mat eller dricksvatten, hudvård, damm eller via luften. Ny forskning visar att PFAS är associerat med övervikt men att den kan motverkas genom bra kost och fysisk aktivitet. Inget nytt alltså. [2]

Artificiella sötningsmedel påverkar tarmfloran negativt

Forskning visar att mycket små koncentrationer av sex olika artificiella sötningsmedel (aspartam, sukralos/splenda, saccharin, neotam, advantam och acesulfame-k) gör att tarmbakterier blir giftiga. Artificiella sötningsmedel är kalorifria eller i princip kalorifria och finns i mång olika livsmedel. Professor Ariel Kushmaro säger att detta är ytterligare bevis för att konsumtionen av artificiella sötningsmedel påverkar tarmfloran negativt vilket i sin tur kan leda till många olika hälsobesvär. [3]

Fet fisk (omega-3) förbättrar synen och hjärnans utveckling hos foster och barn

Gravida som regelbundet äter fet fisk rik på omega-3 under graviditeten förbättrar utvecklingen av ögat och hjärnan hos fostret. Forskarna menar att de fleromättade fettsyrorna men även D-vitamin och E-vitamin som finns i fet fisk kan vara orsaken. Kosten under graviditeten och amningen är det huvudsakliga sätt för fostret och det nyfödda barnet att få i sig de långkedjiga fettsyrorna som är viktiga för de nervceller som är relevanta för synen i allmänhet och näthinnan i synnerhet. Dessa fettsyror är även viktiga för att forma välfungerande synapser vilka i sin tur skickar meddelanden mellan nervceller. [4]

Författare


MSc. Patrick Wahlberg

MSc. Patrick Wahlberg

Författare till hälsoboken PXP – Ditt bästa jag
Journalist och redaktionsmedlem Näringsmedicinsk Tidskrift

Referenser

[1] A.J. Sánchez-Oliver, J. Contreras-Calderón, J.M. Puya-Braza, E. Guerra-Hernández. Quality analysis of commercial protein powder supplements and relation to characteristics declared by manufacturer. LWT, 2018; 97: 100

[2] Andres Cardenas, Russ Hauser, Diane R. Gold, Ken P. Kleinman, Marie-France Hivert, Abby F. Fleisch, Pi-I D. Lin, Antonia M. Calafat, Thomas F. Webster, Edward S. Horton, Emily Oken. Association of Perfluoroalkyl and Polyfluoroalkyl Substances With Adiposity. JAMA Network Open, 2018; 1 (4): e181493

[3] Dorin Harpaz, Loo Yeo, Francesca Cecchini, Trish Koon, Ariel Kushmaro, Alfred Tok, Robert Marks, Evgeni Eltzov. Measuring Artificial Sweeteners Toxicity Using a Bioluminescent Bacterial Panel. Molecules, 2018; 23 (10): 2454

[4] Normia J, Niinivirta-Joutsa K, Isolauri E, Jääskeläinen SK, Laitinen K. Perinatal nutrition impacts on the functional development of the visual tract in infants. Pediatr Res. 2018 Sep 20. doi: 10.1038/s41390-018-0161-2.