Facebook Pixel

Fem tips för att inte bränna huden i sommar!

Fem tips för att inte bränna huden i sommar!

Solens strålar kan göra huden vacker och fräscht solkysst men den kan också göra huden röd, inflammerad och solskadad beroende på hur väl du har preparerat huden. Läs våra tips för att rädda sommarhuden från att bränna sig.

Solljus som når jorden delas in i UVA-strålning (95 % av allt solljus) och UVB-strålning (5 % av allt solljus). UVB-strålning stimulerar kroppen att producera D-vitamin. Både UVA- och UVB-strålning kan orsaka solbränna men solbrännan kommer snabbare med UVB-strålning. 

Överexponering för solljus kan orsaka stor skada och man bör absolut inte bränna sig. Skador från fria radikaler i huden involverar skador direkt på DNA i hudcellen, inflammation i huden, minskad produktion av egna antioxidanter och även produktion av en typ av proteas-enzymer kallat matrix metalloproteinases (MMPs) som förstör kollagenet och elastinet i läderhuden. Kollagen är ett protein som är viktigt för att huden ska vara fast och slät.

Att bränna huden i solen är skadligt men solens strålar gör även nytta för hälsan bara man solar med förnuft och inte bränner sig. I en studie publicerades i den internationella tidskriften Dermatoendocrinology säger forskarna att de har funnit många hälsofördelar med exponering för solens UV-strålar. Solexponering verkar bland annat motverka olika typer av cancer, hjärtkärl-sjukdomar, Alzheimers, närsynthet, diabetes och multipel skleros (MS). Dessutom känner de flesta sig fräschare och friskare med lite färg på huden. Hur ska man då göra för att minska risken att bränna sig?

Förutom att man bör vara uppmärksam på hur lång tid man tillbringar i solen finns det en del tips att tänka på:

Omega-3

Omega-3-fettsyror 

Få i dig omega-3 från de långkedjade fleromättade omega 3-fettsyrorna EPA och DHA. Du ska alltså inte få i dig omega-3 från linfrö eller andra nötter och frön eftersom det innehåller fel form av omega-3 (ALA). EPA och DHA kommer bland annat från fiskolja. Det finns mängder av fiskoljor på marknaden; de flesta är fria från tungmetaller, däremot är det ytterst få som har låg härskningsbenägenhet. Eskimo-3 är den fiskolja vi har funnit på marknaden med lägst härskningsbenägenhet. Krillolja, som är ett alternativ till fiskolja, riskerar tyvärr att allvarligt rubba ekosystemet i antarktis enligt Greenpeace. Eskimo-3 kommer däremot från djuphavsfiskarna sardiner och ansjovis. De är inte rödlistade och de är dessutom mycket livskraftiga och har en snabb tillväxt.

PXP - Ditt bästa jag

Tillskott av EPA och DHA 

Undvik för höga nivåer av omega 6. Kosten som rekommenderas i boken PXP– Ditt bästa jag tillsammans med tillskott av EPA och DHA från Eskimo-3 ger en optimal omega 3- till omega 6-kvot och minskar därmed risken för att huden bränns vid normal solexponering.

Antioxidanter

Antioxidanter

Få i dig tillräckligt med antioxidanter. Solens UV-strålar bildar fria radikaler i huden, exempelvis väteperoxid och superoxid. De kan naturaliseras om det finns rikligt med antioxidanter i huden. Några vanliga antioxidanter är C-vitamin, karotenoider (betakaroten, astaxantin och lutein) och E-vitamin. Av alla våra produkter är astaxantin* i kombination med Vitamin C-400 det bästa solskyddet inifrån som vi har stött på.


Drick rikligt med vanligt vatten

Vatten

Drick rikligt med vanligt vatten. Forskning visar att ett högre vattenintag påverkar hudens fysiologi positivt.


Skydda dig vid längre vistelse i solen

Skydda dig vid längre vistelse i solen

Skydda dig med kläder eller parasoll vid längre vistelse i starkt solsken eller använd solskyddskräm av högsta kvalitet. Det finns mer eller mindre giftfria solskydd med ekologiska ingredienser på marknaden. Leta efter dem med fysikaliskt skydd.

Lycka till och njut nu av solen utan att bränna dig!

* Astaxantin produceras av mikroalgen Haematococcus pluvialis när den exponeras för UV-strålning från solen. Det är bland annat en av algens skyddsmekanismer för att skydda sig mot solens starka strålar. Forskning visar hur astaxantin skyddar mot DNA skador i hudceller och

Författare


MSc. Patrick Wahlberg

MSc. Patrick Wahlberg

Författare till hälsoboken PXP – Ditt bästa jag. Tidigare medlem i redaktionen för Näringsmedicinsk Tidskrift.

 

Vetenskapliga referenser och källor

Visa referenser