20 % rabatt på Magnesium, Zink, B-vitaminer & Blue blockers – Rabattkod SLEEP20

Grått hår och nedsatt bentäthet

Lästid: 1 min
Grått hår och nedsatt bentäthet

Hår och pigment

Håret består av två delar: roten och axeln (den del av håret som syns). Roten sitter i en hårsäck i huden. Den innehåller proteinceller som växer och skapar hårets axel. Färgen på håret bestäms av två typer av melanin: eumelanin (som ger svart och brun färg) och pheomelanin (som ger röd och gul färg). Kombinationen och mängden av dessa två typer av melanin bestämmer hårets exakta färg. När vi blir äldre börjar melaninproduktionen i hårsäckarna att minska. Detta leder till att nya hårstrån har mindre pigment och framstår som mer transparenta – en färg som vi ofta uppfattar som grå, silver eller vit. Denna process kan påbörjas vid olika åldrar och i olika hastigheter, vilket är varför vissa människor börjar bli grå tidigare än andra. Detta beror på både genetiska faktorer och miljöfaktorer (som stress och kost).

Ung, grått hår & nedsatt bentäthet

Tidigt grånande hår är däremot förknippat med flera hormonella störningar, vitiligo (autoimmun sjukdom med bortfall av pigmentering i huden och håret.) och åldrandeprocessen. Personer med tidigt grånande hår har 4,4 gånger så hög risk att ha osteopeni, dvs låg bentäthet, visar forskning. Det finns flera vitaminer och mineraler som bidrar till att bibehålla normal benstomme:

  • D-vitamin
  • Kalcium
  • K-vitamin
  • Magnesium
  • Mangan
  • Protein
  • Zink
  • C-vitamin (C-vitamin bidrar till normal kollagenbildning som har betydelse för benstommens normala funktion.)

Osteopeni är en klassificering av en persons bentäthet som säger att man befinner sig i ett intervall mellan osteoporos (T-score <-2.5) och normal bentäthet (T-score -1 eller högre). 

Författare & granskare

Vetenskapliga referenser och källor

Visa referenser

Rosen CJ, Holick MF, Millard PS. Premature graying of hair is a risk marker for osteopenia. J Clin Endocrinol Metab. 1994 Sep;79(3):854-7.

Commission Regulation (EU) No 432/2012 of 16 May 2012 establishing a list of permitted health claims