
Resveratrol – hälsomolekylen
Resveratrol är en typ av naturligt förekommande fenolisk förening som finns i en rad olika växter, inklusive druvor och blåbär. Det är mest känt för att finnas i rött vin, där det ackumuleras i druvskal under fermenteringsprocessen. Resveratrol har fått mycket uppmärksamhet på grund av dess potentiella hälsofördelar. Det har starka antioxidantegenskaper, vilket innebär att det kan hjälpa till att skydda kroppens celler mot skador från fria radikaler, vilka är instabila molekyler som kan bidra till inflammation och kroniska sjukdomar, såsom hjärtsjukdomar och cancer.
Resveratrol förbättrar blodcirkulation och insulinkänslighet
Ny studie visar att personer som lider av fetma som fått dagligt tillskott av Resveratrol fick förbättrad blodcirkulation efter endast sex veckors intag av 75 mg per dag. En annan ny studie visar att resveratrol ökar adiponektinnivåer båda in vitro och in vivo. Adiponektin ökar glukosupptaget i muskler och insulinkänsligheten samt minskar glukoneogenesis i samt ökar nedbrytningen av fettsyror.
Vetenskapliga referenser och källor
Visa referenserJ Hypertens. 2013 Jun 5. [Epub ahead of print] Chronic resveratrol consumption improves brachial flow-mediated dilatation in healthy obese adults. Wong RH, Berry NM, Coates AM, Buckley JD, Bryan J, Kunz I, Howe PR. PLoS One. 2013 May 22;8(5):e63918. doi: 10.1371/journal.pone.0063918. Print 2013. Resveratrol Metabolites Modify Adipokine Expression and Secretion in 3T3-L1 Pre-Adipocytes and Mature Adipocytes. Eseberri I, Lasa A, Churruca I, Portillo MP.