Sköldkörteln under höst och vår

Lästid: 2–3 min
Sköldkörteln under höst och vår

Under hösten (och våren) när temperaturen skiftar får sköldkörteln arbeta hårt och personer med sköldkörtelbesvär kan uppleva humörsvängningar och energibrist under några veckor under dessa perioder. Sköldkörtelhormoner behöver ungefär sju dagar, vilket är halveringstiden för sköldkörtelhormon, för att justera ämnesomsättningen till temperaturskiften.

När temperaturen varierar mycket från dag till dag får sköldkörteln emellertid besvär att justera sig till de yttre förhållanden som råder vilket kan påverka, humör, kroppstemperatur, energinivåer men även immunförsvaret negativt. Det är viktigt att sköldkörteln har tillräckligt av rätt sorts näringsämnen för att fungera optimalt: selen, zink, koppar, mangan och L-tyrosin, jod, C-vitamin samt Vitamin B6.

En bra multivitamin kan hjälpa till att erhålla de flesta av dessa näringsämnen. Även extra stöd med jod kan vara viktigt. Chris Kresser som arbetar med integrativ medicin i USA och som har skrivit mycket om hypotyreos menar att 80 % av hans hypotyreospatienter har jodbrist. Dr. David Brownstein säger att han efter att ha testat över 500 patienter har funnit att 94,7 % av dem har jodbrist.

Läs mer om sköldkörtel här

Författare & granskare