Testade andra järntillskott men Iron Response hjälpte

Testade andra järntillskott men Iron Response hjälpte

Hej!

Jag vill slå ett slag förr Innates Iron Response som jag tycker är helt fantastiskt! I samband med min upptäckta autoimmunitet/ inflammation mot sköldkörteln, började jag få problem med mitt tillgängliga järn i kroppen. Jag sökte hjälp på Vårdcentralen, för mina misstankar, men då hemoglobinet (Hb) var bra fick jag inte fick någon hjälp därifrån. Jag förvägrades flera prover, som ferritin (lager av järn) transferrin (järnmättnad) och transferrinreceptor, (ökade antal sådana receptorer indikerar att det är lite järn i omlopp, behövs flera receptorer för att få upp det järn som finns). Dessa prover är viktiga för att för en helbild av hur det står till med järnet i kroppen. Jag gjorde egna efterforskningar och tog egna prover på två privata labb som mycket riktigt visade låga värden av ferritin och höga värden av transferrin och att jag hade en begynnande järnbristanemi!

På eget bevåg så köpte jag och började äta kosttillskott, förutom att se till att äta järnrika källor i maten samt livsmedel som stöttar järnupptag och även ta bort det som hämmar upptaget (minskade ner mitt te). Men vilken djungel det var att få tag i ett bra kosttillskott som hade effekt.

Jag fick ju inget utskrivet av läkarna på VC som inte ansåg att det var något fel på mig (bortsett ifrån en privatläkare som tyckte jag borde få infusion, men där remiss skickades tillbaka). Å andra sidan har jag aldrig klarat att äta de järntillskott som skrivits ut för att min mage har slagit bakut och fått sluta (fick järntillskott under min graviditeter utskrivet som jag fick sluta med, båda gångerna). Jag testade flera olika sorter och fick upp mitt ferritin lite grann, men så fort jag slutade sjönk det direkt. Det tog flera månader med järntillskotten och en liten höjning av ferritin skedde, även efter jag dubblat dosen.

Av en händelse så började jag läsa på om matbaserade ekologiska alternativ till de vanliga kosttillskott och kom in på Greatfifes hemsida och fick läsa om ett helt annat sätt att se på kosttillskott. Jag är noga med min kost, äter uteslutande ekologiskt och kände att sättet att tänka runtomkring kosttillskott stämde överens med mina värderingar, att kosttillskottet skall vara av lika god kvalite som den mat jag äter. Så jag beställde Innate Iron Response och började äta. Tog en tablett första veckan och dubblade dosen de två efterföljande veckorna (inte min tanke att äta dubbel dos hela tiden, utan för att få fart, kände av min järnbrist ganska bra vid tillfället). Då började det hända saker, hjärtklappningen lade sig andfåddheten försvann, tröttheten minskade och jag blev mycket piggare och orkade mer. Vid en ny privat blodprovstagning så hade ferritinet gått upp från 19-41, transferrinet sjunkit (järnmättnad ökat) och transferrinreceptorn minskat. Hurra! Å detta på bara tre veckor! Något som jag hade kämpat med i ett år (utan att komma upp i det värdet) med andra kosttillskott. Det enda nackdel är väl att de inte smakar så gott, men man ska inte suga på dem utan fort svälja ner med lite vatten. Så ”problemet” är det lilla i sammanhanget. Jag kan bara varmt rekommendera Innates Iron Response, vilket jag gör och har gjort till många av mina bekanta och de jag språkar med i olika grupper på FB, som har problem med sitt järn! Jag är så nöjd att jag äntligen har hittat ett fungerande järntillskott med  mycket god effekt!

/Katarina