JUST NU – 20 % rabatt på produkter för mage & tarm

Solskenshistoria – panikångest, depression och D-vitamin

Solskenshistoria – panikångest, depression och D-vitamin

Vi fick en solskenshistoria från en av våra kunder som vi fick dela med oss av: 

I fyra år gick jag med ständig panikångest och en känsla av hopplöshet. Att allting var tråkigt och onödigt. Jag orkade ingenting, knappt gå på toa och göra mina behov, jag tänkte "vad är meningen med att vi kissar? Så onödigt" Tillslut blev paniken och depressionen värre. Det gick så långt att jag varje dag funderade på hur jag skulle kunna ta mitt liv. Det blev så intensivt i slutet och jag var så rädd för mina tankar. Jag berättade inte för någon om hur jag mådde. Jag vägrade söka hjälp då jag var rädd att få medicin (jag äter inte ens alvedon) och jag skämdes för hela situationen. så att gå till psykolog var inget alternativ. Jag hade ingen aning om vad det var som hände i min kropp och varför jag tänkte såna hemska tankar. 

En dag berättade jag för min mamma hur jag mådde. Jag förklarade hur det kändes i min kropp, mina tankar och att jag inte orkar leva längre. Mamma berättade att det kallades panikångest och att jag hade fått en depression. Hon hade nämligen haft det likadant när hon var ung. Jag sökte på nätet om depression. Det var många som skrev D-vitaminbrist. Jag kommer ihåg att jag tänkte "ja säkert kan en liten vitamintablett göra mig glad igen... nej tror inte det"  Jag beställde D-vitaminer och redan 7 dagar efter att jag börjat ta dem började mitt gamla jag krypa fram.  

Och nu, tre år senare mår jag bättre än någonsin. Inte en tanke om hopplöshet, oro eller självmord och panikångesten försvann när depressionen försvann. Jag kommer alltid beställa Innates D-vitaminer. (Och andra vitaminer som jag behöver då jag är vegetarian). Är evigt tacksam över att Innates produkter är rena, GMO-fria och ekologiska. Det är så viktigt med rätt ingredienser, annars gör de mer skada än nytta i kroppen. Jag önskar att alla människor som har en depression skulle fått prova D-vitamin innan de får medicin, eller det värsta, tar sitt liv. Varje dag är ett mirakel, var rädda om varandra! 

/Alexandra

Greatlife.se kommenterar

En översiktsstudie som publicerade i Issues in Mental Health Nursing skriver: Det har uppskattats att över en miljard människor har antingen har lättare brist eller brist på D-vitamin (Holick, 2007). Det har rapporterats om effekten D-vitamin kan ha på sjukdomar såsom cancer, benskörhet, hjärt-kärlsjukdomar, och på senare tid även diabetes (Holick, 2007; Lee, O'Keefe, Bell, Hensrud & Holick, 2008, Penckofer, Kouba , Wallis, och Emanuele, 2008, Juveltrastar, Lau, Hu, och Dawson-Hughes, 2007, Wallis, Penckofer & Sizemore, 2008). Berk et al. (2007) rapporterade att D-vitaminbrist kan spela en roll i depression och eventuellt även i andra psykiska störningar.

De mekanismer genom vilken vitamin D kan vara associerad med psykiska störningar är inte helt klarlagda. Det har rapporterats att det finns D-vitaminreceptorer i hypotalamus, vilket kan vara viktigt för neuroendokrina funktioner (Eyles, Smith, Kinobe, Hewison & McGrath, 2005). Vissa forskare har rapporterat att D-vitamin är viktigt för hjärnans utveckling (Eyles, Brown, Mackay-Sim, McGrath & Feron, 2003; McCann & Ames, 2008).

Eyles et al. (2003) rapporterade att när råttor föddes vars mödrar hade D-vitaminbrist, påverkade detta hjärnans utveckling negativt. De hade också minskat uttryck av nervtillväxtfaktor. Även om dessa typer av förändringar har noterats i hjärnan hos personer med schizofreni-liknande sjukdomar är det för tidigt att dra slutsatser utifrån denna forskning.

Vitamin D Council skriver att en teori gällande depression och D-vitamin är att D-vitamin kan påverka både mängd och funktion av en grupp kemikalier som kallas monoaminer, exempelvis serotonin. Många antidepressiva läkemedel fungerar just genom att öka mängden monoaminer i hjärnan. Därför har forskare nu föreslagit att D-vitamin som alltså också kan öka mängden monoaminer även kan användas för att behandla depression.

En översiktsartikel om D-vitamin och depression som gick igenom all publicerad forskning om depression och D-vitamin fram till februari 2011 kom fram till att:

  • Brist på vitamin D i blodet är kopplad till att vara deprimerad
  • Brist på vitamin D i blodet gör det mer sannolikt att en individ utvecklar depression
  • Tillskott på D-vitamin kan förbättra eller förebygga depression 

Referenser

Eyles D, Brown J, Mackay-Sim A, McGrath J, Feron F.Vitamin D3 and brain development. Neuroscience. 2003;118(3):641-53.

Issues Ment Health Nurs. 2010 Jun;31(6):385-93. doi: 10.3109/01612840903437657. Vitamin D and depression: where is all the sunshine? Penckofer S1, Kouba J, Byrn M, Estwing Ferrans C.

Kjaergaard, M., Waterloo, K., Wang, C.E, et al., Effect of vitamin D supplement on depression scores in people with low levels of serum 25-hydroxyvitamin D: nested case-control study and randomised clinical trial. Br J Psychiatry, 2012. 201(5): p. 360-8.

Anglin, R.E., Samaan, Z., Walter, S.Det al., Vitamin D deficiency and depression in adults: systematic review and meta-analysis. Br J Psychiatry, 2013. 202: p. 100-7.