Inflammation & värk

Inflammation & värk

Inflammation är viktigt för hälsan. Det är ett försvar för kroppen mot olika mikroorganismer eller skador mot kroppen. En infektion (virus, bakterier) kan sätta igång en inflammation men inflammation kan även uppstå helt utan en infektion, exempelvis av ett fysiskt trauma som ett slag eller skada av något slag. Normalt brukar en inflammation karaktäriseras av smärta, rodnad, svullnad, värme och även funktionsnedsättning.

Att ett inflammerat område blir rött och varmt beror på det ökade blodflödet till området. Eftersom blodkärlen vidgas och blir mer genomsläpplig vid inflammation transporteras mer vätska till ett inflammerat området vilket leder till svullnad. Vid en inflammation frigörs olika substanser från döda celler och vita blodkroppar som retar smärtnerver varvid smärta uppstår.

Akut inflammation eller kronisk inflammation

Det är stor skillnad på akut inflammation och kronisk inflammation. En akut inflammation som går över är alltså ett viktigt försvar som kroppen har. Om inflammationen däremot går över i kroniska inflammation kan stor skada uppstå. Multipel Sklerors (MS), ledgångsreumatism, psorirasis är typiska sjukdomar som karaktäriseras av kronisk inflammation. Även, fetma, diabetes och åderförkalkning verkar ha koppling till kronisk inflammation. Ett antal forskare uttrycker sina erfarenheter kring depression i en artikel som publicerades 2013 i BMC Medicine. De skriver:

Vi känner till att depression har samband med kronisk låggradig inflammation [...] Vad är källan till den kroniska låggradiga inflammationen? […] En rad faktorer tycks öka risken för att utveckla depression och de verkar ha en koppling till systemisk inflammation [inflammation i hela kroppen]. Dessa omfattar psykosociala stressfaktorer, dåliga kostvanor, fysisk inaktivitet, fetma, rökning, ökad genomsläpplighet i tarmen, atopi [ärftlig benägenhet till allergi], dålig tandhälsa, sömnbrist samt D-vitaminbrist.

Värktabletter

Vid inflammation och värk är det inte ovanligt att ta värktabletter. Vi förordar inte att man ska gå omkring med smärta och värk. Däremot är det vår absoluta ståndpunkt att man först och främst ska försöka titta på orsaken till värken och smärtan istället för att ta värktabletter. Vi har kunder som bara genom att ändra livsstilen och se till att balansera upp näringsbrister blivit smärtfria och fria från värk. Även svåra inflammationer som inflammation i knä, inflammation i tarmen, inflammation i leder eller inflammation i muskelfästen kan bli bättre med hälsokost och livsstilsförändringar enligt vår erfarenhet.

Inflammationshämmande

Förutom värktabletter finns det mycket man kan göra med livsstilsförändringar för att minska inflammationen. En inflammationshämmande eller antiinflammatorisk livsstil är betydligt enklare att följa än man kan tro. Oavsett om man har diffus värk, inflammation i foten, inflammation i matstrupen eller bara inflammation i kroppen rent generellt kommer positiva livsstilsförändringar alltid att påverka positivt. Kontakta vår kundtjänst via mail för mer information om kost, kosttillskott och andra råd för minska inflammation och värk i kroppen.

Omega 6 och Inflammation

Omega 6 och omega 3 är två livsviktiga fettsyror som kroppen behöver få i sig via mat för att kunna fungera. Förenklat kan man säga att omega 6 är pro-inflammatoriskt och omega 3 är anti-inflammatoriskt eller inflammationshämmande. Det är dock en förenkling eftersom vissa fettsyror som bildas i omega 6-kedjan har antiinflammatorisk verkan. Det verkar som om den moderna människan får i sig för mycket omega-6 i förhållande till omega-3. Fiskolja innehåller omega-3 och det är anledning till att fiskolja minskar inflammation i kroppen. Vi har Eskimo-3 som vi anser vara den bästa på marknaden.

Inflammation och depression

Ny forskning visar att inflammation och depression är förknippat. Bland annat kommer DHA som finns i omega-3 att reducera depression eftersom det föryngrar av nervceller, skyddar nerver och förbättrar hjärnans funktion. Ryggmärgsvätska från personer som försökt att ta livet av sig visar på högre nivåer av ett ämne som skapar inflammation, interleukin-6. Råttor i vilka man framkallar inflammation i laboratoriemiljö uppvisar beteenden som deprimerade råttor har. Så kallade mikrogliaceller som överför signaler i hjärnan kan även överföra inflammatoriska ämnen vilket påverkar signalsubstanserna dopamin och serotonin negativt.

Inflammation och kost

Anti-inflammatorisk kost är inget nytt. Var och varann tidskrift skriver om att man ska undvika socker, skräpmat och öka intaget av grönsaker för att minska inflammationer. Kost och inflammation är tätt förknippat men tyvärr är det många som missar att många livsmedel, även från växtriket, ökar risken för inflammation trots att de antas vara hälsosamma. Kontakta vår kundtjänst via mail för mer information om vilken kost som verkligen är bra för att minska inflammation, vi lovar att du inte hade någon aning om att flera, till synes hälsosamma livsmedel, inte alls är hälsosamma just vid inflammation.

Inflammation och hälsokost

Det är givetvis självklart att man inte ska ha näringsbrister om man lider av inflammation eller värk. Däremot kan det vara svårt att veta vilka kosttillskott man ska prioritera vid inflammation eller värk. Hälsokost kan hjälpa till vid inflammation om man väljer rätt kvalitet och rätt produkter. Kontakta vår kundtjänst så ger vi dig våra råd. Våra egenvårdsprotokoll ska inte användas för att ställa diagnos eller behandla sjukdomar. Våra egenvårdsprotokoll är råd och tips för egenvård som inte ersätter konventionell sjukvård.

 1. Turmeric Response

  Gurkmeja med piperin är speciellt framtagen för att stötta ...

  599 kr
 2. Magnesium 300 – kapslar

  Innate Response Magnesium 300 är ett extra starkt magnesiumtillskott ...

  329 kr
 3. One Daily

  Multivitaminmineral baserad på whole food (hel, icke-proce...

  509 kr
 4. Turmeric Strength for Whole Body

  Turmeric Strength™ for Whole Body innehåller b...

  499 kr
 5. MegaFlora – probiotika

  MegaFlora® är ett probiotika-tillskott med 20 miljarder mjöl...

  409 kr
 6. Vitamin D3 5000 IU med K-vitamin
  Vitamin D3 5000 IU med K-vitamin
  Greatlife.se
  , 60 kapslar

  D-vitamin in den optimala formen kolekalciferol i dosen 5000 IU tillsamman...

  559 kr
 7. Vitamin C-400

  C-vitamin-400 är C-vitamin i whole food form med mycket hög biot...

  669 kr
 8. Methyl B12

  Metylkomplex med B12, folsyra & B6 är ett whole food kosttillskot...

  499 kr
 9. Adrenal Strength
  Adrenal Strength , 30 tabletter eller 60 tabletter

  Adrenal Strength® (Adrenalkomplex) från MegaFood är ett who...

  As low as 399 kr
 10. CoQ10 Coenzym Q10

  Co Q10 (Coenzym Q10) är ett koenzym som finns i cellerna och som &aum...

  409 kr
 11. Daily Turmeric Booster

  Daily Turmeric Nutrient Booster Powder™ (Gurkmejapulver & Helig ...

  299 kr
 12. Adult B Centered

  Adult B-Centered™ (Inre Balans) från MegaFood är ett whol...

  499 kr
 13. E-vitamin & Selen
  E-vitamin & Selen , 30 tabletter eller 60 tabletter

  E-vitamin är en kraftfull antioxidant som skyddar mot fria radikaler....

  As low as 279 kr
 14. GI Response

  GI Response Mage Tarm är en omsorgsfullt utformad superprodukt fö...

  569 kr
 15. Purple Defense

  Purple Defense är en kraftfull och skyddande antioxidantblandning som...

  319 kr
 16. Eskimo-3 Pure Omega 3 - kapslar

  Eskimo-3 är marknadens troligtvis renaste och finaste omega-3 tillsko...

  159 kr
 17. MSM – organiskt svavel

  MSM – skönhetsmineralen, fungerar som en beståndsdel i ko...

  319 kr