Klimakterium & Preklimakterium

Klimakterium & Preklimakterium

Klimakteriet, menopaus och klimakteriebesvär

Klimakteriet, även kallat övergångsåldern, inträffar normalt mellan 45–55 års ålder. Genomsnittsåldern för menopaus, det vill säga den tidpunkt då det gått 365 dagar sedan den sista menstruationen, är cirka 51 år. Klimakteriet är alltså hela perioden från och med att äggstockarna börjar släppa färre ägg, östrogennivåerna minskar och fram till och med den tidpunkt då äggstockarna helt slutar släppa ägg och menstruationen upphör samt även åren efteråt, den så kallade post-menopaus. Hela eller delar av den här perioden kan upplevas som besvärlig för vissa medan andra inte märker någonting. En majoritet av alla kvinnor upplever dock någon form av klimakteriebesvär.

Klimakteriebesvär – klimakteriet symtom

De hormonrubbningar som sker i samband med klimakteriet kan leda till olika typer av klimakteriebesvär. De vanligaste, förutom oregelbunden mens, är vallningar eller värmevallningar, torra slemhinnor i slidan och urinröret, mensvärk, nattsvettningar, sömnbesvär, tunnare och torrare hud och hår. Metabolismen, det vill säga ämnesomsättningen minskar vanligtvis och man går lättare upp i vikt; det är inte alls ovanligt att klimakteriet leder till viktökning. Även humöret kan påverkas och man kan uppleva depression, nedstämdhet, irritation, humörsvängningar och minskad sexlust. En del kvinnor upplever dessutom värk i leder, hjärtklappning, koncentrationssvårigheter, minnesproblem och för en del känns livet lite meningslöst och färglöst – allt detta beror på hormonrubbningar. Däremot kan livstil och egenvård påverka symtomen så att de minskar i omfattning.

Klimakteriet – hud, hår, blödningar

Man kan uppleva att både håret blir torrt, tunt och livlöst och att huden blir torrare och förlorar sin spänst under klimakteriet. Anledningen till det kan vara att produktionen av östrogen och progesteron minskar och näringsbrister. Östrogen bidrar normalt till att kollagenproduktionen ökar och att huden därmed känns spänstigare och blir mindre smärtkänslig. Progesteron bidrar till att talgproduktionen ökar vilket leder till att hudens översta lager smörjs, att man blir mindre torr men även till ökad risk för tilltäppta porer och akne. När produktionen av östrogen och progesteron minskar och det dessutom sker i kombination med brister på, vissa för huden, viktiga näringsämnen är det stor risk att håret och huden drabbas negativt.

Klimakteriet är förknippat med att blödningarna blir mer oregelbundna och färre men i början av klimakteriet kan de vara intensivare och rikligare för att sedan minska i både intensitet och regelbundenhet med tiden. Tillslut upphör blödningarna helt och hållet.

Preklimakteriet – förklimakteriet – perimenopaus

Förklimakteriet börjar vid cirka 40–45 års ålder och alltså perioden innan en kvinna går in i klimakteriet. Redan under denna period kan man uppleva symtom som är förknippade med klimakteriet. Redan före klimakteriet kan alltså man få symtom som påminner om symtom vid klimakteriet. Det är lite som att klimakteriet börjar vid tidig ålder. Östrogenproduktionen och progesteronproduktionen från äggstockarna minskar redan från cirka 35 års ålder. Eftersom progesteron minskar relativt sett mer än östrogen för de allra flesta kan gapet mellan östrogen och progesteron var ganska stort vid 51 års ålder. Om det gapet blir för stort upplevs besvären förknippade med klimaktieriet extra starkt.

Klimakterietest

Man kan testa sina hormonnivåer med ett klimakterietest. Det mäter bland annat follikelstimulerande hormon (FSH) som normalt ökar lätt i menstruationens follikelfas och även under förklimakteriet och ännu mer efter menopaus. Östrogen (östradiol) och progesteron minskar däremot under förklimakteriet och ännu mer efter menopaus.

Klimakteriet, osteoporos och kalcium

Östrogen påverkar upptaget av kalcium och eftersom östrogennivåerna minskar i samband med preklimakteriet och klimakteriet kommer upptaget av kalcium i tarmarna och möjligheterna för benen att ta upp kalcium även att minska. Man kan behöva ta tillskott av  kalcium, speciellt om man kommer in i klimakteriet i tidig ålder. Dock är det viktigt att ta rätt form av kalcium och att ta det tillsammans med andra näringsämnen som är viktiga för ben- och skeletthälsa. Detta kosttillskott är speciellt anpassad för just det.

Klimakteriet naturmedicin, kosttillskott och hormonbehandling

Man kan inte undvika klimakteriet eller menopaus men det finns mycket man kan göra för att minska symtomen och det är bra att förbereda genom en sund livsstil så tidigt man kan. Om man ska komplettera med hormoner rekommenderas bioidentiskt östrogen och bioidentiskt progesteron. Det måste skrivas ut av läkare.

Det finns mycket man kan göra med egenvård för att reducera symtomen förknippade med preklimakteriet, klimakteriet och postklimakteriet. Om du kontaktar vår kundtjänst på info@greatlife.se delar vi gärna med oss av våra råd. Våra egenvårdsprotokoll ska dock inte användas för att ställa diagnos eller behandla sjukdomar. Våra egenvårdsprotokoll är råd och tips för egenvård som inte ersätter konventionell sjukvård.

 1. Multi for women 55+

  Multi for Women 55+ (Multivitaminmineral för kvinnor 55+) är en ...

  599 kr
 2. Magnesium 300 – kapslar

  Innate Response Magnesium 300 är ett extra starkt magnesiumtillskott ...

  329 kr
 3. Bone Health Multivitamin

  Bone Health Multivitamin från  whole food är speciellt fra...

  649 kr
 4. Adrenal Strength
  Adrenal Strength , 30 tabletter eller 60 tabletter

  Adrenal Strength® (Adrenalkomplex) från MegaFood är ett who...

  As low as 399 kr
 5. MegaFlora for Women – probiotika

  MegaFlora® for Women (MegaFlora för Kvinnor) är ett probioti...

  599 kr
 6. Vitamin D3 5000 IU med K-vitamin
  Vitamin D3 5000 IU med K-vitamin
  Greatlife.se
  , 60 kapslar

  D-vitamin in den optimala formen kolekalciferol i dosen 5000 IU tillsamman...

  559 kr
 7. Vitamin C-400

  C-vitamin-400 är C-vitamin i whole food form med mycket hög biot...

  669 kr
 8. Thyroid Strength

  Thyroid Strength® (Sköldkörtelkomplex) från MegaFood &...

  599 kr
 9. B Complex
  B Complex , 90 tabletter eller 180 tabletter

  B-Complex från Innate Response är ett balanserat spektrum av al...

  As low as 379 kr
 10. Zink
  Zink , 60 tabletter

  Zink från MegaFood är zink i whole food-form med mycket hö...

  319 kr
 11. Daily C-Protect Booster

  Daily C-Protect Nutrient Booster Powder™ (C-vitaminpulver & Adap...

  299 kr
 12. Eskimo-3 Pure Omega 3 - kapslar

  Eskimo-3 är marknadens troligtvis renaste och finaste omega-3 tillsko...

  159 kr
 13. Purple Defense

  Purple Defense är en kraftfull och skyddande antioxidantblandning som...

  319 kr
 14. Klimakteriepaketet
  Klimakteriepaketet
  Greatlife.se
  , 1 st

  Paket för att stötta perioden under pre-klimakteriet o...

  2 449 kr 2 524 kr

  Du sparar 75 kr

 15. Hormonelles baspaket med multivitaminmineral

  Hormonelles baspaket med multivitaminmineral är framtaget av en l&aum...

  1 919 kr 2 045 kr

  Du sparar 126 kr

 16. Hormonelles baspaket med multivitaminmineral utan järn

  Hormonelles baspaket med multivitaminmineral utan järn är framta...

  1 919 kr 2 045 kr

  Du sparar 126 kr