Crohns

Crohns

Crohns eller MB Crohns – vad är Crohns?

Crohns sjukdom eller Morbus Crohns (mb Crohns) som den heter är en inflammatorisk mag-tarmsjukdom som normalt uppstår i tunntarmen och första delen av tjocktarmen. Crohns tarmsjukdom kan dock förekomma i hela mag-tarmkanalen. Man kan till och med få Crohns sjukdom i halsen och i munnen även om det inte hör det till de vanligaste områdena. Crohns sjukdom kommer normalt i skov, det vill säga perioder som mer besvärliga. Ibland ser man termen Crohns kolit men det är inte helt korrekt då kolit innebär inflammation i tjocktarmen. Man syftar då ofta på Ulcerös kolit. Till skillnad från ulcerös kolit, kan Crohns sjukdom som sagt drabba hela mag-tarmkanalen. Crohns sjukdom går också djupare in i tarmväggen än Ulcerös kolit som endast drabbar mukosan (slemhinnan).

Crohns klassas tillsammans med Ulcerös kolit som en IBD (Inflammatory Bowel Disease), det vill säga en inflammatorisk tarmsjukdom.

Crohns symtom

Vanliga Crohns symtom är diarré, blod i avföringen, trötthet, fistlar, besvär i lederna, tarmvred, smärta i magen efter måltid och viktnedgång men symtomen beror lite på var i mag-tarmkanalen inflammationen är. En del med Crohns får ledvärk, blir illamående och kan även få förstoppning.

Crohns behandling

Inom sjukvården tas ett prov som heter Fekalt Calprotectin (f-Calprotectin) eller Kalprotektin. Det är en markör för olika inflammatoriska sjukdomar som Crohns sjukdom. Kalprotektin-värdet kan uppgå till flera tusen mg/kg vid svåra besvär. När det gäller Crohns medicin ordineras normalt kortison, immunmodulerande läkemedel och biologiska läkemedel som hämmar inflammationsmarkörer. Om man söker på Crohns internetmedicin finns det många sidor som ger råd men Crohns går inte att bota inte ens vid operation av tunntarmen. Dock finns det faktiskt oerhört mycket att göra med egenvård. Vi har en kund som gick från ett kalprotektin på 800 mg/kg till 100 mg/kg på kort tid bara genom att följa våra crohns kostråd och egenvårdsråd. Det var helt utan medicin mot Crohns sjukdom. Vi har kunder med Crohns som är helt och hållet besvärsfria och inte får skov efter att följt våra egenvårdsprotokoll till punkt och pricka.

Crohns sjukdom kost, kostråd och mat

Crohns sjukdom innebär att man behöver vara noggrann med kosten. Det finns många olika kostråd för Crohns sjukdom och Crohns kost omfattar normalt antiinflammatorisk kost fri från så kallad skräpmat eller junk food. Emellertid finns det flera till synes nyttiga livsmedel som man absolut bör undvika vid Crohns. Den mat du äter kommer att påverka Crohns i mycket stor utsträckning. En del med Crohns börjar äta LCHF men det kan finnas en del ofördelaktiga saker med den kosten vid Crohns. Om du kontaktar vår kundtjänst via mail får du ett protokoll för egenvård som har fungerat oerhört bra för fler av våra kunder. Några av dem har haft oerhört svår Crohns.

När det gäller Crohns sjukdom och alkohol är svaret: drick med måtta och inte när du har skov. Vi rekommenderar en period där du avstår helt och hållet från alkohol om du lider av Crohns för att se om du blir bättre.

Crohns sjukdom barn

Barn med Crohns sjukdom behöver egentligen samma egenvårdsråd som vuxna. De behöver samma näringsämnen men i andra doser, frånvaro av samma specifika inflammatoriska livsmedel och i stort sett samma egenvårdsråd som vuxna för att minimera symptomen. Det finns en studie gjort på barn med Crohns sjukdom som visar att de har betydligt större risk för att utveckla exempelvis brist på D-vitamin än barn som inte lider av Crohns sjukdom. D-vitaminsdosen behöver givetvis anpassas för barn med crohns sjukdom och det gäller även andra näringsämnen.


Våra egenvårdsprotokoll ska inte användas för att ställa diagnos eller behandla sjukdomar. Våra egenvårdsprotokoll är endast råd och tips för egenvård som inte ersätter konventionell sjukvård. Vi kan endast ge de egenvårdsråd som vi själva hade följt i din situation. Kosttillskott bör ej användas som ersättning till varierad kost. Det är viktigt med en mångsidig och balanserad kost och hälsosam livsstil. Kosttillskott ersätter inte läkemedel. Tala med din läkare om du lider av Crohns innan du tar kosttillskott.

 1. Flora 50-14 Clinical Strength Probiotika

  Probiotika för dig med svåra mag-tarmbesvär.

  As low as 639 kr
 2. One Daily

  Multivitaminmineral baserad på whole food (hel, icke-proce...

  509 kr
 3. GI Response

  GI Response Mage Tarm är en omsorgsfullt utformad superprodukt fö...

  569 kr
 4. Digestive Enzymes - Matsmältningsenzymer

  Effektivt tillskott av enzymer som underlättar matsmältningen f&...

  469 kr
 5. Vitamin D3 5000 IU med K-vitamin
  Vitamin D3 5000 IU med K-vitamin
  Greatlife.se
  , 60 kapslar

  D-vitamin in den optimala formen kolekalciferol i dosen 5000 IU tillsamman...

  559 kr
 6. Blood Builder
  Blood Builder , 30 tabletter eller 90 tabletter

  Blood Builder® (Järnkomplex) är ett kosttillskott baserat p&...

  As low as 299 kr
 7. Balanced Minerals

  Balanced Minerals (Mineralkomplex) är ett mineraltillskott av hö...

  399 kr
 8. Daily Turmeric Booster

  Daily Turmeric Nutrient Booster Powder™ (Gurkmejapulver & Helig ...

  299 kr
 9. Daily C-Protect Booster

  Daily C-Protect Nutrient Booster Powder™ (C-vitaminpulver & Adap...

  299 kr
 10. Zink
  Zink , 60 tabletter

  Zink från MegaFood är zink i whole food-form med mycket hö...

  319 kr
 11. Methyl B12

  Metylkomplex med B12, folsyra & B6 är ett whole food kosttillskot...

  499 kr
 12. Allmax Nutrition Glutamin

  Glutamin av absolut högsta kvalité. Glutamin är lämp...

  349 kr
 13. Eskimo-3 Pure Omega 3 - kapslar

  Eskimo-3 är marknadens troligtvis renaste och finaste omega-3 tillsko...

  159 kr
 14. Probiotikatrappan

  Paket med probiotika som återställer tarmfloran.

  2 899 kr 3 173 kr

  Du sparar 274 kr