Depression & oro

Depression & oro

Den här texten är inte till för att ställa diagnos och den ersätter inte konventionell sjukvård. Om du upplever besvär med depression, oro eller ångest rekommenderar vi dig att uppsöka sjukvård. Man bör under inga omständigheter upphöra med, av läkare förskrivna antidepressiva mediciner, på egen hand.

Depression är en av världens vanligaste sjukdomar, i alla fall i västvärlden. Folkhälsomyndigheten skriver att 20 % av alla svenskar har fått diagnosen depression någon gång och att år 2020 kan depression utgöra den största sjukdomsbördan i världen. Depression, kan förutom att leda till betydande nedsatt livskvalitet för individen, även leda till svårigheter att fungera normalt i samhället.

Vad är depression och vad är kopplingen till signalsubstanser?

Signalsubstanser spelar en avgörande roll för depression. En signalsubstans,även kallad neurotransmittor, är ett ämne som transporteras mellan nervceller och som då sätter i gång någon form av respons. De mest kända signalsubstanserna är dopamin, serotonin, adrenalin (även ett hormon), noradrenalin (även ett hormon), acetylkolin och GABA. Om man har problem med signalsubstanserna kan det bland annat leda till depression, oro eller ångest.

Dopamin och depression

Dopamin kan fungera både som en hämmande och stimulerande signalsubstans. Dopamin spelar en roll för bland känslan av glädje, för att man ska kunna fokusera, känna sig motiverad och få saker gjorda. Dopamin är dessutom en starkt bidragande faktor till att människan söker njutning och lust. Dopamin spelar även en viktigt roll i kroppens belöningssystem. Droger som kokain och amfetamin minskar nedbrytningen av dopamin och den ökade dopaminhalten när dessa droger tas leder starka belöningssignaler. För låga nivåer av dopamin har koppling till depression och likgiltighet men även till ADHD och Parkinsons. Kortvarig stress ökar kortisolproduktionen och därmed ökar även produktionen av dopamin. Långvarig stress leder däremot till att de receptorer som binder till dopamin blir mer resistenta mot just dopamin vilket kan leda till depression. Tecken på problem med dopamin kan, men behöver inte vara, att man tappar intresse för det mesta i livet, man saknar motivation, prokrastinerar (vanan att undvika och skjuta upp viktiga uppgifter), man har oförmåga att känna glädje, humörsvängningar, självskadebeteende och depression. Aminosyran tyrosin tillverkas i kroppen av aminosyran fenylalanin med hjälp av bland annat vitamin B3 (niacin). Tyrosin ingår i sin tur i tillverkning av L-dopa (levodopa) – en föregångare till dopamin – med hjälp av vitamin B3. L-dopa tillverkar därefter dopamin med hjälp av vitamin B6.

Serotonin och depression

En terori inom depressionsforskninge är att en adekvat serotoninnivå är viktigt för att motverka depression. Så kallade SSRI-mediciner (selektiva serotonin återupptagshämmare) är vanliga antidepressiva läkemedel som fungerar genom att hindra serotonin från att återupptas i synapsen i nervcellerna. Det leder till att serotoninet då istället kan bära nervsignaler mellan nervcellerna. SSRI-preparat används inte bara för att behandla depression utan även för att behandla ångest. Forskning tyder på att minskade nivåer av T3 ( sköldkörtelhormon) kan leda till låga nivåer av serotonin i hjärnan. Om SSRI-mediciner inte fungerar kanske det skulle  kunna bero på låga nivåer av T3 och att jodintaget är för lågt?

Serotonin kallas även må-bra-kemikalien och serotonin är kopplat till känslan av lycka och av att känna sig avslappnad. För lite serotonin antas däremot vara kopplat till depression men även till nedsatt immunförsvar. För att bilda serotonin omvandlar kroppen aminosyran tryptofan till 5-htp (5-hydroxytryptofan) med hjälp av bland annat niacin (vitamin B3). Kroppen använder 5-htp för att producera serotonin med hjälp av bland annat zink, magnesium och C-vitamin. Därefter används serotonin för att producera N-Acetylserotonin med hjälp av järn, vitamin B6 och C-vitamin. Slutligen bidrar N-Acetylserotonin till tillverka sömnhormonet melatonin med hjälp av bland annat vitamin B6 och folsyra (5-mthf). Det är alltså viktigt att inte ha brist på dessa näringsämnen för produktionen av både serotonin och melatonin. Forskning när det gäller vitamin B6 och depression visar att vitamin B6 tillsammans med magnesium fungerar bättre vid depression än endast tillskott av magnesium.

Noradrenalin och depression

Noradrenalin, som är både en signalsubstans och ett hormon är förstadiet till adrenalin. Dopamin är en föregångare till noradrenalin. Med hjälp av C-vitamin tillverkas noradrenalin från dopamin. Noradrenalin är ett stresshormon som är viktigt för vakenhet och uppmärksamhet bland annat. Det finns teorier om att personer som lider av depression antas ha sänkt noradrenalin-aktivitet i hjärnan.

Magtarmhälsa, probiotika och depression

Mer och mer forskning börjar intressera sig för det så kallade mikrobiomet (tarmfloran och dess innehåll av bland annat mjölksyrabakterier) och dess koppling till depression och oro. Forskning visar att tillskott av mjölksyrabakterier, det som tidigare kallades probiotika i folkmun, visar på en liten men signifikant effekt på depression. Det behövs dock mer forskning på området.

D-vitamin tillskott och depression

D-vitamin är egentligen ett prohormon som mest är känt för att det bidrar till immunsystemets normala funktion, till normalt upptag och utnyttjande av kalcium och fosfor samt till att bibehålla normal benstomme. D vitamin och depression verkar vara korrelerat. Forskning där man kontrollerat D-vitaminnivåer hos patienter visar att 94 % av alla personer med psykiatriska besvär lider av D-vitaminbrist. D vitaminbrist och depression kan eventuellt ha en korrelation. Det forskas som tur är på d vitaminbrist och depression. Vitamin D3, depression och dos

Magnesium och depression

Magnesium tillskott eller magnesiumtabletter används ibland för att motverka depression. Finns det forskning som stöder det? Forskning från Australien menar att magnesiumbrist, som är vanligt bland befolkningen, leder till att N-methyl-D-aspartate-jonkanaler (NMDA) på cellmembran aktiveras för mycket och blir för öppna. De släpper då in för mycket kalciumjoner vilket skadar nervceller vilket i sin tur antas resultera i depression enligt forskarna. De säger vidare att tillskott av magnesium visar på antidepressiva effekter samt magnesiumnivåerna i cerebrospinalvätskan har visat sig vara låg självmordsoffer som är resistenta mot medicinsk behandling av depression. Forskarna menar att brist på magnesium minskar serotoninnivåerna samt att för mycket kalcium, glutamat och aspartat kan försämra depression. Det verkar finnas en association mellan depression och magnesium. Det finns många olika typer av magnesium, både magnesium kapslar och magnesiumpulver och båda ger kroppen extra tillskott av magnesium.

Omega 3 tillskott och depression

Omega 3 kapslar innehåller fettsyrorna EPA och DHA och forskning från Japan tyder på att intag av omega-3 i form av EPA och DHA från fisk verkar vara associerat med lägre risk för att utveckla depression eller mild depression. Det betyder inte att det samma om man tar omega 3 kapslar. Emellertid kanske tillskott av omega-3 kan vara något stämningshöjande och påverka humöret positivt. Mer forskning behövs på området depression och omega 3. Tursamt nog har omega 3 kosttillskott som innehåller EPA och DHA även andra viktiga funktioner i kroppen. DHA bidrar till att bibehålla normal hjärnfunktion och till att bibehålla normal synförmåga. EPA och DHA bidrar till hjärtats normala funktion.

Bästa antidepressiva – depression tabletter

När det gäller depression och oro bör man först och främst uppsöka sjukvård för att få hjälp. Det finns däremot inga antidepressiva läkemedel utan biverkningar vad vi känner till, men även om man vill prova naturläkemedel mot depression eller vitaminer mot depression ska de aldrig ersätta konventionell sjukvård och en av läkare, korrekt ställd diagnos. Läkare är de som kan förskriva medicin mot depression eller ångestdämpande medicin och läkare är de som känner till bästa medicinen mot ångest och depression. Vill man ta medicin mot ångest ska man uppsöka sjukvården. Även om vissa antidepressiva läkemedel leder till viktuppgång är depression en så pass allvarlig sjukdom att det är viktigast att behandla depressionen. Kontakta vår kundtjänst för att ta del av ett egenvårdsprotokoll med kosttillskott för att gå ner i vikt om du behöver det. Våra egenvårdsprotokoll ska inte användas för att ställa diagnos eller behandla sjukdomar. Våra egenvårdsprotokoll är råd och tips för egenvård som inte ersätter konventionell sjukvård.

Depression är en komplicerad och allvarlig sjukdom och det finns ingen hälsokost mot depression däremot finns det vitaminer och mineraler som ingår som viktiga kofaktorer i de signalvägar som producerar olika signalsubstanser och hormon kopplat till depression. Kosttillskott bör ej användas som ersättning till varierad kost. Det är viktigt med en mångsidig och balanserad kost och hälsosam livsstil.

Referenser

Liu RT, Walsh RFL, Sheehan AE. Prebiotics and probiotics for depression and anxiety: A systematic review and meta-analysis of controlled clinical trials. Neurosci Biobehav Rev. 2019 Apr 17;102:13-23.

Cuomo A, Maina G, Bolognesi S, Rosso G, Beccarini Crescenzi B, Zanobini F et al. Prevalence and Correlates of Vitamin D Deficiency in a Sample of 290 Inpatients With Mental Illness. Front Psychiatry. 2019 Mar 29;10:167.

Duval F, Mokrani MC, Bailey P, Correa H, Diep TS, Crocq MA, Macher JP. Thyroid axis activity and serotonin function in major depressive episode. Psychoneuroendocrinology. 1999 Oct;24(7):695-712.

Pouteau E, Kabir-Ahmadi M, Noah L, Mazur A, Dye L, Hellhammer J, Pickering G et al. Superiority of magnesium and vitamin B6 over magnesium alone on severe stress in healthy adults with low magnesemia: A randomized, single-blind clinical trial.  PLoS One. 2018 Dec 18;13(12):e0208454.

Eby GA, Eby KL, Murk H. Magnesium and major depression. Magnesium in the Central Nervous System. University of Adelaide Press; 2011.

Horikawa C, Otsuka R, Kato Y, Nishita Y, Tange C, Rogi T et al. Longitudinal Association between n-3 Long-Chain Polyunsaturated Fatty Acid Intake and Depressive Symptoms: A Population-Based Cohort Study in Japan. Nutrients. 2018 Nov 3;10(11).

Cardoso C, Afonso C, Bandarra NM. Dietary DHA and health: cognitive function ageing. Nutr Res Rev. 2016 Dec;29(2):281-294.

 1. Flora 20-14 Ultra Strength Probiotika

  Vår mest sålda probiotika med 20 miljarder goda tarmbakterier ...

  As low as 409 kr
 2. Jod Iosoljod
  Jod Iosoljod
  Greatlife.se
  , 30 ml

  Iosoljod är en vattenlöslig form av jod från USA. Jod &aum...

  319 kr
 3. Magnesium 300 – kapslar

  Innate Response Magnesium 300 är ett extra starkt magnesiumtillskott ...

  329 kr
 4. One Daily

  Multivitaminmineral baserad på whole food (hel, icke-proce...

  509 kr
 5. Vitamin D3 5000 IU med K-vitamin
  Vitamin D3 5000 IU med K-vitamin
  Greatlife.se
  , 60 kapslar

  D-vitamin in den optimala formen kolekalciferol i dosen 5000 IU tillsamman...

  559 kr
 6. Adrenal Strength
  Adrenal Strength , 30 tabletter eller 60 tabletter

  Adrenal Strength® (Adrenalkomplex) från MegaFood är ett who...

  As low as 399 kr
 7. Adult B Centered

  Adult B-Centered™ (Inre Balans) från MegaFood är ett whol...

  499 kr
 8. Thyroid Strength

  Thyroid Strength® (Sköldkörtelkomplex) från MegaFood &...

  599 kr
 9. Vitamin C-400

  C-vitamin-400 är C-vitamin i whole food form med mycket hög biot...

  669 kr
 10. Iron Response järntillskott

  Iron Response är ett järntillskott som även innehålle...

  359 kr
 11. Daily Energy Booster

  Daily Energy Nutrient Booster Powder™ (Rödbetspulver & Gr&o...

  299 kr
 12. Methyl B12

  Metylkomplex med B12, folsyra & B6 är ett whole food kosttillskot...

  499 kr
 13. Eskimo-3 Pure Omega 3 - kapslar

  Eskimo-3 är marknadens troligtvis renaste och finaste omega-3 tillsko...

  159 kr