Binjurar

Precis ovanför njurarna finns binjurarna. De producerar flera viktiga hormoner där adrenalin och kortisol är de vanligaste. Hjärnan producerar ett hormon som heter Adrenokortikotropt hormon (ACTH). När ACTH når binjurarna stimuleras binjurarna att producera bland annat kortisol. Produktionen av kortisol är som högst tidigt på morgonen när vi ska vakna och börja dagen och som minst sent på kvällen när vi ska sova.

Stress och trötta binjurar

Trötta binjurar är ett begrepp som omfattar en situtation när man har upplevt långvarig stress vilket leder till fallande kortisolhalt. ”Utmattade binjurar” eller trötta binjurar innebär alltså att binjurarna med tiden inte orkar producera adrenalin, noradrenalin, kortisol och DHEA i adekvata nivåer som svar på en stressor, eller att den normala kortisolproduktionen under ett dygn inte följer den typiska kurvan med högst produktion på morgonen och därefter avtagande produktion fram till midnatt. Kroniskt låga nivåer av kortisol och DHEA leder till bland annat trötthet, svårighet att hantera kyla, tendens till förstoppning och många fler symtom. Utmattade binjurar är inte en medicinsk diagnos, men likväl en biokemisk verklighet för många som under lång tid upplevt stress. Diagnosen utmattningssyndrom innefattar med största sannolikhet utmattade binjurar. Utmattade binjurar kommer av långvarig stress, aldrig akut stress. Högintensiv akut stress kan minska nivåerna av sköldkörtelhormonerna TSH och T3, medan T4-nivåer kan förbli normala eller förhöjda. En anledning till normala eller förhöjda T4-värden är att akut stress minskar konverteringen från T4 till T3. Med minskade nivåer av T3 kan man få låg kroppstemperatur och andra symtom som vanligtvis associeras med underfunktion i sköldkörteln. Två stressorer som utgör undantag till ovanstående är kyla och ljud eftersom de i stället aktiverar sköldkörteln. När sköldkörteln aktiveras stiger ämnesomsättningen och värmeproduktionen ökar. Även vid långvarig stress kan konverteringen av T4 till T3 vara låg eftersom det behövs kortisol för konverteringen av T4 till T3. Låg konvertering kan även bero på selenbrist. En teori som förklarar varför sköldkörteln sänker produktionen av sköldkörtelhormon vid stress är för att bevara energi för att klara av ett förestående hot. Binjurarnas och sköldkörtelns funktion är så sammanflätad att det är absolut nödvändigt att ta hänsyn till båda systemen när man behandlat en individ för antingen hypotyreos eller sekundär binjurebarksvikt.

Trötta binjurar och kost

Om man lider av trötta binjurar är det extra viktigt att vara noggrann med sin kost. En del till synes hälsosam kost är inte alls att rekommendera om man lider av utmattade binjurar. Kontakta vår kundtjänst för att ta del av ett egenvårdsprotkoll för utmattade binjurar. Det omfattar dessutom betydligt mer än bara kost.

Binjurar och kosttillskott

Det finns flera kosttillskott som stöttar binjurarnas funktion. B-vitaminerna, C-vitamin, Magnesium, D-vitamin och selen är de mest rekommenderade men det finns även så kallade adaptogener som är speciellt framtagna kosttillskott för att motverka utmattade binjurar. Kontakta vår kundtjänst för att ta del av ett egenvårdsprotkoll med kosttillskott för utmattade binjurar. Våra egenvårdsprotokoll ska inte användas för att ställa diagnos eller behandla sjukdomar. Våra egenvårdsprotokoll är råd och tips för egenvård som inte ersätter konventionell sjukvård.

 1. Vitamin D3 2000 IU

  D-vitamin i den optimala formen kolekalciferol tillsammans med ekologisk p...

  398 kr
 2. One Daily

  Multivitaminmineral baserad på whole food (hel, icke-proce...

  498 kr
 3. Adrenal Response
  Adrenal Response , 60 tabletter eller 90 tabletter

  Adrenal Response är en kraftfull kombination av växtämnen v...

  As low as 359 kr
 4. B Complex
  B Complex , 90 tabletter eller 180 tabletter

  B-Complex från Innate Response är ett balanserat spektrum av al...

  As low as 359 kr
 5. Flora 20-14 Ultra Strength Probiotika

  Vår mest sålda probiotika med 20 miljarder goda tarmbakterier ...

  389 kr
 6. Vitamin C-400

  C-vitamin-400 är C-vitamin i whole food form med mycket hög biot...

  649 kr
 7. Magnesium 300 - kapslar

  Innate Response Magnesium 300 är ett extra starkt magnesiumtillskott ...

  Special Price 238 kr Regular Price 298 kr
 8. Hormonelles baspaket med multivitaminmineral

  Hormonelles baspaket med multivitaminmineral är framtaget av en l&aum...

  1 899 kr 1 942 kr

  Du sparar 43 kr