Kokosfett – kokosolja

Kokosfett, även kallat kokosolja, kommer från kokosnöten som inte är en nöt utan ett frö vilket innebär är nötallergiker brukar kunna tåla kokos. Kokosfettet utgör normalt inte någon risk även för känsliga personer. Kokosolja består av nästan 90 gram mättat fett, sex gram enkelomättat fett och 2 gram fleromättat fett. Majoriteten av fetterna i kokosolja är så kallade mediumlånga triglycerider (MCT) vilket är fettsyror med en kolkedja mellan 6–12 kolatomer. MCT-fettsyran laurinsyra är den mest förekommande fettsyran av alla i kokosolja. Dessa mättade fettsyror är hälsosamma.

Lider du av några specifika hälsobesvär eller bara vill optimera din hälsa? Kontakta då vår kundtjänst på info@greatlife.se så hjälper vi dig med kostnadsfria kostråd, egenvårdsråd och hälsoprotokoll.

Kategorin innehåller för närvarande inga produkter

Kokosolja, kokosfett och MCT

Kokosolja har genom åren fått oförtjänt dåligt rykte. Det har påståtts att det leder till hjärtkärlsjukdom eftersom det innehåller mycket mättat fett men ny forskning verkar peka på det motsatta. Modersmjölk innehåller mycket mättat fett. Naturfolk som får i sig stora mängder mättat fett verkar inte visa några hjärt-kärlbesvär. Däremot verkar intaget av så kallad skräpmat, stress och inflammation påverka hjärta och kärl negativt. Man ska inte överdosera någonting och det gäller även kokosolja. Det är däremot utmärkt att steka i

Kokosoljans fetter innehåller fettsyror som finns i cellmembranen. Kokosolja ökar kroppens nivåer av HDL och stora LDL. Kokosolja är även bra då det hjälper till att ta upp fettlösliga vitaminer och dessutom sänker det lipoprotein(a). Lipoprotein(a) är ett ämne som kan öka risk för hjärt-kärlproblem. Korta och medellånga mättade fettsyror som finns i kokosolja motverkar mikrober. Dessutom är kokosolja en mycket god energikälla. Kokosolja innehåller bland annat fettsyror med åtta och 10 kolatomer. De används av cellernas mitokondrier som energi. MCT är 100 % fettsyror med åtta och 10 kolatomer. MCT absorberas lätt och tas upp och omsätts i levern där det kan omvandlas till ketoner som kroppen kan använda som energi. Observera att kalorier in, kalorier ut givetvis räknas och äter du mer än du förbrukar finns det risk att gå upp i vikt men genom att byta ut växtoljor, exempelvis solrosolja, sojaolja, matolja mot kokosfett går du hälsan en tjänst. Solrosolja, sojaolja och matolja är rika på omega-6 som vi i västvärlden redan får i oss för mycket av. Det är viktigt att kokosoljan är ekologisk och inte processas med kemikalier.

Egenvårdsprotokoll och hälsoråd

Våra egenvårdsprotokoll ska inte användas för att ställa diagnos, behandla eller bota sjukdomar. Våra egenvårdsprotokoll är råd och tips för egenvård som inte ersätter konventionell sjukvård. Kosttillskott bör ej användas som ersättning till varierad kost. Det är viktigt med en mångsidig och balanserad kost och hälsosam livsstil. Gravida bör kontakta en kvalificerad hälsorådgivare eller läkare före användning av SF722, Olivbladsextrakt och MSM.