Koppartillskott

Vad är koppar bra för?

Koppar är oerhört viktigt för hälsan. Koppar bidrar till att bibehålla normal bindväv, till hudens och hårets normala pigmentering. Koppar är även viktigt eftersom det bidrar till immunsystemets normala funktion och till att skydda cellerna mot oxidativ stress. Dessutom bidrar koppar till normal energiomsättning, till nervsystemets normala funktion och till normal järntransport i kroppen.

Lider du av några specifika hälsobesvär eller bara vill optimera din hälsa? Kontakta då vår kundtjänst på [email protected] så hjälper vi dig med kostnadsfria kostråd, egenvårdsråd och hälsoprotokoll.

 1. Copper Bisglycinate från Thorne
  Special Price 219 kr Regular Price 229 kr

Tillskott av koppar

Koppar är en viktig mikronäringsämne som behövs för flera biologiska processer i kroppen, inklusive bildandet av röda blodkroppar, energiproduktion, och funktionen hos immunsystemet och nervsystemet. Här är några situationer där koppar tillskott kan vara lämpliga:

Vid kopparbrist: Personer som lider av kopparbrist, antingen på grund av otillräcklig kostintag eller nedsatt absorption av koppar från maten, kan behöva tillskott för att upprätthålla normala nivåer av koppar i kroppen. Symtom på kopparbrist kan inkludera anemi, trötthet, svaghet och nedsatt immunförsvar.

Vid specifika hälsotillstånd: Vissa hälsotillstånd, såsom malabsorptionssyndrom, besvär med mage och tarm eller besvär med njurarna, kan leda till en nedsatt förmåga att absorbera koppar från maten. I sådana fall kan tillskott av koppar vara nödvändiga för att kompensera för förluster och upprätthålla optimala nivåer av koppar i kroppen.

Under perioder av ökad behov: Gravida och ammande kvinnor samt personer som genomgår snabb tillväxt eller återhämtning efter skador eller sjukdomar kan ha ökade behov av koppar. I dessa fall kan tillskott av koppar vara lämpligt för att säkerställa att kroppens behov möts under dessa perioder.

När det gäller att välja rätt form av koppartillskott är det viktigt att överväga biotillgänglighet och eventuella biverkningar. Koppar kan tas i olika former, inklusive kopparglukonat, kopparcitrat och kopparbisglycinat. Kopparcitrat och kopparbisglycinat anses vara mer biotillgängliga former av koppar och kan vara mer lämpliga för personer med känslig mage eller för dem som upplever biverkningar från andra former av koppartillskott. Kopparbisglycinat anser vi vara bland de bästa koppartillskotten.

Koppartillskott finns i tablettform eller kapselform. Båda är bra. Det viktiga är att se till kvaliteten på de ingredienser som används. 

Symptom på kopparbrist

Kopparbrist kan leda till: 

 • Grått hår 
 • Blek hy
 • Känslighet för kyla
 • Besvär med inlärning och minne
 • Svaga ben som lätt går sönder
 • Frekventa förkylningar och andra lättare hälsobesvär
 • Besvär med att gå stadigt

Koppar och histaminbesvär

Histaminintolerans kan förvärras rejält av på brist på koppar, vitamin B6, B12, järn och C-vitamin eftersom enzymet DAO (Diamine oxidase) som bryter ner histamin är beroende av alla dessa näringsämnen för att fungera. 

Vad är rekommenderat dagligt intag av koppar?

Dagsbehovet av koppar varierar beroende på ålder, kön, livsstil, sjukdomshistoria, exponering för gifter, stress, kostvanor och flera andra faktorer. Barn och kvinnor behöver generellt inte lika mycket mikronäringsämnen som en vuxen man. Rekommenderat behov brukar delas in i olika grupper:

 • Barn 4–8 år – 1 mg
 • Kvinnor – 0,9 mg
 • Män – 0,9 mg
 • Gravida – 1 mg
 • Ammande 1,3 mg

Vad är optimalt dagligt intag av koppar?

Optimalt dagligt intag för koppar varierar från person till person men en av de mest tillförlitliga källorna när det gäller näring, The Council for Responsible Nutrition, menar att vuxna kvinnor och män kan få i sig upp till 9 mg koppar per dag utan att skapa några negativa hälsoeffekter.

Egenvårdsprotokoll och hälsoråd

Våra egenvårdsprotokoll ska inte användas för att ställa diagnos, behandla eller bota sjukdomar. Våra egenvårdsprotokoll är råd och tips för egenvård som inte ersätter konventionell sjukvård. Kosttillskott bör ej användas som ersättning till varierad kost. Det är viktigt med en mångsidig och balanserad kost och hälsosam livsstil. Gravida bör kontakta en kvalificerad hälsorådgivare eller läkare före användning av SF722, Olivbladsextrakt och MSM.

Kontakta vår kundtjänst på [email protected] för att få kostnadsfria kostråd men även andra kostnadsfria egenvårdsråd och hälsoprotokoll som du kan följa vid olika hälsobesvär.