Nedstämdhet & oro

Nedstämdhet är vanligt

Nedstämdhet är en av världens vanligaste sjukdomar, i alla fall i västvärlden. Folkhälsomyndigheten skriver att 20 % av alla svenskar har fått diagnosen nedstämdhet någon gång och att från år 2020 kan nedstämdhet utgöra den största sjukdomsbördan i världen. Nedstämdhet, kan förutom att leda till betydande nedsatt livskvalitet för individen, även leda till svårigheter att fungera normalt i samhället.

Kontakta vår kundtjänst på [email protected] för att få kostnadsfria kostråd men även andra kostnadsfria egenvårdsråd och hälsoprotokoll som du kan följa om du lider lindrig oro. Dessa ersätter inte konventionell läkarvård och kontrollera alla kosttillskott och protokoll med din läkare innan du påbörjar dem. Avsluta aldrig dina mediciner på egen hand. 

 1. Wild Alaskan Sockeye Salmon
  Rating:
  100%
  Special Price 319 kr Regular Price 349 kr
 2. Adrenal Strength
  649 kr
 3. Magnesium med fyra sorters magnesium: glycinat, malat, citrat och taurat
  Rating:
  100%
  Special Price 399 kr Regular Price 439 kr
 4. Balanced B Complex
  Rating:
  100%
  469 kr
 5. iosol iodine
  Rating:
  100%
  Special Price 499 kr Regular Price 529 kr
 6. Blood Builder MegaFood
  449 kr
 7. Blood Builder MegaFood
  699 kr
 8. Köp D-vitamin (Vitamin D3) 5000 IU med Vitamin K1 och K2 från Innate Response
  Rating:
  100%
  589 kr
 9. Vitamin D3 5000 IU med K-vitamin
  Rating:
  100%
  1 029 kr
 10. Thyroid Strength
  649 kr
 11. Thyroid Strength
  889 kr
 12. Rhodiola rosea Rosenrotextrakt från Thorne
  Special Price 359 kr Regular Price 389 kr
 13. Köp Theanine Teanin från Thorne för lugnande och rogivande effekt
  Theanine , 90 kapslar
  Special Price 729 kr Regular Price 829 kr
 14. Greatlife Flora Plus+
  Rating:
  99%
  Special Price 499 kr Regular Price 529 kr
 15. ESKIO-3 Omega-3 Pure
  Rating:
  100%
  Special Price 199 kr Regular Price 249 kr
 16. Flytande Eskimo-3 Pure Omega 3, marknadens troligtvis renaste och finaste omega-3 tillskott.
  Rating:
  100%
  Special Price 199 kr Regular Price 249 kr
 17. MegaFood Zinc
  Zink , 60 tabletter
  Rating:
  100%
  369 kr
 18. MegaFood Zinc
  Zink , 120 tabletter
  Rating:
  100%
  599 kr
 19. MegaFood Ultra C-400
  Rating:
  100%
  579 kr
 20. Köp kosttillskott mot stress
  Special Price 1 249 kr Regular Price 1 317 kr

Vad är Nedstämdhet och vad är kopplingen till signalsubstanser?

Signalsubstanser spelar en avgörande roll för nedstämdhet. En signalsubstans,även kallad neurotransmittor, är ett ämne som transporteras mellan nervceller och som då sätter i gång någon form av respons. De mest kända signalsubstanserna är dopamin, serotonin, adrenalin (även ett hormon), noradrenalin (även ett hormon), acetylkolin och GABA. Om man har problem med signalsubstanserna kan det bland annat leda till nedstämhet, oro eller stark stress.

Dopamin och nedstämdhet

Dopamin kan fungera både som en hämmande och stimulerande signalsubstans. Dopamin spelar en roll för bland känslan av glädje, för att man ska kunna fokusera, känna sig motiverad och få saker gjorda. Dopamin är dessutom en starkt bidragande faktor till att människan söker njutning och lust. Dopamin spelar även en viktigt roll i kroppens belöningssystem. Droger som kokain och amfetamin minskar nedbrytningen av dopamin och den ökade dopaminhalten när dessa droger tas leder starka belöningssignaler. För låga nivåer av dopamin har koppling till nedstämdhet och likgiltighet men även till ADHD och Parkinsons. Kortvarig stress ökar kortisolproduktionen och därmed ökar även produktionen av dopamin. Långvarig stress leder däremot till att de receptorer som binder till dopamin blir mer resistenta mot just dopamin vilket kan leda till nedstämdhet. Tecken på problem med dopamin kan, men behöver inte vara, att man tappar intresse för det mesta i livet, man saknar motivation, prokrastinerar (vanan att undvika och skjuta upp viktiga uppgifter), man har oförmåga att känna glädje, humörsvängningar, självskadebeteende och nedstämdhet. Aminosyran tyrosin tillverkas i kroppen av aminosyran fenylalanin med hjälp av bland annat vitamin B3 (niacin). Tyrosin ingår i sin tur i tillverkning av L-dopa (levodopa) – en föregångare till dopamin – med hjälp av vitamin B3. L-dopa tillverkar därefter dopamin med hjälp av vitamin B6.

Noradrenalin och nedstämdhet

Noradrenalin, som är både en signalsubstans och ett hormon är förstadiet till adrenalin. Dopamin är en föregångare till noradrenalin. Med hjälp av C-vitamin tillverkas noradrenalin från dopamin. Noradrenalin är ett stresshormon som är viktigt för vakenhet och uppmärksamhet bland annat. Det finns teorier om att personer som lider av nedstämdhet antas ha sänkt noradrenalin-aktivitet i hjärnan.

Magtarmhälsa, probiotika och nedstämdhet

Mer och mer forskning börjar intressera sig för det så kallade mikrobiomet (tarmfloran och dess innehåll av bland annat mjölksyrabakterier) och dess koppling till nedstämdhet och oro. Forskning visar att tillskott av mjölksyrabakterier, det som tidigare kallades probiotika i folkmun, visar på en liten men signifikant effekt på nedstämdhet. Det behövs dock mer forskning på området.

D-vitamin tillskott och nedstämdhet

D-vitamin är egentligen ett prohormon som mest är känt för att det bidrar till immunsystemets normala funktion, till normalt upptag och utnyttjande av kalcium och fosfor samt till att bibehålla normal benstomme. D vitamin och nedstämdhet verkar vara korrelerat. Forskning där man kontrollerat D-vitaminnivåer hos patienter visar att 94 % av alla personer med psykiatriska besvär lider av D-vitaminbrist. D vitaminbrist och nedstämdhet kan eventuellt ha en korrelation. Det forskas som tur är på d vitaminbrist och nedstämdhet. Vitamin D3, nedstämdhet och dos

Magnesium och nedstämdhet

Magnesium tillskott eller magnesiumtabletter används ibland för att motverka nedstämdhet. Finns det forskning som stöder det? Forskning från Australien menar att magnesiumbrist, som är vanligt bland befolkningen, leder till att N-methyl-D-aspartate-jonkanaler (NMDA) på cellmembran aktiveras för mycket och blir för öppna. De släpper då in för mycket kalciumjoner vilket skadar nervceller vilket i sin tur antas resultera i nedstämdhet enligt forskarna. De säger vidare att tillskott av magnesium visar på goda effekter på nedstämdhet samt magnesiumnivåerna i cerebrospinalvätskan har visat sig vara låg självmordsoffer som är resistenta mot medicinsk behandling av nedstämdhet. Forskarna menar att brist på magnesium minskar serotoninnivåerna samt att för mycket kalcium, glutamat och aspartat kan försämra nedstämdhet. Det verkar finnas en association mellan nedstämdhet och magnesium. Det finns många olika typer av magnesium, både magnesium kapslar och magnesiumpulver och båda ger kroppen extra tillskott av magnesium.

Omega 3 tillskott och nedstämdhet

Omega 3 kapslar innehåller fettsyrorna EPA och DHA och forskning från Japan tyder på att intag av omega-3 i form av EPA och DHA från fisk verkar vara associerat med lägre risk för att utveckla nedstämdhet eller mild nedstämdhet. Det betyder inte att det samma om man tar omega 3 kapslar. Emellertid kanske tillskott av omega-3 kan vara något stämningshöjande och påverka humöret positivt. Mer forskning behövs på området nedstämdhet och omega 3. Tursamt nog har omega 3 kosttillskott som innehåller EPA och DHA även andra viktiga funktioner i kroppen. DHA bidrar till att bibehålla normal hjärnfunktion och till att bibehålla normal synförmåga. EPA och DHA bidrar till hjärtats normala funktion.

Kontakta sjukvården om du känner dig osäker. 

Egenvårdsprotokoll och hälsoråd

Våra egenvårdsprotokoll ska inte användas för att ställa diagnos, behandla eller bota sjukdomar. Våra egenvårdsprotokoll är råd och tips för egenvård som inte ersätter konventionell sjukvård. Kosttillskott bör ej användas som ersättning till varierad kost. Det är viktigt med en mångsidig och balanserad kost och hälsosam livsstil. Gravida bör kontakta en kvalificerad hälsorådgivare eller läkare före användning av SF722, Olivbladsextrakt och MSM.

Kontakta vår kundtjänst på [email protected] för att få kostnadsfria kostråd men även andra kostnadsfria egenvårdsråd och hälsoprotokoll som du kan följa vid olika hälsobesvär.