D-vitamin

Vad är D-vitamin bra för?

D-vitamin är ett fettlösligt vitamin som har kallats världens viktigaste vitamin för att det är så viktigt för hälsan i allmänhet. D-vitamin bidrar till både upptag och användning av kalcium och fosfor i kroppen. D-vitamin bidrar även till att bibehålla normala kalciumnivåer, till normal benstomme och tänder men även till att bibehålla normal muskelfunktion. D-vitamin bidrar till immunförsvarets normala funktion och till celldelningsprocessen. Lider du av några specifika hälsobesvär eller bara vill optimera din hälsa? Kontakta då vår kundtjänst på [email protected] så hjälper vi dig med kostnadsfria kostråd, egenvårdsråd och hälsoprotokoll.

 1. Köp D-vitamin (Vitamin D3) 5000 IU med Vitamin K1 och K2 från Innate Response
  Rating:
  100%
  589 kr
 2. Köp D-vitamin från Innate Response
  Rating:
  100%
  519 kr
 3. Vitamin D3 5000 IU med K-vitamin
  Rating:
  100%
  1 029 kr
 4. Vitamin D3 2000 IU
  349 kr
 5. Vitamin D3 2000
  519 kr
 6. D3 2000 IU Gummies (50 mcg)
  379 kr
 7. D-vitamin från Thorne
  Special Price 189 kr Regular Price 199 kr

D-vitamin och solen

Solens UVB-strålar omvandlar ett ämne i huden till D-vitamin men tyvärr är det endast månaderna maj till augusti som vi kan bilda tillräckliga nivåer av D-vitamin I Sverige. För att bilda D-vitamin behöver man exponera cirka 80 % av kroppen för solen i cirka 20 minuter mellan kl. 11–16. Solfria dagar och solskydd innebär att man inte kan bilda D-vitamin i tillräckliga nivåer. Det finns många personer som till och med i soliga länder har brist på D-vitamin. Från september till april behöver man, i Sverige, ta tillskott av vitamin D3 för att få tillräckliga nivåer. Det är mycket svårt att erhålla tillräckliga nivåer D-vitamin via enbart livsmedel.

Symptom på D-vitaminbrist

Det är svårt att veta om man har D-vitaminbrist eller inte. Symptomen kan dessutom variera från person till person. I Sverige har vi som lägst nivåer av D-vitamin i februari. Om du upplever något av dessa symtom kan det vara värt att ta ett blodprov för att få svar om man har brist eller inte.

 • Trötthet
 • Värk i skelettet
 • Muskelsvaghet
 • Besvär med immunförsvaret
 • Konstant förkyld och snuvig

I svåra fall av D-vitaminbrist kan du även uppleva dessa symptom:

 • Krampkänningar
 • Svårt att gå
 • Nedstämdhet
 • Problem med koncentrationen

Vem behöver tillskott av vitamin D?

Vitamin D är viktigt för kroppens välmående. Vissa grupper kan ha ökad risk för brist. Här är några situationer där tillskott av vitamin D kan vara särskilt fördelaktigt:

 1. Mörka vintermånader: I regioner där solen är svag under vintermånaderna, som i de nordliga breddgraderna, är det omöjligt att producera tillräckligt med D-vitamin genom solens exponering. Tillskott kan vara ett viktigt komplement under dessa perioder.
 2. Personer med begränsad solljusexponering: Yrkesgrupper eller personer med en livsstil som begränsar tiden utomhus kan ha svårt att få tillräckligt med sol för att täcka sina D-vitaminbehov. Tillskott kan vara ett användbart verktyg för att kompensera för bristen på naturlig solstrålning.
 3. Äldre individer: Åldrande kan påverka kroppens förmåga att ta upp D-vitamin effektivt. Äldre personer kan därför ha nytta av tillskott för att stödja benhälsa och minska risken för bristrelaterade sjukdomar.
 4. Människor med mörkare hudton: Människor med mörkare hudton har naturligt högre melaninnivåer, vilket kan minska produktionen av D-vitamin i huden. Dessa individer kan därför vara mer benägna att behöva tillskott för att upprätthålla adekvata nivåer.
 5. Personer med specifika hälsotillstånd: Vissa hälsotillstånd, som malabsorptionssyndrom eller inflammatoriska tarmsjukdomar, kan påverka kroppens förmåga att absorbera vitaminer effektivt. I dessa fall kan läkare rekommendera tillskott för att undvika brist.

Vad är rekommenderat dagligt intag av D-vitamin?

Dagsbehovet av D-vitamin varierar beroende på ålder, kön, livsstil, kroppsvikt, sjukdomshistoria, exponering för gifter, stress, kostvanor och flera andra faktorer. Barn och kvinnor behöver generellt inte lika mycket mikronäringsämnen som en vuxen man. Rekommenderat behov brukar delas in i olika grupper:

 • Spädbarn och barn under 2 år – 10 mikrogram (400 IU)
 • Barn och vuxna under 75 år – 10 mikrogram (400 IU)
 • Vuxna med lite eller ingen solexponering – 20 mikrogram (800 IU)
 • Vuxna över 75 år – 20 mikrogram (800 IU)

Dessa nivåer anses vara på alldeles för låga av flera världsledande forskare. 

Vad är optimalt dagligt intag av D-vitamin?

Robert P. Heaney är en amerikansk endokrinolog som specialiserade sig på nutrition. Fram till och med 2014 var han professor vid John A. Creighton University. Han var världsberömd för sin forskning inom benbiologi, osteoporos samt D-vitamin- och kalcium-fysiologi. Hans forskning visar att cirka 70–80 IU Vitamin D3 per kilogram kroppsmassa och dag ger D-vitaminnivåer i kroppen om 40 ng/ml i blodet vilket är ungefär vad man bör sträva efter. Observera att intaget är totalt intag, alltså från solljus, kost och kosttillskott. En av de mest tillförlitliga källorna när det gäller näring och näringsdoseringar, The Council for Responsible Nutrition (CRN) menar att man kan få i sig 250 mikrogram (10 000 IU) per dag och att den dosen osannolikt skapar några negativa hälsoeffekter för vuxna kvinnor och män.

Flytande D-vitamin & tuggisar

Upptäck fördelarna med våra Flytande D-vitamin och tuggbara alternativ, som gör det enkelt och roligt att fylla på med detta viktiga näringsämne. Här är varför dessa tillskott är ett populärt och fördelaktigt val:

 1. Enkelt: Flytande D-vitamin är mycket enkelt att ta för den som inte vill ta kapslar eller tabletter. Tuggtabletter är också väldigt enkelt att ta för personer med svårigheter att svälja.
 2. Anpassad Dosering: Med flytande D-vitamin har du möjlighet att anpassa din dosering precis efter dina behov. En exakt doseringspipett eller mätinstrument medföljer för enkel och korrekt administrering.
 3. Behaglig Smak: Våra viotamin D3 gummies är mycket goda och uppskattade av både barn och vuxna. 

Egenvårdsprotokoll och hälsoråd

Våra egenvårdsprotokoll ska inte användas för att ställa diagnos, behandla eller bota sjukdomar. Våra egenvårdsprotokoll är råd och tips för egenvård som inte ersätter konventionell sjukvård. Kosttillskott bör ej användas som ersättning till varierad kost. Det är viktigt med en mångsidig och balanserad kost och hälsosam livsstil. Gravida bör kontakta en kvalificerad hälsorådgivare eller läkare före användning av SF722, Olivbladsextrakt och MSM.

Kontakta vår kundtjänst på [email protected] för att få kostnadsfria kostråd men även andra kostnadsfria egenvårdsråd och hälsoprotokoll som du kan följa vid olika hälsobesvär.