Förstoppning

Förstoppning, hård i magen, ont i magen & svullen mage

När det gäller toalettvanor finns det ingen modell som passar alla. En del har avföring flera gånger varje dag medan andra går några gånger per vecka. Förstoppning, ibland kallat att man är hård i magen, innebär att man har svårt att tömma tarmen, att avföringen är hård och svår att få ut. Vid förstoppning kan man ibland känna att man inte tömmer tarmen ordentligt. Förstoppning kan även innebära smärta i ändtarmsöppningen vid avföring och även blod i avföringen, i toaletten eller på toalettpappret. Det är inte ovanligt att man har ont i magen och att man har svullen mage om man lider av förstoppning. 

Lider du av förstoppning, har du några specifika hälsobesvär eller bara vill optimera din hälsa? Kontakta då vår kundtjänst på info@greatlife.se så hjälper vi dig med kostnadsfria kostråd, egenvårdsråd och hälsoprotokoll.

 1. Köp Flora Probiotika Greatlife
  549 kr
 2. Köp Matsmältningsenzymer online
  Special Price 539 kr Regular Price 549 kr
 3. GI Response
  639 kr
 4. Magnesium med fyra sorters magnesium: glycinat, malat, citrat och taurat
  419 kr
 5. Zink
  Zink , 60 tabletter
  369 kr
 6. Zink bidrar till immunsystemets normala funktion
  Zink , 120 tabletter
  599 kr
 7. DiCalcium Malate kalcium från Thorne
  Special Price 279 kr Regular Price 309 kr
 8. Köp D-vitamin (Vitamin D3) 5000 IU med Vitamin K1 och K2 från Innate Response
  589 kr
 9. Köp Vitamin D3 med vitamin K1 och vitamin K2
  1 029 kr
 10. Probiotikatrappan från Innate Response
  Special Price 3 549 kr Regular Price 3 683 kr

Förstoppning barn och magknip

Barn kan drabbas av förstoppning med smärta i magen som följd. Tyvärr kan förstoppning hos barn leda till både illamående och förlust av aptit. Förstoppning kan även medföra magknip hos barnet. Om man ser blod i avföringen eller i toaletten behöver det inte betyda att det är något allvarligt. Det kan vara ett litet brustet blodkärl i analen. Man ska ändå alltid uppsöka sjukvård om man upptäcker blod i barnets avföring, på pappret eller i toaletten. Hård mage är normalt inte farligt för ett barn men kan påverka livskvaliteten negativt för barnet. 

Ont i magen efter måltid

Om man upplever att man får ont i magen efter måltid kan det bero på förstoppning men det kan även bero på andra faktorer som exempelvis gallsten, laktosintolerans, Crohns sjukdom, Ulcerös kolit, IBS, eller magsår. En del personer kan även få ont i magen efter kryddstarka måltider. 

Bulkmedel och laxermedel

Bulk och laxermedel är inte riktigt samma sak. Bulkmedel ger volym åt tarminnehållet genom kostfiber vilket gör att tarmen lättare kan bearbeta tarminnehållet. Laxermedel retar däremot tarmen så att tarmens peristaltik, det vill säga tarmrörelser, blir onaturligt kraftiga. 

En del laxermedel fungerar genom att de ökar gallvätska och bukspott som gör tarminnehållet mer tunnflytande. Laxermedel rekommenderas inte som en långsiktig lösning då man kan bli beroende samt att upptaget av näring kan försämras. 

Förstoppning gravid

Förstoppning under graviditeten är tyvärr inte helt ovanligt. En orsak till förstoppning under graviditeten kan vara att trycket på tarmkanalen från bebisen ökar. Förstoppning under graviditeten kan även bero på ökningen av hormonet progesteron som får muskulaturen kring tjocktarmen att slappna av så att tarmperistaltiken minskar. Det leder i sin tur till ökad risk för förstoppning. 

Laxerande mat

Det finns mat som är laxerande. Normalt rekommenderar fiberrika livsmedel och olika fettrika livsmedel för dess laxerande effekt. Dessa brukar ingå i olika huskurer mot förstoppning. En del är bra medan andra bör undvikas. Kontakta vår kundtjänst på info@greatlife.se för få kostnadsfria kostråd men även andra kostnadsfria egenvårdsråd och hälsoprotokoll som du kan följa om du lider av förstoppning.  

Förstoppning huskur

När det gäller huskurer mot förstoppning rekommenderar vi att man är försiktig. En del livsmedel kan innehålla ämnen som man inte bör få för mycket av. Följande huskur anser vi dock vara säker. 

 1. Drick mer vatten, inte kaffe, inte te, inte läsk, juice utan vanligt vatten. 
 2. Inkludera mer gröna bladgrönsaker i kosten men var noggrann med vilka. Kontakta vår kundtjänst för ett protokoll om vilka grönsaker vi rekommenderar och vilka vi rekommenderar att man undviker. 
 3. Prova att äta en liten mängd torkade ekologiska plommon och bär. 
 4. Blanda 1 tesked ekologisk olivolja och en nypa Celtic Makai havssalt i ett stort glas vatten. Drick på fastande mage direkt när du vaknar
 5. Ta en morgonpromenad för att stimulera tarmperistaltiken. 
 6. Ta tillskott av mjölksyrabakterier.
 7. Höga doser av C-vitamin och magnesium tas ibland få en snabb och direkt tarmtömning. Vi rekommenderar dock inte att man överdoserar kosttillskott utan följer aviserad dosering. 
 8. Ibland kan det vara bra att göra en detox om man lidit av förstoppning en längre tid. Läs vår artikel om detox här

Egenvårdsprotokoll och hälsoråd

Våra egenvårdsprotokoll ska inte användas för att ställa diagnos, behandla eller bota sjukdomar. Våra egenvårdsprotokoll är råd och tips för egenvård som inte ersätter konventionell sjukvård. Kosttillskott bör ej användas som ersättning till varierad kost. Det är viktigt med en mångsidig och balanserad kost och hälsosam livsstil. Gravida bör kontakta en kvalificerad hälsorådgivare eller läkare före användning av SF722, Olivbladsextrakt och MSM.