Allt om MSM

Lästid: 2–3 min
Allt om MSM

MSM, eller metylsulfonylmetan, är en naturlig förening som har blivit populär som ett kosttillskott för sin förmåga att stödja hälsa och välbefinnande. I denna artikel kommer vi att utforska vad MSM är, dess potentiella fördelar, specifika användningar för hår, rekommenderad daglig dos, symtom på brist och risken för överdosering.

Vad är MSM?

MSM, eller metylsulfonylmetan, är en organisk förening som innehåller svavel. Det finns naturligt i växter, djur och människokroppen. Många kosttillskott innehåller syntetiskt framställt MSM.

Vad är MSM bra för?

MSM antas ha ett brett spektrum av potentiella hälsofördelar, inklusive:

  • Ledhälsa: MSM tros kunna hjälpa till att lindra ledvärk och inflammation och används ibland som ett tillskott för att stödja lederna.
  • Hudhälsa: Det sägs kunna bidra till frisk och strålande hud genom att främja kollagenproduktion och minska ärrbildning.
  • Hår och naglar: MSM har kopplats till friskt hår och starka naglar.
  • Allmänt välmående: Vissa människor tar MSM för att förbättra sitt allmänna välmående och öka energinivåerna.

MSM för ditt hår

MSM har särskilt varit i fokus när det gäller hårhälsa och förebyggande av håravfall.

MSM kan hjälpa dig med håravfall

Håravfall är ett vanligt problem för många människor, och MSM har föreslagits som ett möjligt tillskott för att förhindra eller bromsa håravfall. Det sägs kunna göra detta på flera sätt:

  • Förbättrad hårtillväxt: MSM tros kunna öka produktionen av keratin, ett protein som är en viktig komponent i hårstrukturen. Det kan därmed stödja hälsosam hårväxt.
  • Ökad cirkulation: En bättre blodcirkulation i hårbotten kan främja hälsosam hårväxt, och MSM har påståtts kunna förbättra blodcirkulationen.
  • Bekämpa inflammation: Inflammation i hårbotten kan påverka hårsäckarna negativt. MSM sägs ha antiinflammatoriska egenskaper som kan hjälpa till att lugna hårbotten.
  • Stärkande av naglar: MSM kan också påverka nagelhälsan positivt och bidra till att förebygga nagelskador och brytning.

Hur mycket MSM behöver jag per dag?

Den rekommenderade dagliga dosen av MSM kan variera beroende på syftet med intaget och individuella behov. Vanligtvis tas MSM som ett kosttillskott i doser på cirka 1 000 milligram per dag.

Kan man överdosera MSM?

MSM anses vara säkert när det tas i rekommenderade doser, men överdosering kan leda till biverkningar som illamående. Tala med din läkare om du tar blodförtunnande mediciner eftersom MSM kan påverka inställning av medicineringen. Tala med din läkare om du är gravid och vill ta MSM eftersom det saknas forskning på området.

Källor & Referenser

Butawan M, Benjamin RL, Bloomer RJ. Nutrients. 2017 PMCID: PMC5372953.

Muizzuddin N, Benjamin R. Beauty from within: Int J Vitam Nutr Res. 2022 PMID: 32083522.

Författare & granskare