Mun, tänder & andedräkt

Munnen och tungan

I munnen finns bland annat tänderna och tungan vilka båda är oerhört viktiga för hälsan. I tungan finns det sensoriska nervceller som känner av både textur, temperatur, beröring och smärta. Tungan har även smaklökar som innehåller smakceller som i sin tur reagerar på olika smakämnen.

En vuxen person har mellan 28–32 tänder beroende på om visdomständerna har utvecklats eller inte. Tandens krona är det som syns medan tandens rot är den del som fäster i tandköttet och käkbenet. Det yttersta lagret på tanden kallas emalj. Det består till mestadels av en mycket hård mineralförening som kallas hydroxylapatit som bland annat innehåller kalcium. Under emaljen finns själva tandbenet som kallas dentin. Under tandbenet finns pulpan i vilken nerver och blodkärl finns.

Lider du av besvär med tänderna, munhålan eller dålig andedräkt? Kontakta då vår kundtjänst på [email protected] så hjälper vi dig med ett kostnadsfria kostråd, egenvårdsråd och hälsoprotokoll.

 1. Bambutandborsten är en naturlig tandborste med handtag helt tillverkat av MOSO-bambu
  Rating:
  100%
  Special Price 34 kr Regular Price 39 kr
 2. Greatlife Flora Plus+
  Rating:
  99%
  Special Price 499 kr Regular Price 529 kr
 3. Balanced B Complex
  Rating:
  100%
  469 kr
 4. Köp D-vitamin (Vitamin D3) 5000 IU med Vitamin K1 och K2 från Innate Response
  Rating:
  100%
  589 kr
 5. MegaFood Ultra C-400
  Rating:
  100%
  579 kr
 6. DiCalcium Malate kalcium från Thorne
  Special Price 279 kr Regular Price 309 kr

Munhälsa

Att tugga mat är oerhört viktigt för hälsan. Den mekaniska nedbrytningen av föda som sker med hjälp av tänderna och tuggmusklerna tillsammans med utsöndringen av saliv utgör det första steget för en god matsmältning. Att munnen och tänderna är i gott skick för hälsan i allmänhet och för matsmältningen i synnerhet. En hälsosam munflora kräver god tandhygien med tandborstning, användandet av tandtråd och tungskrapa i rostfritt stål.

Flera näringsämnen behövs för att bibehålla en god tandhälsa. De flesta känner till att kalcium behövs för att bibehålla normala tänder men det finns även andra näringsämnen som är viktiga för tändernas hälsa. Vitamin D bidrar exempelvis till normalt upptag och utnyttjande av kalcium och fosfor vilka båda är viktiga för att bibehålla normala tänder. Vitamin C bidrar till normal kollagenbildning som har betydelse för tändernas normala funktion samt för tandköttets normala funktion.

Dålig andedräkt

Dålig andedräkt, även kallat halitosis, kan innebära ett svårt handikapp rent socialt. Huvudanledningen kommer ofta från munhålan i sig men även besvär med mage och tarm kan leda till dålig andedräkt. Besvären som kommer från munhålan kan bero på att bakterier som inte kräver syre för sin tillväxt, så kallade anaeroba bakterier, bryter ner proteiner som finns i mat men även i plack och saliv. Det ger upphov till gaser som innehåller svavel bland annat vätesulfid som luktar som ruttet ägg. En annan orsak kan vara infektioner i munhålan och blödande tandkött och djupa tandköttsfickor. Illaluktande doft kan även komma från näsan på grund sjukdomar i lungorna eller luftstrupen. Det finns mycket man kan göra med egenvård och dålig andedräkt: borsta tänderna morgon och kväll, använda tandtråd och äta hälsosamt. Det finns även kosttillskott som är bra samt så kallad oil pulling. Vi har bra kostnadsfria protokoll för att ta hand om kroniskt dålig andedräkt. Kontakta vår kundtjänst 

Oil pulling

Oil pulling är en gammal och beprövad metod för att rensa munhålan från oönskade bakterier och för att erhålla en god och fräsch andedräkt. Den görs enklast genom att ta en rågad tsk ekologisk extra virgin kokosolja som får smälta i munnen. Swirla därefter runt kokosoljan i munnen i minst fem minuter och spotta sedan ut oljan i papperskorgen. Svälj ingen olja. Tag därefter ett stort glas vatten med en nypa Celtic havssalt och blanda runt. Gurgla saltvattnet i någon minut och spotta sedan ut vattnet. Gör oil pulling med efterföljande saltvatten det första du gör på morgonen. Det är inte säkert att oil pulling är kariesförebyggande men det är få saker förutom tandborstning, tandtråd och tungskrapa som ger en sådan frisk andedräkt, rena tänder och tandkött samt vithet på tänderna och hälsosam munflora utan att tillföra kroppen några gifter.

Egenvårdsprotokoll och hälsoråd

Våra egenvårdsprotokoll ska inte användas för att ställa diagnos, behandla eller bota sjukdomar. Våra egenvårdsprotokoll är råd och tips för egenvård som inte ersätter konventionell sjukvård. Kosttillskott bör ej användas som ersättning till varierad kost. Det är viktigt med en mångsidig och balanserad kost och hälsosam livsstil. Gravida bör kontakta en kvalificerad hälsorådgivare eller läkare före användning av SF722, Olivbladsextrakt och MSM.

Kontakta vår kundtjänst på [email protected] för att få kostnadsfria kostråd men även andra kostnadsfria egenvårdsråd och hälsoprotokoll som du kan följa vid olika hälsobesvär.