A-vitamin tillskott

Vad är A-vitamin bra för?

A-vitamin är ett fettlösligt vitamin som bidrar till immunförsvarets normala funktion, till att bibehålla normala slemhinnor, normal hud och normal synförmåga. A-vitamin bidrar även till normal järnomsättning och har en viktig roll i cellspecialiseringsprocessen. A-vitamin är även viktigt för fosterutvecklingen under den tidiga graviditeten. Alla våra multivitaminer innehåller vitamin A i formen betakaroten.

Lider du av några specifika hälsobesvär eller bara vill optimera din hälsa? Kontakta då vår kundtjänst på [email protected] så hjälper vi dig med kostnadsfria kostråd, egenvårdsråd och hälsoprotokoll.

 1. Köp One Daily från Innate Response. Äkta whole food vitaminer och mineraler i raw food-form.
  Rating:
  100%
  619 kr
 2. Women's Advanced Multivitamin
  619 kr
 3. Women's Advanced Multivitamin
  999 kr
 4. Women's 55+ Advanced Multivitamin
  619 kr
 5. Women's 55+ Advanced Multivitamin
  999 kr
 6. Baby & Me 2 Postnatal Multi
  Rating:
  100%
  449 kr
 7. Baby & Me 2 Postnatal Multi
  Rating:
  100%
  759 kr
 8. Baby & Me 2 Prenatal Multi
  Rating:
  100%
  449 kr
 9. Baby & Me 2 Prenatal Multi
  Rating:
  100%
  759 kr
 10. Men's Advanced Multivitamin
  619 kr
 11. Men's Advanced Multivitamin
  999 kr
 12. Men's 55+ Advanced Multivitamin
  619 kr
 13. Men's 55+ Advanced Multivitamin
  999 kr
 14. One Daily, en om dagen multivitaminmineral från MegaFood
  One Daily , 30 tabletter
  329 kr
 15. MegaFood One Daily
  One Daily , 60 tabletter
  509 kr
 16. Köp One Daily utan järn från Innate Response
  Rating:
  100%
  619 kr
 17. Kid's One Daily från MegaFood är en multivitamin- och mineraltillskott för barn baserat ekologisk wholefood.
  359 kr
 18. Kids One Daily
  589 kr
 19. Tuggtablett Barn – Kids One Daily
  Rating:
  100%
  419 kr
 20. Women's One Daily Multivitamin tuggtabletter med ekologiska tranbär, lykopen, vitaminer och lutein
  419 kr
 21. Kids Multi Gummies
  379 kr

Olika typer av A-vitamin och hur de mäts

A-vitamin finns i två olika varianter: provitamin A (karotenoider) som finns i grönsaker och preformerat A-vitamin (retinol och retinylestrar) som finns i animaliska livsmedel. När kroppen behöver retinol omvandlas karotenoider till retinol i tarmarna. 

Det totala intaget av A-vitamin från animalier och vegetabilier mäts i retinolekvivalenter (RE) som anges i mikrogram RE (µg RE). Tidigare använde man IU (International Units) när man beskrev mängden A-vitamin i ett kosttillskott men nuförtiden används alltså µg RE. 1 IU motsvarar 0,3 µg RE. 

Symptom på A-vitaminbrist

Brist på A-vitamin kan leda till nattblindhet och permanenta skador i ögonstrukturen. Svår A-vitaminbrist kan leda till blindhet. Vitamin A är helt nödvändigt för stavarnas funktion i ögat och utan tillräckliga nivåer av A-vitamin kommer inte ögat att fungera som det ska. Andra tecken på A-vitaminbrist är: 

 • Besvär med lungorna
 • Nedsatt nattsyn
 • Infektionskänslighet

Vad är rekommenderat dagligt intag av A-vitamin?

Dagsbehovet av A-vitamin varierar beroende på ålder, kön, livsstil, sjukdomshistoria, exponering för gifter, stress, kostvanor och flera andra faktorer. Barn och kvinnor behöver generellt inte lika mycket mikronäringsämnen som en vuxen man. Rekommenderat behov brukar delas in i olika grupper:

 • Spädbarn och barn under 2 år – 300 µg RE
 • Barn 2–5 år – 350 µg RE
 • Barn 6–9 år – 400 µg RE
 • Barn 10–13 år – 600 µg RE
 • Flickor och kvinnor över 14 år – 700 µg RE
 • Pojkar och män över 14 år – 900 µg RE
 • Gravida – 800 µg RE
 • Ammande – 1100 µg RE

Vad är optimalt dagligt intag av A-vitamin?

Optimalt dagligt intag för A-vitamin varierar från person till person men en av de mest tillförlitliga källorna när det gäller näring, The Council for Responsible Nutrition, menar att vuxna kvinnor och män som äter inälvor regelbundet kan få i sig upp till 1500 µg RE per dag utan att skapa några negativa hälsoeffekter. Vuxna personer som inte äter inälvor regelbundet kan få i sig upp till 3000 µg RE per dag utan att skapa några negativa hälsoeffekter. Gravida bör inte få i sig mer än 1000 µg RE per dag. 

Egenvårdsprotokoll och hälsoråd

Våra egenvårdsprotokoll ska inte användas för att ställa diagnos, behandla eller bota sjukdomar. Våra egenvårdsprotokoll är råd och tips för egenvård som inte ersätter konventionell sjukvård. Kosttillskott bör ej användas som ersättning till varierad kost. Det är viktigt med en mångsidig och balanserad kost och hälsosam livsstil. Gravida bör kontakta en kvalificerad hälsorådgivare eller läkare före användning av SF722, Olivbladsextrakt och MSM.

Kontakta vår kundtjänst på [email protected] för att få kostnadsfria kostråd men även andra kostnadsfria egenvårdsråd och hälsoprotokoll som du kan följa vid olika hälsobesvär.