Kosttillskott Klimakterium & preklimakterium

Klimakteriet, menopaus och klimakteriebesvär

Klimakteriet, även kallat övergångsåldern, inträffar normalt mellan 45–55 års ålder. Genomsnittsåldern för menopaus, det vill säga den tidpunkt då det gått 365 dagar sedan den sista menstruationen, är cirka 51 år. Klimakteriet är alltså hela perioden från och med att äggstockarna börjar släppa färre ägg, östrogennivåerna minskar och fram till och med den tidpunkt då äggstockarna helt slutar släppa ägg och menstruationen upphör samt även åren efteråt, den så kallade post-menopaus. Hela eller delar av den här perioden kan upplevas som besvärlig för vissa medan andra inte märker någonting. En majoritet av alla kvinnor upplever dock någon form av klimakteriebesvär.

Lider du av klimakteriebesvär eller bara vill optimera din hälsa? Kontakta då vår kundtjänst på [email protected] så hjälper vi dig med kostnadsfria kostråd, egenvårdsråd och hälsoprotokoll.

  1. Oyster Pure
    Rating:
    100%
    Special Price 749 kr Regular Price 799 kr
  2. Wild Alaskan Sockeye Salmon
    Rating:
    100%
    Special Price 349 kr Regular Price 399 kr
  3. Women's 55+ Advanced Multivitamin
    619 kr
  4. Women's 55+ Advanced Multivitamin
    999 kr
  5. Köp D-vitamin (Vitamin D3) 5000 IU med Vitamin K1 och K2 från Innate Response
    Rating:
    100%
    Special Price 499 kr Regular Price 589 kr
  6. Vitamin D3 5000 IU med K-vitamin
    Rating:
    100%
    1 029 kr
  7. Magnesium med fyra sorters magnesium: glycinat, malat, citrat och taurat
    Rating:
    100%
    Special Price 449 kr Regular Price 499 kr
  8. iosol iodine
    Rating:
    100%
    Special Price 539 kr Regular Price 559 kr
  9. MegaFood Ultra C-400
    Rating:
    100%
    579 kr
  10. Köp Astaxanthin
    Rating:
    100%
    Special Price 329 kr Regular Price 349 kr
  11. Adrenal Strength
    689 kr

Klimakteriebesvär – klimakteriet symtom

De hormonrubbningar som sker i samband med klimakteriet kan leda till olika typer av klimakteriebesvär. De vanligaste, förutom oregelbunden mens, är vallningar eller värmevallningar, torra slemhinnor i slidan och urinröret, mensvärk, nattsvettningar, sömnbesvär, tunnare och torrare hud och hår. Metabolismen, det vill säga ämnesomsättningen minskar vanligtvis och man går lättare upp i vikt; det är inte alls ovanligt att klimakteriet leder till viktökning. Även humöret kan påverkas och man kan uppleva nedstämdhet, irritation, humörsvängningar och minskad lust. En del kvinnor upplever dessutom värk i leder, hjärtklappning, koncentrationssvårigheter, minnesproblem och för en del känns livet lite meningslöst och färglöst – allt detta beror på hormonrubbningar. Däremot kan livstil och egenvård påverka symtomen så att de minskar i omfattning.

Klimakteriet – hud, hår, blödningar

Man kan uppleva att både håret blir torrt, tunt och livlöst och att huden blir torrare och förlorar sin spänst under klimakteriet. Anledningen till det kan vara att produktionen av östrogen och progesteron minskar och näringsbrister. Östrogen bidrar normalt till att kollagenproduktionen ökar och att huden därmed känns spänstigare och blir mindre smärtkänslig. Progesteron bidrar till att talgproduktionen ökar vilket leder till att hudens översta lager smörjs, att man blir mindre torr men även till ökad risk för tilltäppta porer och akne. När produktionen av östrogen och progesteron minskar och det dessutom sker i kombination med brister på, vissa för huden, viktiga näringsämnen är det stor risk att håret och huden drabbas negativt.

Klimakteriet är förknippat med att blödningarna blir mer oregelbundna och färre men i början av klimakteriet kan de vara intensivare och rikligare för att sedan minska i både intensitet och regelbundenhet med tiden. Tillslut upphör blödningarna helt och hållet.

Preklimakteriet – förklimakteriet – perimenopaus

Förklimakteriet börjar vid cirka 40–45 års ålder och alltså perioden innan en kvinna går in i klimakteriet. Redan under denna period kan man uppleva symtom som är förknippade med klimakteriet. Redan före klimakteriet kan alltså man få symtom som påminner om symtom vid klimakteriet. Det är lite som att klimakteriet börjar vid tidig ålder. Östrogenproduktionen och progesteronproduktionen från äggstockarna minskar redan från cirka 35 års ålder. Eftersom progesteron minskar relativt sett mer än östrogen för de allra flesta kan gapet mellan östrogen och progesteron var ganska stort vid 51 års ålder. Om det gapet blir för stort upplevs besvären förknippade med klimaktieriet extra starkt.

Klimakterietest

Man kan testa sina hormonnivåer med ett klimakterietest. Det mäter bland annat follikelstimulerande hormon (FSH) som normalt ökar lätt i menstruationens follikelfas och även under förklimakteriet och ännu mer efter menopaus. Östrogen (östradiol) och progesteron minskar däremot under förklimakteriet och ännu mer efter menopaus.

Klimakteriet, osteoporos och kalcium

Östrogen påverkar upptaget av kalcium och eftersom östrogennivåerna minskar i samband med preklimakteriet och klimakteriet kommer upptaget av kalcium i tarmarna och möjligheterna för benen att ta upp kalcium även att minska. Man kan behöva ta tillskott av  kalcium, speciellt om man kommer in i klimakteriet i tidig ålder. Dock är det viktigt att ta rätt form av kalcium och att ta det tillsammans med andra näringsämnen som är viktiga för ben- och skeletthälsa. Detta kosttillskott är speciellt anpassad för just det.

Klimakteriet naturmedicin, kosttillskott och hormonbehandling

Man kan inte undvika klimakteriet eller menopaus men det finns mycket man kan göra för att minska symtomen och det är bra att förbereda genom en sund livsstil så tidigt man kan. Om man ska komplettera med hormoner rekommenderas bioidentiskt östrogen och bioidentiskt progesteron. Det måste skrivas ut av läkare.

Egenvårdsprotokoll och hälsoråd

Våra egenvårdsprotokoll ska inte användas för att ställa diagnos, behandla eller bota sjukdomar. Våra egenvårdsprotokoll är råd och tips för egenvård som inte ersätter konventionell sjukvård. Kosttillskott bör ej användas som ersättning till varierad kost. Det är viktigt med en mångsidig och balanserad kost och hälsosam livsstil. Gravida bör kontakta en kvalificerad hälsorådgivare eller läkare före användning av SF722, Olivbladsextrakt och MSM.

Kontakta vår kundtjänst på [email protected] för att få kostnadsfria kostråd men även andra kostnadsfria egenvårdsråd och hälsoprotokoll som du kan följa vid olika hälsobesvär.