Facebook Pixel
Lagerrensning – Passa på att fynda här →

UIcerös kolit

Ulcerös kolit – vad är Ulcerös kolit?

Ulcerös kolit klassas tillsammans med Crohns sjukdom som en IBD (Inflammatory Bowel Disease), det vill säga en inflammatorisk tarmsjukdom. Ulcerös kolit är en sjukdom som alltså innebär inflammation i slemhinnan i tjocktarmen och eller i ändtarmen men inte i tunntarmen, till skillnad från Crohns sjukdom som kan drabba hela mag- och tarmkanalen. Man vet inte exakt vad orsaken till Ulcerös kolit är men man vet att Ulcerös kolit delvis har en komponent av ärftlighet – alla IBD har ett visst mått av ärftlighet. Ulcerös kan drabba barn men det är relativt ovanligt. Normalt insjuknar man i 20–30 årsåldern.

Ulcerös kolit kommer i skov, det vill säga i perioder som är sämre som följs av perioder som är bättre men längden på ett Ulcerös kolit-skov varierar från person till person. Med rätt egenvårdsprotokoll kan man dock göra mycket för att minska symtomen eller bli helt besvärsfri. Vi har många kunder som har blivit det. Kontakta vår kundtjänst via mail så hjälper vi dig.

Kontakta vår kundtjänst på info@greatlife.se för att få kostnadsfria kostråd men även andra kostnadsfria egenvårdsråd och hälsoprotokoll som du kan följa om du lider av Ulcerös kolit.

Läs mer om Ulcerös kolit

 1. Köp Flora Probiotika Greatlife
  499 kr
 2. Köp GI Response från Innate Response, 5 mg glutamin per portion
  599 kr
 3. Magnesium med fyra sorters magnesium: glycinat, malat, citrat och taurat
  359 kr
 4. DiCalcium Malate kalcium från Thorne
  Special Price 269 kr Regular Price 299 kr
 5. Blood Builder, kosttillskott whole food och raw food som bidrar till normal bildning av röda blodkroppar.
  389 kr
 6. Blood Builder, kosttillskott whole food och raw food som bidrar till normal bildning av röda blodkroppar.
  599 kr
 7. Ekologisk gräsbetad benbuljong premium med kollagen
  Special Price 539 kr Regular Price 549 kr
 8. Köp C-vitamin från MegaFood
  549 kr
 9. Zink
  Zink , 60 tabletter
  329 kr
 10. Zink bidrar till immunsystemets normala funktion
  Zink , 120 tabletter
  549 kr
 11. Köp L-Glutamine från Thorne
  Special Price 259 kr Regular Price 279 kr
 12. Probiotikatrappan från Innate Response
  Special Price 3 269 kr Regular Price 3 423 kr

Ulcerös kolit, symtom och gravid

Ulcerös kolit har flera olika symtom och de vanligaste är tunna, slem- och blodblandade tarmtömningar, anemi på grund av brist på järn, elektrolytrubbningar på grund av minskad funktion i tjocktarmen, trötthet men även ledvärk. Man kan även drabbas av feber vid svåra skov. Gravida som lider av Ulcerös kolit har visat sig ha en ökad risk för tidig förlossning och föda barn med lägre vikt.

Ulcerös kolit och behandling

Ulcerös kolit behandlas normalt av sjukvården med medicin: kortison, 5ASA som är en grupp läkemedel som lindrar och hindrar inflammationer, immunmodulerande mediciner, biologiska läkemedel som hämmar inflammationsmarkörer och även kirurgi där delar av tjocktarmen opereras bort. De läkemedel som sjukvården är dessvärre förknippade med biverkningar.

Ulcerös kolit, kost och alkohol

Om man lider av Ulcerös kolit behöver man vara riktigt noggrann med kosten. All mat och livsmedel som kan öka inflammationen bör undvikas. Det räcker inte med att undvika kryddstark mat, friterad mat, fiberrik mat, rökning, kaffe och alkohol som man ibland läser om. Man kan behöva bli mer noggrann med både kost och livsstil vid Ulcerös Kolit. Vi har tips om mat och recept vid Ulcerös kolit. Vissa livsmedel som du bör undvika i vårt egenvårdsprotokoll för IBD skulle du aldrig kunna gissa dig till. Vi har som sagt kunder som är helt och hållet symtom och besvärsfria efter att ha följt protokollen noggrant.

Egenvårdsprotokoll och hälsoråd

Våra egenvårdsprotokoll ska inte användas för att ställa diagnos, behandla eller bota sjukdomar. Våra egenvårdsprotokoll är råd och tips för egenvård som inte ersätter konventionell sjukvård. Kosttillskott bör ej användas som ersättning till varierad kost. Det är viktigt med en mångsidig och balanserad kost och hälsosam livsstil.