Allt om D-vitamin

Lästid: 2–3 min
Allt om D-vitamin

Vad är D-vitamin?

D-vitamin är ett fettlösligt vitamin som spelar en avgörande roll för vår hälsa. Det är särskilt viktigt för benhälsa, immunfunktion och celltillväxt. I denna artikel kommer vi att utforska vad D-vitamin är, symtom på D-vitaminbrist, dess förekomst i livsmedel, risken för överdosering och hur mycket D-vitamin vi faktiskt behöver.

D-vitamin är unikt eftersom det kan produceras av vår kropp när huden utsätts för solljus. Det finns också i vissa livsmedel och som kosttillskott. D-vitamin hjälper kroppen att absorbera kalcium och fosfat, vilka är viktiga för att upprätthålla starka ben och tänder. Det är också involverat i immunsystemets funktion och bidrar till att skydda mot infektioner. Brist på D-vitamin kan leda till en rad symtom, inklusive: trötthet och svaghet, ledvärk och muskelsmärta, svårigheter att gå eller klättra trappor, humörsvängningar, försämrad immunfunktion och ökad infektionsrisk

Finns D-vitamin i livsmedel?

D-vitamin finns naturligt i några få livsmedel, inklusive fet fisk som lax, makrill och sardiner, fiskleverolja, äggulor och lever. Det tillsätts också till vissa livsmedel som mjölk, margarin och berikade frukostflingor. Margarin och berikade frukostflingor är inget som rekommenderas i en hälsosam kosthållning.

Kan man överdosera D-vitamin?

Det är möjligt att överdosera D-vitamin, särskilt när man tar kosttillskott. Symtom på överdosering kan inkludera

  • Illamående
  • Kräkningar
  • Minskad aptit
  • Förstoppning
  • Svaghet
  • Viktminskning.
  • Långvarig överdosering av D-vitamin kan leda till allvarligare problem som kalciuminlagring i blodkärlen och organen, njursten och njurskador.

Hur mycket D-vitamin behöver man?

Det rekommenderade dagliga intaget (RDI) av D-vitamin varierar beroende på ålder, kön och livsstil. Rekommendationen är att få i sig 70–80 IU D-vitamin per dag och kilogram kroppsvikt från alla källor. I genomsnitt får kvinnor i sig 170 IU per dag via kosten, män 205 IU per dag och barn 2–19 år 195 IU per dag via kosten. Resten behöver man alltså ta kosttillskott för att få i sig såvida man inte solar 80 % av kroppen utan solskydd mellan kl. 11–15 i minst 20 minuter när UV-index är 4 eller högre.

Källor & Referenser

Livsmedelsverket: https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/vitaminer-och-antioxidanter/d-vitamin

Chang SW, Lee HC. Pediatr Neonatol. 2019 PMID: 31101452.

Författare & granskare