JUST NU – 20 % rabatt på produkter för mage & tarm

Allt du behöver veta om molybden

Lästid: 2–3 min
Allt du behöver veta om molybden

Molybden är ett spårämne som spelar en viktig roll i vår hälsa. I denna artikel kommer vi att utforska vad molybden är, varför det är viktigt att inkludera i din kost, de symptom som kan uppstå vid brist, den rekommenderade dagliga dosen och risken för överdosering.

Vad är molybden?

Molybden är ett spårämne eller spårmineral som är nödvändigt för flera biologiska processer i kroppen. Det är en del av molybdopterin, en förening som fungerar som en kofaktor för flera enzymer. Dessa enzymer är avgörande för många viktiga kroppsfunktioner.

Varför behöver vi molybden?

Molybden är nödvändigt för flera biologiska funktioner, inklusive:

  • Nedbrytning av aminosyror: Molybden bidrar till normal omsättning av svavelhaltiga aminosyror. Molybden är en viktig komponent i enzymer som hjälper till att bryta ner aminosyror i kroppen. Aminosyror är byggstenarna i proteiner.
  • Avgiftning: Molybdenenzymerna är involverade i avgiftning av vissa kemikalier och läkemedel i kroppen.
  • Urinsyraomsättning: Molybden spelar en roll i omvandlingen av urinsyra, vilket är viktigt för att förhindra gikt, en smärtsam ledsjukdom.

Vilken mat innehåller molybden?

Kött, fågel och fisk innehåller molybden i mindre mängder, särskilt organkött som lever och njurar. Kakao och mörk choklad kan vara rika på molybden. Mjölk och mejeriprodukter som ost och yoghurt innehåller också små mängder molybden.

Molybdenbrist - symtom

Molybdenbrist är sällsynt eftersom det finns i många livsmedel, men om det inträffar kan det leda till vissa symtom, såsom:

  • Ökad risk för gikt: Molybdenbrist kan påverka omvandlingen av urinsyra och öka risken för gikt.
  • Nervproblem: Vissa rapporter har kopplat molybdenbrist till neurologiska symtom, inklusive kramper och koordinationsproblem.
  • Ökad känslighet för allergier: Det kan leda till ökad känslighet för vissa allergener.

Hur mycket molybden behöver jag per dag?

Den rekommenderade dagliga mängden molybden varierar beroende på ålder, kön och livsstil. Här är några riktlinjer:

Män 14 år och äldre: 43–45 mikrogram
Kvinnor 14 år och äldre: 43–45 mikrogram
Gravida: ca. 50 mikrogram
Ammande: ca. 50 mikrogram

Kan man överdosera molybden?

Molybden går att överdosera, även om det är mycket ovanligt. UL-värdet (Upper Level eller Tolerable Upper Intake Level) är en term som används inom näringsvetenskap för att ange den högsta dagliga mängd av ett näringsämne som kan konsumeras utan att riskera negativa hälsoeffekter. UL-värdet fastställs av expertpaneler som utvärderar den tillgängliga vetenskapliga forskningen om näringsämnen och deras potentiella risker. De tar hänsyn till alla kända källor för näringsämnet, inklusive kost, kosttillskott och, i vissa fall, berikade livsmedel. UL-värdet för molybden är 350 mikrogram molybden per dag från kosttillskott enligt CRN.

Författare


Greatlife.se

Greatlife.se startades utifrån ett missnöje med de kosttillskott som fanns på marknaden. Vi saknade produkter som vi själva skulle kunna tänka oss att använda, ge till våra barn eller rekommendera till våra nära och kära.