Facebook Pixel
Lagerrensning – Passa på att fynda här →

Probiotika & enzymer

Probiotika och mjölksyrabakterier

Probiotika, mjölksyrabakterier, magtarmbakterier eller bara nyttiga bakterier är samma sak, det vill säga livsviktiga bakterier som lever i symbios med människor i framförallt matsmältningssystemet. Alla dessa nyttiga bakterier som finns i tarmen kallas även för tarmflora. En genomsnittlig människa har cirka 1 x 1014 mikroorganismer i matsmältningskanalen. Det är mer än tio gånger antalet celler i kroppen. Vi innehåller alltså mer främmande mikroorganismer och bakterier än egna celler. Allra flest mjölksyrabakterier finns i tjocktarmen. Läs mer om probiotika.

 1. Köp Flora Probiotika Greatlife
  499 kr
 2. Köp Flora 20-14 Ultra Strength Probiotika
  459 kr
 3. Köp Flora 20-14 Ultra Strength Probiotika
  829 kr
 4. Flora 50-14, probiotika för dig med svåra mag-tarmbesvär
  669 kr
 5. Flora 50-14, probiotika för dig med svåra mag-tarmbesvär
  1 259 kr
 6. Flora 5-14 Complete Care. Probiotika för barn och för dig med lindriga besvär.
  329 kr
 7. Probiotika (mjölksyrabakterier) speciellt framtagen för den kvinnliga bakteriefloran från MegaFood
  629 kr
 8. MegaFlora Plus
  669 kr
 9. MegaFlora Kids – Probiotika
  399 kr
 10. Bacillus coagulans (Lactobacillus sporogenes) från Thorne
  Special Price 299 kr Regular Price 349 kr
 11. Köp Sacro-B hos Greatlife
  Sacro-B , 60 kapslar
  Special Price 479 kr Regular Price 519 kr
 12. MegaFlora probiotika från MegaFood
  459 kr
 13. Probiotikatrappan från Innate Response
  Special Price 3 269 kr Regular Price 3 423 kr
 14. Baby & Me 2 Prenatal Probiotic + Prebiotic
  629 kr
 15. Köp Flora 300-14, 7-dagarskur
  379 kr

Tarmbakteriernas funktion i kroppen – livsviktiga för hälsan

De nyttiga bakterierna i tarmen har flera viktiga funktioner och vi skulle inte överleva utan dem. De viktigaste funktionerna är:

 1. Motverka att skadliga bakterier eller andra patogena mikroorganismer som svamp och virus förökar sig oproportionerligt.

 2. Bryta ner gallsyror

 3. Metaboliska funktioner

  1. Producera korta fettsyror, så kallade SCFA

  2. Producera arginin och glutamin

  3. Syntetisera Vitamin K och Folsyra

 4. Immunologiska funktioner

  1. Stimulera produktionen av immunoglobulin A – en antikropp som finns i bland annat tarmslemhinnan och som spelar stor roll för immunförsvaret i slemhinnan.

  2. Bidra till att bilda anti-inflammatoriska cytokiner och nedreglera pro-inflammatoriska cytokiner

  3. Bidra till att framkalla så kallade Regulatoriska T-celler vilka förhindrar autoimmuna reaktioner

Tarmbakterier, övervikt och fetma

Det finns forskning som visar att bakteriefloran i tarmarna även är förknippad med kroppsvikt. Exempelvis har bakteriestammen Lactobacillus rhamnosus rapporterats reducera kroppsvikten hos möss trots att dessa möss inte får färre kalorier. Det tyder på att tarmfloran har en påverkan på antingen mitokondrierna eller hormonerna på något sätt. Forskning visar även att personer som lider av fetma har lägre mångfald av bakterier jämfört med normalviktiga personer. Dessutom visar forskning att möss som får tarmflora transplanterad från en överviktig person lättare ökar i vikt än om de får tarmfloran från en normalviktig person. En välfungerande tarmflora och matsmältning i balans är viktigt för att nå och bibehålla en sund vikt. Det finns även forskning som tyder på att det till och med finns pro-inflammatoriska tarmbakterier som kan leda till fetma.

Tarmflora och SCFA

SCFA (Short Chain Fatty Acids) är korta fettsyror som produceras när goda bakterier i tjocktarmen fermenterar fiber. De SCFA som bildas är bland annat myrsyra, ättiksyra,  propionsyra och smörsyra. Dessa fettsyror används som energikälla för tarmslemhinnans celler. Korta fettsyror är viktiga för att bibehålla tarmslemhinnans integritet, det vill säga de motverkar bland annat läckande tarm, även kallat leaky gut.

Forskning visar att specifika bakterier skapar specifika korta fettsyror. Patienter med exempelvis IBD (Inflammatoriska tarmsjukdomar som Crohns och Ulcerös Kolit) som har en mindre mångfald av bakterier riskerar därför att få minskad produktion av viktiga korta fettsyror, exempelvis smörsyra, vilket påverkar tarmslemhinnan negativt. Liknande förändringar har setts i autoimmuna sjukdomar som psoriasisartrit vilket tyder på att tarmfloran spelar en roll för dessa typer av sjukdomar. Forskare skriver att förändringar i tarmens förmåga att producera korta fettsyror och förändringar på tarmfloran kan få stora konsekvenser på individens hälsa.

Tarmflora, probiotika, IBS och IBD

IBS, irriterad tjocktarm, är en av de vanligaste tarmsjukdomarna i världen. Ökad genomsläpplighet och framförallt onormal tarmflora kan leda till ökad aktivering av tarmens immunförsvar, vilket i sin tur kan ha koppling till IBS. Forskning visar även att personer som lider av IBS kan uppleva förbättringar när de får tillskott av goda tarmbakterier. Förändringar i tarmfloran hos personer som lider av IBS, i kombination med läckande tarm, kan leda till att bakterier och/eller biprodukter från bakterier tar sig förbi tarmens epitelceller och riskerar att aktivera stamceller och immunceller. Dessa släpper i sin tur ifrån sig ämnen som påverkar magtarmkanalen negativt hos personer som lider av IBS. Tillskott av vissa bakteriestammar som exempelvis Lactobacillus reuteri, Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus plantarum, Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus casei har visat sig minska besvär förknippade med IBS. Forskning visar dessutom att tillskott av mjölksyrabakterier av hög kvalitet kan bidra till att motverka besvär som inflammation i ileum (tunntarmens sista del) och ileocekalklaffen samt att dem som blivit fria från inflammationen inte får tillbaka inflammationen i samma utsträckning som dem som inte tar tillskott av mjölksyrabakterier.

Tarmbakterierna påverkar hormoner

Ny forskning visar att de nyttiga tarmbakterierna även tillverkar hormonliknande ämnen som påverkar organ utanför tarmkanalen, exempelvis hjärnan. Tarmfloran hjälper bland annat till att producera måbra-hormonet serotonin och är även involverad i tillverkningen av andra signalsubstanser. Exempelvis produceras GABA (gamma-aminobutyric acid – en hämmande signalsubstans i centrala nervsystemet) av en viss sträng av Lactobacillus brevis och andra bakteriestammar i tarmen kan producera både dopamin och noradrenalin. Forskare skriver att tarmfloran kan påverka den så kallade stressaxeln (HPA-axeln – hypotalamus, hypofysen och binjurebarken) och att studier på försöksdjur visar att de djur som lever i en miljö utan goda bakterier i och omkring sig uppvisar sämre förmåga att hantera stress. Forskarna går så långt att de säger att det är frestande att tänka att man kan behandla stressrelaterade sjukdomar med tarmbakterier. Det finns även forskning som visar att tillskott av probiotika, det vill säga tillskott av goda tarmbakterier, minskar den mätbara nivån av stresshormonet kortisol i urinen.

Vi har utvecklats i symbios med de mängder av viktiga mikroorganismer, bland annat goda tarmbakterier. Bakteriernas hälsa är avgörande för hela kroppens hälsa och de behöver ett bra och regelbundet näringsintag precis som alla våra celler. Det som tarmbakterierna gillar allra mest är lösliga fibrer, resistent stärkelse och polyfenoler. Om man tar eller har tagit antibiotika, lider av IBS, IBD eller andra magtarmbesvär eller kan det vara värt att prova om tillskott av mjölksyrabakterier hjälper för att återställa balansen i tarmfloran. Nyckeln till goda resultat är högkvalitetsprobiotika som tas i samband med mat. Det absolut bästa märke vi har funnit är Innate Response och MegaFood.

Innate Response och MegaFoods probiotika

Innate Response och MegaFoods probiotika finns i flera olika styrkor: 5, 20, 50, 200 eller 300 miljarder välgörande bakterier i varje kapsel, alla med 14 olika hälsosamma och icke konkurrerande bakteriestammar. Flora och MegaFlora har fler nyttiga bakterier och stammar än något annat probiotikatillskott på marknaden.

Stabilitet – Probiotika

Många tillverkare av mjölksyrabakterier tillverkar så kallade hyllstabila produkter. Problemet med dessa är att de antingen innehåller ett begränsat antal bakteriestammar eller stammar som egentligen inte klarar rumstemperatur.

Kapselhölje

En del tillverkare använder så kallat enteric coating vilket innebär att kapseln har ett hölje som gör dem motståndskraftig. Vad tillverkaren då inte berättar är att i stort sett alla enteric coating-kapslar innehåller syntetiska polymerer från plast. Förutom att man riskerar att få i plastpolymerer så är dessa kapslar inte alltför sällan för svåra att bryta ner vilket innebär att tarmbakterierna inte kan fästa så lätt i tarmslemhinnan. Innate Response och MegaFood använder cellulosakapslar av högsta kvalitet och de tester på stammarna visar på högsta överlevnadsgrad.

Flora och MegaFlora – probiotika av högsta kvalitet

 • Extremt rena produkter

 • Vegetabiliska kapslar

 • Fritt från artificiella eller syntetiska tillsatser

 • Testas fritt från gluten, mjölkprodukter och soja

 • 14 stammar som finns naturligt i tarmslemhinnan

 • Kan tas av vegetarianer

 • Tillverkningen följer GMP

Flora 5-14 och MegaFlora for Kids – probiotika

14 olika icke-konkurrerande stammar med totalt 5 miljarder probiotiska bakterier per kapsel. (Totalt 60 kapslar i burken)

Flora 20-14 och MegaFlora

14 olika icke-konkurrerande stammar med totalt 20 miljarder probiotiska bakterier per kapsel. (Totalt 60 kapslar i burken)

Flora 50-14 och MegaFlora Plus

14 olika icke-konkurrerande stammar med totalt 50 miljarder probiotiska bakterier per kapsel. (Totalt 60 kapslar i burken)

Flora 300-14

14 olika icke-konkurrerande stammar med totalt 300 miljarder probiotiska bakterier per kapsel. (Totalt 7 kapslar i burken. Kur som tas i sju dagar.)

Egenvårdsprotokoll och hälsoråd

Våra egenvårdsprotokoll ska inte användas för att ställa diagnos, behandla eller bota sjukdomar. Våra egenvårdsprotokoll är råd och tips för egenvård som inte ersätter konventionell sjukvård. Kosttillskott bör ej användas som ersättning till varierad kost. Det är viktigt med en mångsidig och balanserad kost och hälsosam livsstil.