5-HTP - Aminosyran för bättre mående?

5-HTP - Aminosyran för bättre mående?

5-HTP (hydroxytryptofan eller Oxitriptan) är en aminosyra som ingår i tillverkningen av må-bra-kemikalien serotonin och därmed i förlängningen även i bildandet av det viktiga sömnhormonet melatonin.

5-HTP – egentligen inte det man vill ha

5-HTP som kosttillskott klassas som läkemedel så det kan man inte köpa. De flesta vill dock ta 5-HTP för att kunna få en bättre serotonin- och melatoninproduktion, egentligen inte för att få i sig 5-HTP. Det finns mycket man kan göra för att stötta kroppens produktion av serotonin och melatonin utan att behöva ta 5-HTP. Signalvägen som omvandlar 5-HTP till serotonin och melatonin kräver nämligen flera kofaktorer, det vill säga vitaminer och mineraler, för att kunna ske korrekt.   

Serotonin – ämnet som får oss att må bra

Serotonin är en så kallad signalsubstans, även kallad neurotransmittor, som påverkar sömn, aptit, drift och även humör och känslan av lycka. Aminosyran tryptofan som bland annat finns rikligt i fisk, krabba, ägg och spenat, omvandlas till 5-HTP med hjälp av bland annat niacin (vitamin B3). Med hjälp av magnesium, C-vitamin och zink produceras sedan serotonin från 5-HTP. Därefter används vitamin B6, folsyra (5-mthf), C-vitamin och järn för att bilda melatonin. Forskning visar även att låga nivåer av sköldkörtelhormonet T3 kan resultera i låga nivåer av serotonin i hjärnan. Om SSRI-preparat inte fungerar kanske det kan bero på för låga nivåer av T3 och att man får i sig för lite jod?

Melatonin – ämnet som får oss att sova bra

Melatonin är ett hormon som krävs för att vi ska kunna sova bra och det regleras av vitamin B6, folsyra (5-mthf), C-vitamin och järn men även av ljus och mörker. Det är en anledning till att det är så viktigt att undvika blått ljus på kvällen och till varför glasögon som blockerar blått ljus är en av de bästa investeringarna man kan göra för sin sömn. Melatonin är viktigt för betydligt mer än bara sömnen och reglering av dygnsrytmen. Allt levande kan syntetisera melatonin i sina mitokondrier, både djur och växter. Melatoninet fungerar som en antioxidant och det förbättrar även immunförsvaret.

5-HTP går inte att köpa utan recept men...

5-HTP går som sagt inte att köpa utan recept men om man vill gynna produktionen av både serotonin och melatonin ingår nedanstående kosttillskott som kofaktorer utan vilka man inte kan producera tillräckligt med serotonin och melatonin som krävs för att må bra och sova bra. Du kan även kontakta vår kundtjänst för att ta del av ett egenvårdsprotokoll med kosttillskott för att optimera sömnen. Våra egenvårdsprotokoll ska inte användas för att ställa diagnos eller behandla sjukdomar. Våra egenvårdsprotokoll är råd och tips för egenvård som inte ersätter konventionell sjukvård. Kosttillskott bör ej användas som ersättning till varierad kost. Det är viktigt med en mångsidig och balanserad kost och hälsosam livsstil.

Källor & referenser

Berger M, Gray JA, Roth BL. Annu Rev Med. 2009; 60: 355–366. 

Zhao D, Yu Y, Shen Y, Liu Q, Zhao Z, Sharma R et al. Front Endocrinol (Lausanne). 2019 Apr 17;10:249.

Duval F, Mokrani MC, Bailey P, Correa H, Diep TS, Crocq MA, Macher JP. Psychoneuroendocrinology. 1999 Oct;24(7):695-712.

Författare & granskare