JUST NU – 20 % rabatt på produkter för hår, naglar och hud!

Allt om B12-vitamin

Lästid: 2–3 min
Allt om B12-vitamin

Vad är vitamin B12?

Vitamin B12, även känt som kobalamin, är ett vattenlösligt vitamin som är avgörande för kroppens normala funktion och välbefinnande. Det spelar en central roll i produktionen av röda blodkroppar, celldelning, nervsystemets funktion och omsättningen av homocystein, en aminosyra som kan vara skadlig i höga halter. Brist på B12 kan leda till anemi, neurologiska problem och förhöjda homocysteinnivåer, vilket ökar risken för hjärt-kärlsjukdomar.

Vitamin B12 i livsmedel

Vitamin B12 finns främst i animaliska livsmedel, såsom:

  • Kött, som nöt-, fläsk- och lammkött
  • Fjäderfä, som kyckling och kalkon
  • Fisk och skaldjur, som lax, tonfisk och räkor
  • Mjölkprodukter, som mjölk, yoghurt och ost
  • Ägg

För vegetarianer och veganer kan det vara en utmaning att få i sig tillräckligt med B12 genom kosten.

Kan man få i sig för mycket B12-vitamin (överdosera)?

Nej, det är inget som tyder på att man kan få i sig för mycket B12-vitamin. Vitamin B12 är vattenlösligt, vilket innebär att eventuellt överskott utsöndras genom urinen. Det innebär också att risken för överdosering är låg. Det finns inga kända skadliga effekter av att konsumera för mycket B12, men det är alltid bäst att följa rekommenderade doser för kosttillskott för att undvika eventuella biverkningar.

UL-värdet (Upper Level eller Tolerable Upper Intake Level) är en term som används inom näringsvetenskap för att ange den högsta dagliga mängd av ett näringsämne som kan konsumeras utan att riskera negativa hälsoeffekter. UL-värdet fastställs av expertpaneler som utvärderar den tillgängliga vetenskapliga forskningen om näringsämnen och deras potentiella risker. De tar hänsyn till alla kända källor för näringsämnet, inklusive kost, kosttillskott och, i vissa fall, berikade livsmedel. Det finns inget registrerat UL-värde för vitamin B12 (Kobalamin). Negativa hälsoeffekter är osannolika även vid högt intag.

Hur mycket B12 behöver man?

Rekommenderat dagligt intag (RDI) för vitamin B12 varierar beroende på ålder, kön, livsstil och hälsotillstånd. För vuxna är RDI:

  • Män och kvinnor: 2,4 µg
  • Gravida och ammande kvinnor har ett något högre behov av B12, med en RDI på 2,6 µg respektive 2,8 µg. 

Upptaget för vitamin B12 i tunntarmen är extremt lågt vilket är anledningen till att kosttillskott med vitamin B12 ofta har mycket höga doser. Läs här om du vill fördjupa dig i vitamin B12 och lära dig allt om detta viktiga vitamin.

Källor & Referenser

Livsmedelsverket: https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/vitaminer-och-antioxidanter/vitamin-b12

Ryan-Harshman M, Aldoori W. Can Fam Physician. 2008 PMCID: PMC2294088.

Författare & granskare