Allt om K-vitamin

Lästid: 2–3 min
Allt om K-vitamin

Vad är K-vitamin?

K-vitamin är en grupp av fettlösliga vitaminer som spelar en viktig roll i blodkoagulation, benmetabolism och reglering av kalciumnivåer i kroppen. Det finns två naturligt förekommande former av K-vitamin: K1 (fyllokinon) och K2 (menakinon). K1 är mest förekommande i gröna bladgrönsaker, medan K2 främst återfinns i fermenterade livsmedel och vissa animaliska produkter.

Vilka symptom & biverkningar får man av K-vitaminbrist?

De symtom & biverkningarna man får av K-vitaminbrist är främst relaterade till dess roll i blodkoagulation och benmetabolism. Långvarig brist på K-vitamin kan leda till ökad risk för blödning och benskörhet, vilket i sin tur kan orsaka andra symptom & hälsoproblem.

Finns K-vitamin i mat?

Ja, K-vitamin finns i flera livsmedel. Vitamin K1 finns rikligt i gröna bladgrönsaker som spenat, grönkål, broccoli och avokado. Vitamin K2 hittas i fermenterade livsmedel som nattos, surkål och vissa ostar, samt i animaliska produkter som lever, kött och äggula.

Kan man överdosera K-vitamin?

Det är osannolikt att överdosera K-vitamin från kosten, eftersom kroppen reglerar upptaget av vitaminet. Dock kan överdosering av K-vitamin från tillskott leda till biverkningar, såsom ökad risk för blodproppar och leverskador, särskilt om man samtidigt tar blodförtunnande mediciner. Det är viktigt att följa rekommenderade doser och rådgöra med läkare eller apotekspersonal vid användning av tillskott.

Hur mycket K-vitamin behöver man?

Rekommenderat dagligt intag (RDI) för K-vitamin varierar beroende på ålder, kön och livsstil. Generellt rekommenderas följande intag för vuxna:

  • Män: 120 mikrogram (µg) per dag
  • Kvinnor: 90 mikrogram (µg) per dag
  • Gravida och ammande kvinnor kan behöva högre doser, så det är viktigt att rådgöra med läkare eller barnmorska för att säkerställa att man får tillräckligt med K-vitamin under dessa perioder.

K-vitamin och D-vitamin

K-vitamin och D-vitamin samarbetar för att främja en rad hälsofördelar i kroppen, vilket gör det viktigt att upprätthålla en balans mellan dessa två näringsämnen. Om du tar D-vitamintillskott är det viktigt att också se över ditt K-vitaminintag, eftersom dessa vitaminer arbetar tillsammans på följande sätt:

  • Benhälsa: Både D-vitamin och K-vitamin bidrar till att upprätthålla starka och friska ben. D-vitamin hjälper till att öka kalciumupptaget i tarmarna, medan K-vitamin aktiverar proteiner som hjälper till att binda kalcium till benstrukturen. Genom att samarbeta minskar dessa två näringsämnen risken för benskörhet och frakturer.
  • Kalciumreglering: D-vitamin främjar kalciumupptaget i kroppen, vilket är viktigt för benhälsan, men kan också leda till att kalcium lagras i blodkärlen och mjukvävnaderna, vilket kan orsaka hälsoproblem. K-vitamin hjälper till att förhindra dessa potentiella problem genom att rikta kalcium till skelettet och bort från blodkärlen och andra mjukvävnader.
  • Hjärt- och kärlhälsa: K-vitamin är involverat i att förhindra kalcifiering av artärerna, en process som kan leda till åderförkalkning (förhårdning av artärerna). D-vitamin, å andra sidan, påverkar blodtrycket och inflammationsnivåerna i kroppen. Tillsammans bidrar de till att upprätthålla en hälsosam hjärt- och kärlfunktion.

Ta inte doser stora doser D-vitamin (5000 IU) utan att även samtidigt ta K-vitamin. D-vitamin från MegaFood och Innate Response innehåller av den anledningen även vitamin K1 och vitamin K2.

Källor & Referenser

Livsmedelsverket: https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/vitaminer-och-antioxidanter/k-vitamin

Mladěnka P, Macáková K, Kujovská Krčmová L, Javorská L, Mrštná K, Carazo A, Protti M, Remião F, Nováková L; OEMONOM researchers and collaborators. Nutr Rev. 2022 PMCID: PMC8907489.

Författare & granskare