Bästa tipsen för mage, tarm, IBS, Crohns och Ulcerös Kolit

Lästid: 8-10 min
Bästa tipsen för mage, tarm, IBS, Crohns och Ulcerös Kolit

Allt du någonsin behöver veta om mage, tarm, IBS, Crohns och Ulcerös Kolit

I den här artikeln får lära dig massor om de besvär som omfattar mage och tarm. Du får även riktigt bra tips på egenvård som vi vet har fungerat för mängder av våra kunder som lidit av IBS, Crohns och Ulcerös Kolit. Du får även bra tips om kosttillskott anpassat för besvär med mage och tarm.

Magtarmkanalen – där näringen tas upp

Tarmkanalen består av den långa tunntarmen och den kortare men tjockare tjocktarmen samt ändtarmen. Mestadelen av näringen tas upp i tunntarmen men en del elektrolyter tas upp i tjocktarmen och en del vitaminer syntetiseras från bakterier i tjocktarmen. I början av tunntarmen tas exempelvis järn, kalcium, magnesium och zink upp. Lite längre ner tas C-vitamin och de övriga vattenlösliga vitaminerna, förutom vitamin B12 upp. I tunntarmens slutparti tas de fettlösliga vitaminerna A-vitamin, D-vitamin, E-vitamin och K-vitamin och allra längst ner i tunntarmen tas vitamin B12 upp.

Magtarmkanalen – där näringen tas upp

Tarmbakterierna – våra viktiga vänner

Melatonin är ett hormon som krävs för att vi ska kunna sova bra och det regleras av En genomsnittlig människa har cirka 100 000 000 000 000 mikroorganismer i matsmältningskanalen vilket alltså är mer än tio gånger så många celler som finns i kroppen. Längs med hela mag-tarmkanalen förekommer olika bakteriestammar. Tjocktarmen innehåller flest antal olika bakteriestammar och även flest antal bakterier totalt sett. En förändrad tarmfloran kan påverka näringsupptaget negativt och även ge mag-tarmbesvär som kronisk diarré och svårigheter att smälta och även ta upp fett. Probiotika som det tidigare hette, numera mjölksyrabakterier, är kanske ett av de viktigaste kosttillskotten för att optimera en god tarmfunktion men det finns även andra mycket viktiga faktorer för att optimera tarmfloran som du kommer att få lära dig mer om framöver.

Tarmsjukdomar – IBS, Crohns och Ulcerös Kolit

Utan en välfungerande tarm blir hälsan mycket lidande och livet kan upplevas svårt och begränsat. Ett betydande andel av populationen går omkring med tarmbesvär, från lätta till mycket svåra och tarmkanalen påverkar även humöret. Tarmen innehåller flera hundra miljoner nervceller med kopplingar till centrala nervsystemet så det som händer i mage och tarm påverkar hjärnan och vice versa.

De vanligaste tarmsjukdomarna är IBS, Crohns sjukdom och Ulcerös kolit. IBS eller så kallad känslig tarm är ett samlingsnamn för diffusa tarmbesvär. Crohns sjukdom och Ulcerös kolit är däremot två svåra inflammatoriska tarmsjukdomar. Vi har kunder som lidit av både lätta och svåra tarmsjukdomar som blivit oerhört mycket bättre med egenvård och näringstillskott. Vi har en kund som fått ner sitt calprotectin (test som tas inom sjukvården för att upptäcka inflammation in tarmarna) från 800 till 100 på kort tid bara genom ta vissa specifika kosttillskott och följa råden som du kommer att få av oss snart.

IBS

IBS kallas även colon irritabile och innebär att tarmen är extra känslig. Det är en av de absolut mest vanliga sjukdomarna i världen men man vet inte riktigt varför IBS uppstår. Dessutom är symptomen relativt ospecifika. Symtom förknippat med IBS är att man har mer eller mindre ont i magen. Man kan lida av förstoppning eller diarré, ibland om vartannat. Det är inte ovanligt med oregelbunden avföring, gaser, uppsvullen mage vid IBS. Man kan ha ett eller flera av dessa symtom men symtomen ska bestå i mer än tre månader för att det ska klassas som IBS.

Morbus Crohns

Crohns sjukdom eller Morbus Crohns (mb Crohns) som den heter är en inflammatorisk mag-tarmsjukdom som normalt uppstår i tunntarmen och första delen av tjocktarmen. Crohns tarmsjukdom kan dock förekomma i hela mag-tarmkanalen. Man kan till och med få Crohns sjukdom i halsen och i munnen även om det inte hör det till de vanligaste områdena. Crohns sjukdom kommer normalt i skov, det vill säga perioder som mer besvärliga. Ibland ser man termen Crohns kolit men det är inte helt korrekt då kolit innebär inflammation i tjocktarmen. Man syftar då ofta på Ulcerös kolit. Till skillnad från ulcerös kolit, kan Crohns sjukdom som sagt drabba hela mag-tarmkanalen. Crohns sjukdom går också djupare in i tarmväggen än Ulcerös kolit som endast drabbar mukosan (slemhinnan). Crohns klassas tillsammans med Ulcerös kolit som en IBD (Inflammatory Bowel Disease), det vill säga en inflammatorisk tarmsjukdom.

Ulcerös Kolit

Ulcerös kolit klassas tillsammans med Crohns sjukdom som en IBD (Inflammatory Bowel Disease), det vill säga en inflammatorisk tarmsjukdom. Ulcerös kolit är en sjukdom som alltså innebär inflammation i slemhinnan i tjocktarmen och eller i ändtarmen men inte i tunntarmen, till skillnad från Crohns sjukdom som kan drabba hela mag- och tarmkanalen. Man vet inte exakt vad orsaken till Ulcerös kolit är men man vet att Ulcerös kolit delvis har en komponent av ärftlighet – alla IBD har ett visst mått av ärftlighet. Ulcerös kan drabba barn men det är relativt ovanligt. Normalt insjuknar man i 20–30 årsåldern. Ulcerös kolit kommer i skov, det vill säga i perioder som är sämre som följs av perioder som är bättre men längden på ett Ulcerös kolit-skov varierar från person till person. Med rätt egenvårdsprotokoll kan man dock göra mycket för att minska symtomen eller bli helt besvärsfri.

Magsäcken – dödar bland annat skadliga bakterier

I magsäcken bearbetas den mat man äter till en lös massa som kallas kymus. Magsafterna fyller en funktion att döda bakterier och virus. Uppsvullen mage beror inte på att magsäcken svullnar upp utan på att det bildas gaser i tarmkanalen för att man inte smälter maten ordentligt, tuggar för dåligt, inte har tillräckligt med magsafter i magsäcken eller äter felaktigt. Matsmältningsenzymer kan hjälpa men man behöver ofta ta ett helhetsgrepp om hur man äter och vad man äter. Det kommer vi att hjälpa dig med i nästa brev. Ibland låter magen eller magen kurrar, det är egentligen luft som bildar små luftfickor som pressas runt i mag-tarmkanalen. En “mage” som låter hela tiden kan bero på att man inte äter tillräckligt, då mage och tarm som låter ofta beror på att den är mer eller mindre tom. En mage som låter efter måltid kan också uppstå om man kastar i sig mat utan att tugga ordentligt, något som även kan även leda till öm mage eller ont i magen. Att tugga sin mat ordentligt är ett riktigt bra, enkelt och billigt tips.

Mage och tarm påverkas negativt av stress och man bör inte äta om man är stressad. Det kan leda till att magen blir som en ballong mer eller mindre efter varje måltid. Det finns inga genvägar till en bra matsmältning. Man får exempelvis inte ha näringsbrister speciellt inte på zink, Vitamin B1 och D-vitamin om man vill ha en välfungerande magtarmkanal.

Äppelcidervinäger räcker inte för en god matsmältning

En del försöker med äppelcidervinäger för att få en bra matsmältning. Vinäger som kan göras från vilken fermenterbar kolhydratkälla som helst innebär att jäst fermenterar sockerarterna till alkohol. Sedan konverterar bakterier alkoholen till ättiksyra. Det finns även andra ämnen i vinäger men tyvärr finns det inget bra vetenskapligt stöd för att det skulle vara ett mirakelmedel för matsmältningen. Det finns ett fall med en kvinna som druckit 250 ml äppelcidervinäger per dag i sex års tid som fått svår brist på kalium, troligtvis för att hon fick en förhöjd kaliumutsöndring relaterad till den bikarbonatbelastning som äppelcidervinägern givit upphov till.

IBS, Crohns, Ulcerös Kolit eller bara “allmänt risig mage” – vad ska man göra för att bli bra?

Vad bör man göra för att blir bättre? Ska man äta LCHF, FOODMAP, stenålderskost eller AI-protokoll? Här kan du läsa om bra egenvårdsråd och tips, inte bara gällande en specifik kost som vi rekommenderar utan även andra tips som kan hjälpa dig som lider av IBS, Crohns eller Ulcerös Kolit. Det finns otroligt mycket att göra för att förbättra besvär förknippat med mage, tarm, IBS, Crohns eller Ulcerös Kolit. Besvären är olika men vi har märkt att vårt egenvårdsprotokoll fungerar för alla besvär med mage och tarm. Däremot räcker det inte med bara kosttillskott; man behöver även göra livsstilsförändringar på flera olika områden. Vi guidar dig dock i vad du ska göra.

Kost vid IBS, Crohns, Ulcerös Kolit och “allmänt risig mage”

Kost vid IBS, Crohns, Ulcerös Kolit och “allmänt risig mage”

Kosten är en mycket viktig del i egenvårdsprotokollet för mage och tarm och om du följer punkterna nedan bör du märka skillnad redan efter en vecka. Kostråden kan tyckas vara oerhört strikta men de är framtagna för dem mycket svåra magtarmbesvär och för dem har just de här kostråden visat sig vara mycket framgångsrika. För dig som endast har lättare tarmbesvär rekommenderar vi att du följer dem så gott det går till en början. Därefter kan du göra undantag.

  • Protein: Ät en form av stenålderskost med framförallt skaldjur, musslor, fisk (inte odlad lax), ägg, fågel och gräsuppfött kött med fettet kvar (ex från Gröna gårdar och Skärgårdskött). Om du är vegetarian eller vegan är det otroligt viktigt att tryckkoka dina bönor för att bli av med en del för magen besvärliga ämnen. Det räcker alltså inte med att blötlägga. Icke-fermenterad soja avråder vi från oavsett om du tryckkokar eller inte.
  • Grönsaker: Ät gröna bladgrönsaker, gärna till varje mål men tugga oerhört noggrant. Börja med “lätta” bladgrönsaker som isbergssallad.
  • Kålväxter: Vänta två månader innan du börjar med kålväxter (broccoli, blomkål, grönkål, rödkål). Börja med att koka eller ångkoka dem innan du äter dem råa.
  • Kolhydrater: Ät sötpotatis, cassava eller vitt ris (ej råris då det innehåller många besvärliga ämnen för matsmältningen samt även mer arsenik än vitt ris). Ät merparten av dina kolhydrater efter ditt träningspass och ät en lagom portion. Kolhydrater påverkar ditt blodsocker. Om du vill ha mer resistent stärkelse i dina kolhydrater, för att på så sätt minska blodsockerstegringen, kan du förvara dem i kylskåp i 24 timmar efter tillagning.
  • Undvik helt och hållet: Vete (alla former, även spelt, bulgur, couscous), råg, korn, havre, godis, läsk, kakor, pasta, bröd, snabbmat, processad mat, bönor, sojabönor (inte ens tryckkokade), sojamjölk, tofu, majs, artificiella sötningsmedel, rawfood-bakverk som innehåller agave samt rawfood-bakverk baserade på nötter.
  • Undvik helt och hållet på grund av dess lektininnehåll: tomater, aubergine, vit potatis, gurka, zucchini, pumpa, gojibär, cashewnötter, chiafrön, pumpakärnor, solroskärnor, soja, jordnötter och paprika.
  • Fett: Konsumera inga växtoljor alls förutom ekologisk extra virgin olivolja och ekologiskt kokosfett som båda kan användas till stekning. En del personer kan uppleva besvär med lever och galla om de konsumerar för mycket fett. Prova dig fram för att finna en nivå som passar just dig.
  • Mjölkprodukter: Ät endast ekologiskt smör som mjölkprodukt.
  • Nötter och frön: Ät maximalt 0,5 dl av nötter per dag om du tål nötter och endast macadamianötter och valnötter. Vi rekommenderar att du väntar två månader innan du börjar med nötter.
  • Fermenterat: Ät Tistelvinds sockerfria och opastöriserade surkål eller Borsjtj varje dag men börja med 0,5 tsk och öka successivt till 2 msk per dag.
  • Ät inte för lite kolhydrater, det kan vara kontraproduktivt för slemhinnan i tarmkanalen samt påverka sköldkörteln negativt för vissa. För lite kolhydrater kan även vara negativt för svamp vilket många tror är tvärtom. Ät däremot merparten av dina kolhydrater efter ditt träningspass.
  • Drick saften från en halv ekologisk citron i lite vatten och en liten nypa av något av Celtic Sea Salt innan varje måltid.
  • Tugga varje tugga minst 30 gånger och ät aldrig under stress. Vi kan inte nog understryka vikten av detta.
  • Alla livsmedel och råvaror som vi nämner i protokollet bör vara KRAV- och/eller eko-certifierade för att minska belastningen från gifter i kroppen samt även för att stötta ett sunt jordbruk och djurhållning. Exempelvis bör ägg vara KRAV-märkta från frigående hönor utomhus och all fågel KRAV-märkt från frigående djur utomhus.
  • Ät din sista måltid för dagen senast kl. 18:00.
  • Fasta: Prova att fasta genom att hoppa över att äta frukost. Det kan upplevas svårt till en början men kan hjälpa vid magtarmbesvär. Om du är underviktig, har en historia av anorexia, är gravid eller lider av besvär med sköldkörteln bör du inte fasta. Tala med din läkare innan du fastar om du lider av sjukdom. Frukost är normalt en måltid som många upplever svår att äta hälsosam: En typisk bra frukost kan vara omelett från ekologiska ägg med lite bär.
Sömn vid IBS, Crohns, Ulcerös Kolit och “allmänt risig mage”

Sömn vid IBS, Crohns, Ulcerös Kolit och “allmänt risig mage”

Sömnen påverkar hälsan i stor utsträckning. Klockgener styr många vitala funktioner i kroppen och kommer även att påverka hormonsystem och immunförsvaret mycket kraftfullt. Sömnen är central för hälsan i allmänhet och även för tarmhälsan. Det här är våra sömntips:

  • Gå och lägg dig kl. 22:00 och gå upp kl. 06:00. Måndag-Söndag.
  • Sov helt mörkt.
  • Ha inte för varmt i sovrummet.
  • Titta aldrig in i en mobiltelefon, dator eller på TV efter kl. 19:00 utan glasögon som blockerar bort blått ljus.

Blått ljus påverkar hälsan negativt

Blått ljus från datorer, mobiltelefoner eller TV-apparater påverkar hälsan negativt. Forskare skriver att i det synliga spektrat är blått ljus med våglängd 415–455 nm relaterat till skador på ögonen. Det blåa ljuset som har hög energi passerar genom hornhinnan och linsen till näthinnan, vilket orsakar sjukdomar och besvär som torra ögon, grå starr och åldersrelaterad makuladegeneration bland annat. Ljuset påverkar även hjärnan och hämmar melatoninsekretion men ökar hormonproduktion i binjurarna, vilket förstör hormonbalansen samt påverkar sömnkvaliteten negativt. Glasögon som skyddar mot blått ljus är det enda kompletta skyddet mot blått ljus då filter på dator eller telefon är för svaga.

Fysisk aktivitet vid IBS, Crohns, Ulcerös Kolit och “allmänt risig mage”

Fysisk aktivitet vid IBS, Crohns, Ulcerös Kolit och “allmänt risig mage”

Fysisk aktivitet är oerhört viktigt för hälsan i allmänhet och för magtarmhälsan i synnerhet. Fysisk aktivitet påverkar både tarmperistaltiken och lymfsystemet positivt. Vi rekommenderar följande fysisk aktivitet:

  • Ta en morgonpromenad om 30–45 minuter varje morgon, gärna i naturen om du har möjlighet och gärna direkt efter frukost om du äter frukost. Ha inte på dig solglasögon under promenaden. Morgonpromenaderna kommer att påverka sömnen positivt samt klockgener vilket påverkar alla kroppens celler positivt och även mage och tarm. Det är en oerhört viktig del av protokollet.
  • Undvik långa löppass som sträcker sig över 45–60 minuter. Ta hellre lugna morgonpromenader.
  • Styrketräna 3-4 gånger per vecka med antingen kroppsvikt eller lättare vikter om du kan det. Kombinera gärna styrketräningen med lugnare former av yoga, tai chi, qigong, meditation. Det hjälper kroppen att förbättra både cirkulation och transporten av näring vilket i sin tur också kan underlätta för att skapa en bättre hälsa.
  • Bada bastu efter varje tillfälle om du har möjlighet.

Mental stress och obearbetad sorg vid IBS, Crohns, Ulcerös Kolit och “allmänt risig mage”

Stress kan ligga bakom, vara en del av eller påverka bland annat flera olika hälsobesvär, alltifrån hudbesvär till besvär med mage- och tarm.

Lite grundläggande biokemi gällande stress: Vi får naturliga stressreaktioner i kroppen på omedelbara hot vilket räddade livet på oss när vi levde på savannen. När vi blev jagade av en tiger eller ett lejon skickade hypotalamus i hjärnan en kombinerad hormon- och nervsystemssignal via det sympatiska nervsystemet och blodbanan till binjurarna vilket fick dem att producera adrenalin och kortisol. Adrenalin ökar andningsfrekvensen, pulsen och blodtrycket för att vitala delar för akut överlevnad, dvs musklerna ska få syre och energi. Blod dirigeras bort från magtarmkanalen. Kortisol ökar blodsockret genom en process som heter glukoneogenisis. Kortisolinsöndringen kommer även att nedreglera immunförsvaret, matsmältningen, cellreparering, återuppbyggande funktioner och reproduktion, det vill säga energikrävande och långsiktiga funktioner som inte är vitala vid ett akut hot i eller i en fight or flight-situation.

Om du har upplevt kronisk, det vill säga långvarig stress kan det påverka hälsan oerhört negativt, bland annat matsmältningen vilket i sin tur påverkar många organ i kroppen, immunförsvaret, magtarmkanalen och även sköldkörteln via den så kallade HPA-axeln. Det finns även en koppling mellan centrala nervsystemet och magtarmkanalens nervsystem, det enteriska nervsystemet. Du kan alltså ha blivit jagad av en tiger under flera års tid vilket kan ta en del på hälsan, framförallt magtarmsystemet. Med ett nedsatt immunförsvar, magtarmbesvär, eventuella sömnbesvär och dålig kost blir kroppen en ypperlig miljö för olika mikroorganismer att frodas och i förlängning kan långvarig stress leda till inflammationer, besvär med svamp, viktuppgång men även viktnedgång och ofta påverkas just sköldkörteln starkt av kronisk stress. Lägg till eventuella gifter, för lite sömn och för lite fysisk aktivitet så har du ett recept för sjukdom. Därför är det bra att bearbeta även stress och förluster. Det finns flera olika metoder för att göra detta varav en återfinns här. Ett av de få kosttillskott vi känner till som hjälper mot kroppens svar på stress är detta. Man bör givetvis försöka finna själva orsaken till det som stressar och ta hand om det först och främst.

Kosttillskott vid IBS, Crohns, Ulcerös Kolit och “allmänt risig mage”

Kosttillskott vid IBS, Crohns, Ulcerös Kolit och “allmänt risig mage”

De kosttillskott som vi märkt fungerat riktigt bra vid IBS, Crohns, Ulcerös Kolit och “allmänt risig mage” är följande:

Multivitamin

Välj en av nedanstående multivitaminer som passar dig bäst. Innehåller vitaminer och mineraler som bland annat bidrar immunsystemets normala funktion och även till att bibehålla normala slemhinnor, även dem i tarmkanalen.

Kvinna under 55 år (2 tab om dagen med eller utan mat)
Kvinna över 55 år (2 tab om dagen med eller utan mat)
Man under 55 år (2 tab om dagen med eller utan mat)
Man över 55 år (2 tab om dagen med eller utan mat)
Gravid, vill bli gravid, ammar (2 tab om dagen med eller utan mat)

Probiotika – mjölksyrabakterier

Mjölksyrabakterier ingår i den normala tarmfloran och räknas till de goda tarmbakterierna. Att inta ett flertal olika probiotika-kulturer är positivt, eftersom de har olika egenskaper och trivs i de olika surhetsmiljöer som finns i vår mag-tarmkanal. Tarmslemhinnan förnyas regelbundet och har behov av goda mjölksyrabakterier.

Kvinna (1 kap till varje måltid, förslagsvis frukost, lunch och middag)
Gravid (1 kap per dag till varje måltid, förslagsvis frukost, lunch och middag)
Man (1 kap till varje måltid, förslagsvis frukost, lunch och middag)

Övriga

Matsmältningsenzymer (1 kap precis innan varje måltid, förslagsvis frukost, lunch och middag) Matsmältningsenzymer underlättar och stöttar kroppen att spjälka och ta upp protein, fett och kolhydrater. Passar utmärkt för den som upplever besvär med att smälta maten.

GI Response (1 skopa utblandat i ett stort glas med vatten varje dag). En omsorgsfullt utformad superprodukt för att stödja både övre och nedre magtarmkanalen. Den innehåller glutamin, sustamin, aloe vera, MSM samt örter och växtdelar som främjar magtarmhälsan.

Magnesium 300 (2 kap om dagen till middag).

Vitamin D3 (Doseringen är viktbaserad. Man bör få i sig cirka 70 IU per kg kroppsvikt och dag från alla källor. Exempel: Vikt: 80 kg. Dosering per dag 70x80=5600 IU per dag. Studier pekar på att en man får i sig i genomsnitt 200–290 IU per dag och en kvinna 145–280 IU per dag från kosten. En kapsel per dag räcker således för de allra flesta. Ska ej tas under månaderna maj till augusti om man exponeras för solljus och inte använder solskyddsfaktor. Tas med fördel till första måltiden på dagen som innehåller fett.)

Turmeric Strength for Whole Body (2 tab om dagen till måltid). Innehåller både hel gurkmeja och kurkuminextrakt kombinerat med piperin för högsta biotillgänglighet samt även C-vitamin, heliga basilika och bär.

Nästa steg?

Börja med att följa egenvårdsråden du läst om i den här artikeln och ta kosttillskotten som vi rekommenderar. Gör det i minst tre månader. Observera att en del personer upplever att de kan bli lite sämre under de första tre till fyra veckorna. Om du inte blir bättre med egenvårdsprotokollet och kosttillskotten efter tre månader kan du behöva lite mer hjälp som vår kund Therése som beskriver sin solskenhistoria nedan. Kontakta oss då på info@greatlife.se så hjälper vi dig vidare.

“Jag har haft Ulcerös Colit i snart 15 år och ätit otaliga kortisonkurer. För ca ett år sedan fick jag ett skov som bara inte ville ge med sig hur mycket medicin jag än proppade i mig. Till slut blev jag desperat. Jag mindes att jag en gång, för rätt många år sedan, blivit rekommenderad en probiotika vid namn Innate Flora av en amerikan men att den då inte fanns att köpa i Sverige. Jag googlade för att se om jag ändå skulle kunna köpa den från utlandet och hittade Greatlife! Jag beställde 7-dagarskuren Flora 300-14 direkt. Efter femte dagen kände jag att jag började bli bättre, den sjunde dagen var jag symptomfri! Jag köpte flera kurer och numera är jag aldrig utan Flora 50-14 som håller min mage stabil. Tack!” – Therése

Våra egenvårdsprotokoll ska inte användas för att ställa diagnos, behandla eller bota sjukdomar. Våra egenvårdsprotokoll är råd och tips för egenvård som inte ersätter konventionell sjukvård. Kosttillskott bör ej användas som ersättning till varierad kost. Det är viktigt med en mångsidig och balanserad kost och hälsosam livsstil.

Om författaren


MSc. Patrick Wahlberg

MSc. Patrick Wahlberg

Patrick har en magisterexamen från Handelshögskolan i Stockholm inom Accounting and Managerial Finance. Han har jobbat inom hälsa under många år och har bland annat tagit fram flera näringsprogram tillsammans med en professor i hjärtkirurgi. Han är också författare till hälsoboken PXP – Ditt bästa jag och satt under flera år i redaktionen för Näringsmedicinsk Tidskrift, numera Hälsa & Funktionsmedicin. Läs mer om författaren.