JUST NU – 20 % rabatt på produkter för hår, naglar och hud!

5 enkla tips för ett bra immunförsvar

Lästid: 4-5 min
5 enkla tips för ett bra immunförsvar

Det viktigaste vi har för att inte bli sjuka är vårt immunförsvar. Det består av mängder av celler och olika system i kroppen som alla måste fungera tillsammans och dessutom måste fungera bra för att vi ska hålla oss friska. Vi har tagit fram fem enkla tips och råd som hjälper dig att få ett bra och starkt immunförsvar.

1. Sov bra

Visste du att personer som sover dåligt eller sover för få timmar lättare blir sjuka när de exponeras för virus. Man klarar ofta en eller två nätter med dålig sömn, men om det händer för många gånger påverkas immunförsvaret negativt. Det finns mycket att göra för att förbättra sömnen och vi har faktiskt skrivit en hel artikel med 17 handfasta tips som beskriver hur du får världens bästa sömn.

Sömn är viktigt för immunförsvaret

2. Få i dig bra näring

Vi tankar våra bilar med rätt bränsle, annars går det inte att köra. Det samma gäller för kroppen. För att den ska fungera bra behöver den rätt näringsämnen, vitaminer och mineraler. Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (EFSA) har kommit fram till att man inte får ha brist på de här vitaminerna och mineralerna om man vill ha ett välfungerande immunförsvar: 

  • A-vitamin (finns i alla våra multivitaminmineraler)
  • C-vitamin
  • D-vitamin
  • Vitamin B6 (Pyridoxin)
  • Folat
  • Vitamin B12
  • Järn
  • Kopppar
  • Zink
  • Selen

Hur får man bäst i sig vitaminer och mineraler? Det får man i sig med en hälsosam, balanserad och näringsrik kost. Tyvärr är det många som tror att det äter mer hälsosamt och näringsrikt än vad de egentligen gör. Dessutom har en del livsmedel blivit mer näringsfattiga på grund av industrialiserade odlingsmetoder. Det är inte heller ovanligt med hög stressnivå och besvär med mage och tarm som leder till sämre näringsupptag. Då kan kosttillskott vara en billig försäkring enligt oss. 

Få i dig bra näring och stärk immunförsvaret

3. Rör på dig

Regelbunden fysisk aktivitet är bra för hälsan men det är få som kanske vet hur viktigt det är för immunförsvaret. Akuta virusinfektioner i luftvägarna är den främsta infektionssjukdomen i världen men regelbunden fysisk aktivitet kan faktiskt minska förekomsten av dem. Det beror på flera faktorer som att den viktiga lymfcirkulationen blir bättre men även att viktiga ämnen som dödar virus och bakterier frisätts. Träna gärna utomhus och träna efter din kapacitet. 

4. Promenera i naturen

De flesta känner hur bra de mår efter en lång promenad i naturen. Naturen läker brukar man säga och det finns forskning som visar att om man promenerar i naturen minskar stress och hälsan förbättras. Om man dessutom promenerar på förmiddagen får man det viktiga morgonljuset som är så bra för att kunna sova bra på kvällen. 

Promenera i naturen

5. Minska stressen

Det är svårt att inte känna inre stress ibland. Vi är dock oerhört bra på att hantera akut stress. Problemet är när stressen inte släpper taget och den blir mer eller mindre kronisk. Den typen av stress klarar vi däremot inte av speciellt bra. Stress nedreglerar immunförsvaret, matsmältningen, cellreparering och fertilitet. De flesta känner till att långvarig stress inte är hälsosamt, men vad ska man göra? Vi har bra och kostnadsfria egenvårdsråd för stress. De ersätter inte sjukvård eller botar sjukdomar men är bra tips och råd som man enkelt kan göra hemma. Maila oss på [email protected] så får du veta mer. 

Kontakta vår kundtjänst på [email protected] för att få kostnadsfria kostråd men även andra kostnadsfria egenvårdsråd och hälsoprotokoll som du kan följa för att optimera ditt immunförsvar. Våra egenvårdsprotokoll ska inte användas för att ställa diagnos, behandla eller bota sjukdomar. Våra egenvårdsprotokoll är råd och tips för egenvård som inte ersätter konventionell sjukvård. Kosttillskott bör ej användas som ersättning till varierad kost. Det är viktigt med en mångsidig och balanserad kost och hälsosam livsstil.

Författare & granskare

Vetenskapliga referenser och källor

Visa referenser

Childs CE, Calder PC, Miles EA. Diet and Immune Function. Nutrients. 2019;11(8):1933. Published 2019 Aug 16. doi:10.3390/nu11081933

da Silveira MP, da Silva Fagundes KK, Bizuti MR, Starck É, Rossi RC, de Resende E Silva DT. Physical exercise as a tool to help the immune system against COVID-19: an integrative review of the current literature. Clin Exp Med. 2021;21(1):15-28. 

Mau M, Aaby A, Klausen SH, Roessler KK. Are Long-Distance Walks Therapeutic? A Systematic Scoping Review of the Conceptualization of Long-Distance Walking and Its Relation to Mental Health. Int J Environ Res Public Health. 2021;18(15):7741. Published 2021 Jul 21. doi:10.3390/ijerph18157741

Andersen L, Corazon SSS, Stigsdotter UKK. Nature Exposure and Its Effects on Immune System Functioning: A Systematic Review. Int J Environ Res Public Health. 2021;18(4):1416. Published 2021 Feb 3. doi:10.3390/ijerph18041416