Allt om D-mannose

Lästid: 1–2 min
Allt om D-mannose

D-mannose är en enkel sockerart som liknar glukos och som finns naturligt i vissa frukter som äpplen, apelsiner men framförallt i tranbär. D-Mannose fungerar genom att binda till bakterier i urinvägarna och hjälper till att skölja ut dem ur kroppen via urinen, vilket kan bidra till att förebygga och behandla urinvägsinfektioner (UVI).

Vad är D-mannose bra mot?

D-mannose används främst för att förebygga och motverka urinvägsinfektioner (UVI). Studier har visat att det kan vara effektivt för att reducera risken för återkommande UVI, särskilt hos kvinnor som är benägna att drabbas av sådana infektioner. D-mannose fungerar genom att hindra bakterier, speciellt E. coli, från att fästa vid urinvägarnas väggar.

Finns det några biverkningar av D-mannose?

D-mannose anses generellt vara säkert för de flesta människor när det tas i rekommenderade doser. Biverkningar är ovanliga men kan inkludera milda gastrointestinala besvär såsom uppblåsthet och lös avföring. Om du vill läsa mer om D-mannonse biverkningar finns det en djupare guide.

Hur mycket D-mannose bör man ta?

Den rekommenderade dosen av D-mannose varierar beroende på användningsområde. För att motverka en pågående urinvägsinfektion kan doser upp till 3000 mg användas där man tar 1000 mg per tillfälle, tre gånger per dag. Det tas mellan måltiderna. För förebyggande av UVI rekommenderas ofta en dos på 1000 mg, cirka tre gånger per vecka. 

Oavsett om man väljer att ta antibiotika eller D-Mannose bör man komplettera med högkvalitativ probiotika. Probiotika återställer den naturliga balansen av goda bakterier i tarmen, vilket minskar risken för mag- och tarmproblem. En stark tarmflora kan dessutom stärka kroppens immunförsvar och främja en snabbare återhämtning. Genom att kombinera D-Mannose eller antibiotika med probiotika kan man få en mer heltäckande och effektiv behandling.

Författare & granskare