Omega-3 - kosttillskott och kapslar

Vad är omega-3?

Omega-3 är en typ av fettsyra som anses vara essentiell för kroppens normala funktion. Det finns tre huvudsakliga typer av omega-3-fettsyror: ALA (alfalinolensyra), EPA (eikosapentaensyra) och DHA (dokosahexaensyra). Dessa fettsyror är viktiga för olika biologiska processer och har många hälsofördelar. Här är några av dem: Omega-3-fettsyror, särskilt EPA och DHA, har visat sig ha positiva effekter på hjärthälsan. DHA är en viktig komponent i hjärnan och bidrar till dess struktur och funktion. Det spelar en roll i hjärnans utveckling hos spädbarn och kan stödja kognitiv funktion och minne hos vuxna. Omega-3-fettsyror kan vara fördelaktiga för personer med ledproblem. DHA är också en komponent i ögats näthinna, och intag av omega-3-fettsyror kan stödja ögonhälsan. Omega-3-fettsyror kan hjälpa till att minska inflammation i kroppen. Omega-3-fettsyror kan vara involverade i regleringen av hormoner och kan vara särskilt viktiga för reproduktiion.

Dessa fettsyror finns naturligt i vissa livsmedel som fet fisk som lax, sill och makrill. Många människor väljer också att ta omega-3-tillskott för att säkerställa tillräckligt intag, särskilt om de inte får tillräckligt genom kosten.

 1. Wild Alaskan Sockeye Salmon
  Rating:
  100%
  Special Price 319 kr Regular Price 349 kr
 2. ESKIO-3 Omega-3 Pure
  Rating:
  100%
  Special Price 199 kr Regular Price 249 kr
 3. Flytande Eskimo-3 Pure Omega 3, marknadens troligtvis renaste och finaste omega-3 tillskott.
  Rating:
  100%
  Special Price 199 kr Regular Price 249 kr
 4. Baby & Me 2 Prenatal DHA & Choline
  589 kr

Omega-3 med lägst oxidationsnivå

Att välja en Omega-3-fettsyra med lägst oxidationsnivå är avgörande för att säkerställa maximal hållbarhet och effektivitet av fettsyrorna. Låg oxidationsnivå innebär minimal påverkan av luft och ljus, vilket bevarar omega-3:s kvalitet och hälsofördelar. Det förhindrar också bildandet av skadliga ämnen och bibehåller optimala hälsoegenskaper, vilket gör lägst oxidationsnivå till ett av de viktigaste valen när man ska välja Omega-3-olja. Vi har inte funnit någon fiskolja med lägre oxidationsnivå än Wild Alaskan Sockeye Salmon – Omega-3 och i andra hand Eskio-3. 

Typer av Omega-3

Det finns tre former av omega-3:

 • alfa-linolensyra (ALA).
 • eikosapentaensyra (EPA).
 • dokosahexaensyra (DHA).

ALA finns i nötter och frön medan EPA och DHA finns i animalier, främst fisk (såsom makrill, sardiner och vildfångad lax) och skaldjur. Det är EPA och DHA som har effekt på kroppen och dess celler. Omvandlingsgraden från ALA till EPA och DHA är tyvärr oerhört låg så personer som inte äter fisk eller skaldjur behöver normalt komplettera med EPA och DHA. De långkedjade omega 3-fettsyrorna är oerhört viktiga för hälsan eftersom DHA bidrar till att bibehålla normal hjärnfunktion och normal synförmåga. Dessutom bidrar EPA och DHA till hjärtats normala funktion.

Hur får man i sig omega-3 som vegetarian eller vegan?

Om du är vegetarian eller vegan och vill få i dig omega-3-fettsyror i formerna EPA (eikosapentaensyra) och DHA (dokosahexaensyra) direkt (utan att förlita dig på kroppens omvandling av ALA som tyvärr är för dålig), kan du överväga algtillskott. Alger är ursprunget till EPA och DHA i marina livsformer, och det finns algtillskott som är specifikt utformade för att tillhandahålla dessa omega-3-fettsyror.

Här är några sätt att få i sig EPA och DHA som vegetarian eller vegan:

 • Kosttillskott: Det finns algtillskott som är utvunna från alger och som ger både EPA och DHA. Dessa tillskott är ett populärt val för vegetarianer och veganer som vill stödja sina omega-3-nivåer.
 • Berikade livsmedel: Vissa livsmedel, som algeolja eller algextrakt, kan tillsättas till vissa vegetariska och veganska produkter för att ge en källa till DHA och EPA.
 • Algbaserade livsmedel: Det finns också livsmedel som är baserade på alger och som är naturliga källor till EPA och DHA. Dessa inkluderar vissa algbaserade oljor och produkter.

Följande källor ger endast ALA och omvandlingen till EPA och DHA är för låg så man får inte i sig några relevanta nivåer av omega-3 om man tar dessa livsmedel: 

 • Linfrön och linfröolja är rika på ALA.
 • Chiafrön är en källa till ALA.
 • Valnötter innehåller ALA
 • Hampfrön och hampolja är rika på ALA.

Ingen av ovanstående källor är något vi rekommenderar. Maila oss gärna på [email protected] så berättar vi mer om EPA och DHA för vegetarianer och veganer. 

Egenvårdsprotokoll och hälsoråd

Våra egenvårdsprotokoll ska inte användas för att ställa diagnos, behandla eller bota sjukdomar. Våra egenvårdsprotokoll är råd och tips för egenvård som inte ersätter konventionell sjukvård. Kosttillskott bör ej användas som ersättning till varierad kost. Det är viktigt med en mångsidig och balanserad kost och hälsosam livsstil. Gravida bör kontakta en kvalificerad hälsorådgivare eller läkare före användning av SF722, Olivbladsextrakt och MSM.

Kontakta vår kundtjänst på [email protected] för att få kostnadsfria kostråd men även andra kostnadsfria egenvårdsråd och hälsoprotokoll som du kan följa vid olika hälsobesvär.