Facebook Pixel

Candida - den lömska jästsvampen

Candida - den lömska jästsvampen

Kostnadsfria kostråd, egenvårdsråd och hälsoprotokoll

Kontakta vår kundtjänst på info@greatlife.se för att få kostnadsfria kostråd men även andra kostnadsfria egenvårdsråd och hälsoprotokoll som du kan följa om du lider av candida eller annan svamp. Våra egenvårdsprotokoll ska inte användas för att ställa diagnos, behandla eller bota sjukdomar. Våra egenvårdsprotokoll är råd och tips för egenvård som inte ersätter konventionell sjukvård. Våra protokoll riktar sig endast till vuxna. Kosttillskott bör ej användas som ersättning till varierad kost. Det är viktigt med en mångsidig och balanserad kost och hälsosam livsstil.

Candida – den lömska jästsvampen som drabbar en miljard människor

Konstant trötthet, matsmältningsbesvär, irriterad hud, svampinfektioner i underlivet och extremt sötsug. Det är några av problemen som candidasvamp och annan svamp kan ställa till med om den får möjlighet att växa till i kroppen. 

Candida är ett släkte jästsvampar som finns naturligt i vår tarmflora. Vanligast är Candida albicans som finns hos en majoritet av alla friska människor. När den förekommer i normala mängder hjälper den matsmältningen.[1,2] Om tarmfloran däremot är obalanserad kan den här opportunistiska svampen ta chansen att sprida sig och bli riktigt besvärlig i hela kroppen. 

Svampinfektioner drabbar över en miljard människor i världen varje år, och enligt forskningen är det ett problem som bara ökar.[3,4] Infektionen uppstår oftast i tarmen samt i urinvägarna eller underlivet[5,6] men kan också sätta sig i näsa, öron eller munhåla och svalg, på naglar och i huden – gärna där det finns fukt.

Hos människor med ett normalfungerande eller måttligt nedsatt immunförsvar är candidainfektionen oftast ytlig och inte farlig, men kan vara svår att bli av med. 

Personer med starkt nedsatt immunförsvar, till exempel hiv- eller cancerpatienter, kan däremot drabbas av djupare candidainfektion som kan bli så utbredd att sätter sig i blodet (sepsis) eller drabba vitala organ som hjärta, lungor eller hjärna. Då kan den orsaka allvarliga symtom. I sällsynta fall kan en sådan systemisk infektion till och med leda till döden.[7]

Överanvändning av antibiotika är en vanlig orsak till candida

Vad orsakar candidainfektioner?

Det finns många faktorer som kan störa balansen hos vår mikroflora. Överanvändning av antibiotika är en vanlig orsak, men problemet kopplas även till stress och den höga konsumtionen av socker och skräpmat. Rökning och immundämpande läkemedel (till exempel kortison) är andra vanliga orsaker till candidaöverväxt.[8,9]

Svampinfektioner i underlivet är mycket vanligt bland kvinnor i fertil ålder. Studier tyder på att så mycket som 75 procent av alla kvinnor kan drabbas av svampinfektion i underlivet någon gång i livet.[10] En anledning kan vara att fluktuerande hormonnivåer, bland annat på grund av p-piller och andra preventivmedel, gör kvinnor mer mottagliga.[11] Candida förknippas även med matsmältningssjukdomar som IBS och vissa allergiska reaktioner.[12,13]

Astmapatienter som inhalerar kortisonsprej har större risk för candidainfektion i svalg och munhåla. Därför är det viktigt att skölja munnen efter varje kortisonsprejning. Om man har lindriga problem kan man prova att regelbundet gurgla och/eller skölja munnen med lite kokosolja eller olivolja blandat med en eller ett par droppar essentiell olja av kryddnejlika.[14] Man kan även blanda en droppe iosoljod i kokosoljan innan man gurglar. Tänk på att essentiell olja inte ska sväljas, utan måste spottas ut. 

Eftersom jästsvampar tycker om socker, har diabetiker större risk att drabbas av candidaöverväxt. Som diabetiker har man högre sockernivåer i blodet, men även i slemhinnorna och i saliv.[15]

Candidasyndromet – finns det på riktigt?

Candidasyndromet – finns det på riktigt?

Att candidainfektion (candidiasis) är ett medicinskt tillstånd råder det inga tvivel om. Men det finns också teorier om att man kan drabbas av så kallat candidasyndrom – en kronisk, låggradig överväxt av Candida albicans som ger ospecifika symtom. Besvären kan omfatta allt från kronisk trötthet, irriterad tarm, återkommande svampinfektioner, depression, hjärndimma, ångest, starkt sötsug, överkänslighet mot livsmedel, hudbesvär och ledvärk. I konventionell vård är det här inte ett erkänt sjukdomstillstånd.

Upphovsmannen till idén om candidasyndromet är läkaren William Crook som publicerade boken The Yeast Connection år 1986. Boken bygger delvis på läkaren Orian Truss forskning från 1978.[16] Enligt Crooks teori kan candidaöverväxt i tarmen leda till att tarmslemhinnans struktur försämras så att främmande partiklar som egentligen ska passera ut genom tarmen kan ta sig in i blodbanan och orsaka immunreaktioner i kroppen.[17] 

Det finns inte mycket forskning om sambandet mellan låggradig candidaöverväxt och kroniska hälsobesvär, men ett fåtal studier stödjer en möjlig koppling till sjukdomar som IBS och kroniskt trötthetssyndrom.[18] Särskilt en studie har visat att patienter som stämde in på kriterierna för candidasyndrom blev signifikant bättre, jämfört med en kontrollgrupp som fick placebo, när de behandlats med det svampdödande läkemedlet nystatin.[19]

Flera läkare, däribland William Crook, har också publicerat detaljerade rapporter om hur livskvaliteten förbättras hos patienter som behandlats för misstänkt candidasyndrom.[20,21] 

På senare tid har det faktiskt kommit en forskningsöversikt om svampöverväxt i tunntarmen, ett tillstånd som kallas SIFO (small intestinal fungal overgrowth).[22] I översikten går författarna igenom två studier som båda visade att lite drygt en fjärdedel av deltagarna, som alla hade oförklarliga mag-tarmbesvär, led av SIFO. Det här antyder att en hel del människor skulle kunna ha problem med låggradig svampöverväxt, men att den misstas för något annat eller missas helt.

Enligt en annan studie kan även normal förekomst av jästsvamp i tarmen försämra alkoholrelaterad leversjukdom, vilket kan innebära att vissa tillstånd är känsligare för jästsvamp än andra.[23]

Hur testar man candidaöverväxt

Hur testar man om man har candidaöverväxt?

Eftersom symtomen på candidaöverväxt är så ospecifika finns det också risk för att candidaöverväxt används som en ”slaskdiagnos” för alla möjliga besvär och att man missar den verkliga orsaken som skulle kunna vara överväxt av bakterier i tunntarmen (SIBO), parasitinfektion eller inflammatoriska tarmsjukdomar som Crohns och ulcerös kolit.

Därför är det viktigt att gå till botten med problemet genom att testa sig. Det räcker inte med att spotta i ett glas med vatten och se om saliven ”trådar sig” när den sjunker till botten, som vissa menar.

Det finns avföringstester som kan spåra candidaöverväxt. De kan beställas från specialiserade labb som Genova Diagnostics och BioHealth. Det bästa är att kontakta en funktionsmedicinsk läkare som hjälper dig med testet och att skräddarsy en behandling. Maila oss på info@greatlife.se så hjälper vi dig vidare med candida-protokoll som du kan testa först. 

Du kan också göra ett organiska syror-test (Great Plains Laboratory eller Genova Organix Profile). Det här testet används inte i konventionell vård och anses därför som kontroversiellt. Men en insatt läkare eller terapeut kan ha god hjälp av det, bland annat markören d-arabinitol som kan vara ett tecken på svampöverväxt. D-arabinitol används som markör på vissa sjukhus för att diagnostisera systemisk candidainfektion.[24]

Hur behandlar man låggradig candidaöverväxt?

Förutsatt att du inte har allvarliga problem med candidaöverväxt, som kräver medicinsk vård, kan du prova följande tre steg till att börja med. 

Ändra din kost, socker och snabba kolhydrater i kosten har koppling till candidaöverväxt

Steg 1 – Ändra din kost

Mycket socker och snabba kolhydrater i kosten har koppling till candidaöverväxt i vagina[25] och mag-tarmkanalen[26]. Det finns också labbstudier som tyder på att en hög sockerkonsumtion försvagar immunförsvarets respons på candida.[27] Därför är det viktigt att utesluta sötsaker och äta en näringstät kost, eftersom dålig näring också är en riskfaktor för både bakterie- och svampinfektioner.[28] 

Enligt traditionell kinesisk medicin (TKM) beror svampöverväxt på ett överskott av fukt och kyla i kroppen. Därför rekommenderar man inom TKM övervägande lagad, varm mat och även livsmedel som räknas som ”värmande”. Andra dieter som brukar rekommenderas mot svampöverväxt är FODMAP, autoimmunt protokoll (AIP), stenålderskost (paleo) och i besvärligare fall även ketogen kost. 

Om du misstänker svampöverväxt finns det många viktiga kostråd. Maila oss till info@greatlife.se för att få ett kostnadsfritt candida-protokoll.

Steg 2 – Ta död på svampen

I det här steget använder man växtbaserade medel, örter och näringsämnen med antimikrobiell verkan. Det finns många alternativ – här följer några av de vanligaste.

Berberin, ett aktivt ämne som bland annat finns i kanadensisk gulört (Hydrastis canadensis). Det finns studier av candida som odlats i petriskålar (in vitro) som visar att berberin har stark svampdödande effekt.[30] Eftersom berberin är så potent brukar örtexperter rekommendera en kortare tids användning, omkring 3–5 veckor, och sedan ett uppehåll på ett par veckor. Detsamma gäller extrakt av andra candidahämmande örter som timjan[31] och oregano[32].

Laurinsyra (eller monolaurin) och kaprylsyra, två fettsyror som finns i kokos- och palmnötter. Kokosfett brukar också rekommenderas, både invärtes och utvärtes. In vitro-studier av candida visar att de här fettsyrorna har god svampdödande effekt,[33] men forskningen på människor är begränsad[34].

Undekansyra (undecylensyra) som finns i SF722 är en omättad fettsyra som utvinns ur oljan från ricinfrön. Den kan hjälpa till att balansera tarmfloran och skydda mot svampöverväxt.[35] I en äldre studie visade den sig vara sex gånger så effektiv mot svampöverväxt som kaprylsyra.[36] 

Kryddnejlika i form av extrakt i olja har visat god effekt mot Candida albicans, även läkemedelsresistent candida, både enskilt och i kombination med svamphämmande läkemedel.[37]

Laktoferrin, ett protein som finns i bl.a. bröstmjölk och saliv. Det tas oftast från kor och har bred antibakteriell och candidahämmande verkan.[38]

Resveratrol som finns i Dr. Mercolas Purple Defense är ett antiinflammatoriskt ämne som finns i skalet på vindruvor och i tallbark. Flera studier tyder på att ämnet har starka svampdödande egenskaper och en anger dessutom att resveratrol skulle kunna vara ett säkert och effektivt alternativ till svampdödande salva (klotrimazol) för utvärtes bruk.[39]

Tea tree-olja. Djurstudier tyder på att oljan från den australiska växten Melaleuca alternifolia har god effekt mot vaginal candidainfektion,[40] och i munnen (då har man gurglat med några droppar olja i vatten)[41]. Tea tree-olja får inte sväljas eftersom den kan ge kraftiga biverkningar som kräkningar, diarré och hallaucinationer, utan bara användas utvärtes.[42] Vi avråder även från användning av Tea Tree-olja i underlivet. 

Vitlöksextrakt kan hämma candidasvampens bildning av så kallad biofilm som gör det lättare för den att överleva. Därigenom minskar svampens förmåga att utveckla resistens mot läkemedel.[43] Vitlök har också visat effekt mot candidainfektion i munhålan och i underlivet.[44] Enligt en klinisk studie var vaginalkräm som innehöll vitlök och timjan lika verksam som en vaginalkräm med läkemedlet klotrimazol.[45] 

Steg 3 – Återställ din tarmflora 

Steg 3 – Återställ din tarmflora 

Det sista steget går ut på att återställa en normal tarmflora genom att långsamt börja tillföra fibrer och probiotika. 

Probiotiska bakterier med effekt mot candidainfektion är bland andra Saccharomyces boulardii, Lactobacillus rhamnosus och Lactobacillus reuteri. De två sistnämnda har visat sig särskilt bra på att stoppa ovälkomna bakterier och svampar från att etablera sig.[46] Båda stammarna finns i MegaFlora och Flora probiotika från MegaFood och Innate Response. En kanadensisk studie från 2001 visade att dessa stammar återställde och upprätthöll en normal flora i underlivet hos kvinnor efter bara en månads dagligt intag.[47] 

I en annan studie från 2020 fick 20 kvinnor med svår och kronisk candidainfektion i underlivet behandling med en gel som innehöll tre olika laktobaciller, däribland L. rhamnosus. Hos 45 procent av deltagarna försvann infektionen helt.[48] Stammen finns i MegaFlora och Flora-probiotika från MegaFood och Innate Response.

Eftersom en obalanserad tarmflora gynnar tillväxt av både candida och oönskade bakterier är det viktigt att upprätthålla en hälsosam livsstil. Fortsätt att äta en sund kost och undvik onödig stress, så minskar du risken för att candidasvampen tar överhanden igen. Maila vår kundtjänst för ett kostnadsfritt candida-protokoll. 

Vetenskapliga referenser och källor

Visa referenser

Författare


Greatlife.se

Greatlife.se startades utifrån ett missnöje med de kosttillskott som fanns på marknaden. Vi saknade produkter som vi själva skulle kunna tänka oss att använda, ge till våra barn eller rekommendera till våra nära och kära.