Facebook Pixel

Spottest (salivtest) för candida

Vi anser inte att spottestet för att upptäcka candida är bra. Det marknadsfördes som ett diagnostest i mitten av 90-talet av ett pyramidföretag som sålde candida-preparat. Man ska spotta i ett glas på morgonen och om det finns strängar i vattnet ska det vara ett tecken på att man har candida. Detta stämmer inte. Det finns mycket som gör att slem i spott bildar strängar: torra munhålor, bakterie, virus, svamp, parasiter, kallt väder, gifter etc. Det finns alltså många olika parametrar som ett tjockt slem kan bero på. Det enda salivtest som är bra för Candida är ett salivtest där ett laboratorium ser på antikroppar mot candida, alternativt blodtest eller avföringstest men dessa görs normalt inte i Sverige.

Om du har tagit antibiotika någon gång i ditt liv finns det risk att du kan ha onaturligt höga nivåer av candida, vilket normalt förekommer hos alla människor i liten mängd. Dock kan man inte säga något om grad och spridning av candida utifrån vetskapen om att man har tagit antibiotika någon gång i livet. Vetskapen om antibiotikaanvändning tillsammans med symptom ger dock en bättre vägledning än spottest till huruvida man har candida eller inte. 

Det kan ta flera månader att bli av med Candida och man behöver adressera både livsstil och ta kosttillskott.

Om du kontaktar vår kundtjänst via mail på info@greatlife.se kan du få flera viktiga candida-råd och en bra candida-kur helt kostnadsfritt.

Författare


MSc. Patrick Wahlberg

MSc. Patrick Wahlberg

Författare till hälsoboken PXP – Ditt bästa jag
Tidigare medlem i redaktionen för Näringsmedicinsk Tidskrift (Funktionsmedicinsk Tidskrift)