Lagerrensning – fynda livsmedel och hälsokost

Spottest (salivtest) för candida

Spottest (salivtest) för candida

Spottestet eller salivtestet marknadsfördes som ett diagnostest i mitten av 90-talet av ett pyramidföretag som sålde candida-preparat. Man ska spotta i ett glas på morgonen och om det finns strängar i vattnet ska det vara ett tecken på att man har candida. Fungerar verkligen det här test verkligen? Får man ett tillförlitligt svar via spottest? 

Nej, detta test fungerar inte. Det finns mycket som gör att slem i spott bildar strängar: torra munhålor, bakterie, virus, svamp, parasiter, kallt väder, gifter etc. Det finns alltså många olika parametrar som ett tjockt slem kan bero på. Det enda salivtest som är bra för Candida är ett salivtest där ett laboratorium ser på antikroppar mot candida, alternativt blodtest eller avföringstest. Candidatest kan även göras inom vården. En svampodling tas då från munhålan som påvisar om har candida och vilken typ av candida man har. Däremot är spottest alltså inte en tillförlitlig metod för att bedöma huruvida man har candida eller inte.  

Candida förekommer normalt hos alla människor i liten mängd men om den får för mycket näring, om immunförsvaret är nedsatt och/eller om man har en obalanserad tarmflora finns det risk för att candida sprider sig ohämmat i kroppen. 

Om du har tagit antibiotika någon gång i ditt liv finns det risk att du kan ha för mycket candida i kroppen. Dock kan man inte säga något om graden eller spridningen av candida utifrån vetskapen om att man har tagit antibiotika någon gång i livet. Antibiotikaanvändning tillsammans med symptom ger en vägledning till huruvida man har candida eller inte. 

Det kan ta flera månader att bli av med Candida och man behöver adressera både livsstil och ta kosttillskott. Läs vår stora artikel om candida här och om supermedlet SF722 mot candida här. Om du kontaktar vår kundtjänst via mail på info@greatlife.se kan du en bra candida-kur helt kostnadsfritt.

Författare


Greatlife.se

Greatlife.se startades utifrån ett missnöje med de kosttillskott som fanns på marknaden. Vi saknade produkter som vi själva skulle kunna tänka oss att använda, ge till våra barn eller rekommendera till våra nära och kära.