Spottest (salivtest) för candida: inte så bra som man kan tro

Lästid: 2–3 min
Spottest (salivtest) för candida: inte så bra som man kan tro

Spottestet salivtestet – inte att rekommendera

Spottestet eller salivtestet marknadsfördes som ett diagnostest i mitten av 90-talet av ett pyramidföretag som sålde candida-preparat. Man ska spotta i ett glas på morgonen och om det finns strängar i vattnet ska det vara ett tecken på att man har candida. Fungerar verkligen det här test verkligen? Får man ett tillförlitligt svar via spottest? 

Nej, detta test fungerar inte. Det finns mycket som gör att slem i spott bildar strängar: torra munhålor, bakterie, virus, svamp, parasiter, kallt väder, gifter etc. Det finns alltså många olika parametrar som ett tjockt slem kan bero på. Det enda salivtest som är bra för Candida är ett salivtest där ett laboratorium ser på antikroppar mot candida, alternativt blodtest eller avföringstest. Candidatest kan även göras inom vården. En svampodling tas då från munhålan som påvisar om har candida och vilken typ av candida man har. Däremot är spottest alltså inte en tillförlitlig metod för att bedöma huruvida man har candida eller inte.  

Candida går att bli av med

Candida förekommer normalt hos alla människor i liten mängd men om den får för mycket näring, om immunförsvaret är nedsatt och/eller om man har en obalanserad tarmflora finns det risk för att candida sprider sig ohämmat i kroppen. 

Om du har tagit antibiotika någon gång i ditt liv finns det risk att du kan ha för mycket candida i kroppen. Dock kan man inte säga något om graden eller spridningen av candida utifrån vetskapen om att man har tagit antibiotika någon gång i livet. Antibiotikaanvändning tillsammans med symptom ger en vägledning till huruvida man har candida eller inte. 

Gratis candida-protokoll

Det kan ta flera månader att bli av med Candida och man behöver normalt förändra både livsstil och ta vissa specifika kosttillskott. Om du kontaktar vår kundtjänst på [email protected] får du en riktigt bra bra candida-kur helt kostnadsfritt.

Författare & granskare