Mag- och tarmhälsa

Det är få delar i kroppen som är så viktiga som mage och tarm. All den näring som varje cell i kroppen behöver för att kunna fungera, blir tillgänglig tack vare att mage och tarm smälter näringen och tar upp den. Om man lider av besvär med mage och tarm är kosttillskott viktigt för att säkra ett bra näringsupptag. Vi har samlat de viktigaste kosttillskotten för en hälsosam mage och tarm. 

Lider du av magtarmbesvär, IBS, Crohns, Ulcerös Koli, candida, magkatarr eller andra besvär med matsmältningen? Kontakta då vår kundtjänst på [email protected] så hjälper vi dig med kostnadsfria kostråd, egenvårdsråd och hälsoprotokoll.

 1. Probiotika (mjölksyrabakterier) speciellt framtagen för den kvinnliga bakteriefloran från MegaFood
  679 kr
 2. MegaFlora Plus
  729 kr
 3. MegaFlora probiotika från MegaFood
  539 kr
 4. Flora 5-14 Complete Care. Probiotika för barn och för dig med lindriga besvär.
  429 kr
 5. Köp Flora 300-14, 7-dagarskur
  439 kr
 6. Köp Flora 20-14 Ultra Strength Probiotika
  539 kr
 7. Köp Flora 20-14 Ultra Strength Probiotika
  939 kr
 8. Flora 50-14, probiotika för dig med svåra mag-tarmbesvär
  729 kr
 9. Flora 50-14, probiotika för dig med svåra mag-tarmbesvär
  1 359 kr
 10. Greatlife Flora Plus+
  Special Price 529 kr Regular Price 549 kr
 11. Wild Alaskan Sockeye Salmon
  Special Price 319 kr Regular Price 349 kr
 12. Köp Matsmältningsenzymer online
  Special Price 539 kr Regular Price 549 kr
 13. Olivbladsextrakt från Thorne. Absolut högsta kvalitet av olivbladsextrakt!
  Special Price 329 kr Regular Price 369 kr
 14. GI Response
  659 kr
 15. Magnesium med fyra sorters magnesium: glycinat, malat, citrat och taurat
  Special Price 399 kr Regular Price 419 kr
 16. Zink
  Zink , 60 tabletter
  369 kr
 17. Zink bidrar till immunsystemets normala funktion
  Zink , 120 tabletter
  599 kr
 18. Purple Defense Dr Mercola
  Special Price 329 kr Regular Price 349 kr
 19. DiCalcium Malate kalcium från Thorne
  Special Price 279 kr Regular Price 309 kr
 20. MSM – organiskt svavel
  Special Price 345 kr Regular Price 349 kr
 21. Blood Builder, kosttillskott whole food och raw food som bidrar till normal bildning av röda blodkroppar.
  449 kr
 22. Blood Builder, kosttillskott whole food och raw food som bidrar till normal bildning av röda blodkroppar.
  699 kr
 23. Probiotikatrappan från Innate Response
  Special Price 3 549 kr Regular Price 3 683 kr
 24. Köp C-vitamin från MegaFood
  579 kr
 25. Köp D-vitamin (Vitamin D3) 5000 IU med Vitamin K1 och K2 från Innate Response
  589 kr
 26. Köp Vitamin D3 med vitamin K1 och vitamin K2
  1 029 kr
 27. Ekologisk gräsbetad benbuljong premium med kollagen
  Special Price 539 kr Regular Price 615 kr
 28. Köp L-Glutamine från Thorne
  Special Price 249 kr Regular Price 299 kr
 29. Phosphatidyl Choline Fosfatidylkolin från Thorne
  Special Price 349 kr Regular Price 409 kr
 30. Formula SF722 från Thorne. Bidrar till en hälsosam tarmflora.
  Special Price 449 kr Regular Price 569 kr
 31. Molybdenum Glycinate – molybden från Thorne
  Special Price 139 kr Regular Price 159 kr

Mage, tarm & candida

Tarmkanalen består av den långa tunntarmen och den kortare men tjockare tjocktarmen samt ändtarmen. Mestadelen av näringen tas upp i tunntarmen men en del elektrolyter tas upp i tjocktarmen och en del vitaminer syntetiseras från bakterier i tjocktarmen. I början av tunntarmen tas exempelvis järn, kalcium, magnesium och zink upp. Lite längre ner tas C-vitamin och de övriga vattenlösliga vitaminerna, förutom vitamin B12 upp. I tunntarmens slutparti tas de fettlösliga vitaminerna A-vitamin, D-vitamin, E-vitamin och K-vitamin och allra längst ner i tunntarmen tas vitamin B12 upp.

Hälsokost mage och tarm

Den bästa hälsokosten för mage och tarm är att äta sund mat, äta långsamt i en stressfri miljö, tugga ordentligt och stötta med kosttillskott för mage och tarm i form av matsmältningsenzymer, probiotika och vissa näringstillskott för matsmältning och leverns hälsa. Kontakta vår kundtjänst på [email protected] för att få kostnadsfria kostråd men även andra kostnadsfria egenvårdsråd och hälsoprotokoll som du kan följa vid mag och tarmbesvär, även IBS, Crohns och Ulcerös Kolit. 

Tarmbakterie – Tarmflora

En genomsnittlig människa har cirka 100 000 000 000 000 mikroorganismer i matsmältningskanalen vilket alltså är mer än tio gånger så många celler som finns i kroppen. Längs med hela mag-tarmkanalen förekommer olika bakteriestammar. Tjocktarmen innehåller flest antal olika bakteriestammar och även flest antal bakterier totalt sett. SIBO är en akronym för Small Intestinal Bacterial Overgrowth vilket innebär att mängden tarmbakterier i övre delen av tunntarmen är större än normalt . Den förändrade tarmfloran kan påverka näringsupptaget negativt och även ge mag-tarmbesvär som kronisk diarré och svårigheter att smälta och även ta upp fett. Probiotika som det tidigare hette, numera mjölksyrabakterier, är kanske ett av de viktigaste kosttillskotten för att optimera en god tarmfunktion. Flora från Innate Response har 14 olika kliniskt testade goda tarmbakteriestammar i flera olika doser, allt från 5 till 200 miljarder nyttiga bakterier per kapsel.

Tarmsjukdomar

Utan en välfungerande tarm blir livet svårt och hälsan mycket lidande. Ett betydande andel av populationen går omkring med tarmbesvär, från lätta till mycket svåra och tarmkanalen påverkar även humöret. Tarmen innehåller flera hundra miljoner nervceller med kopplingar till Centrala Nervsystemet. De vanligaste tarmsjukdomarna IBS, Crohns sjukdom och Ulcerös kolit. IBS eller så kallad känslig tarm är ett samlingsnamn för diffusa tarmbesvär. Crohns sjukdom och Ulcerös kolit är däremot två svåra inflammatoriska tarmsjukdomar. Vi har kunder som lidit av både lätta och svåra tarmsjukdomar som blivit oerhört mycket bättre med egenvård och näringstillskott. Vi har en kund som fått ner sitt calprotectin (test som tas inom sjukvården för att upptäcka inflammation i tarmarna) från 800 till 100 på kort tid bara genom förändrad livsstil och rätt typ av kosttillskott. Kontakta vår kundtjänst via mail för mer information om kost, kosttillskott och andra råd för stötta tarmarna.

Mage

I magsäcken bearbetas den mat man äter till en lös massa som kallas kymus. Magsafterna fyller bland annat en funktion att döda bakterier och virus. Uppsvullen mage beror inte på att magsäcken svullnar upp utan på att det bildas gaser i tarmkanalen för att man inte smälter maten ordentligt, tuggar för dåligt, inte har tillräckligt med magsafter i magsäcken eller äter felaktigt. Matsmältningsenzymer kan hjälpa men man kan behöva ta ett helhetsgrepp om hur man äter och vad man äter. Alkohol tas för övrigt upp direkt i magsäcken. Kontakta vår kundtjänst via mail för mer information om kost, kosttillskott och andra råd för stötta en god matsmältning.

Varför låter & bubblar min mage hela tiden?

Ibland låter magen eller magen kurrar, det är egentligen luft som bildar små luftfickor som pressas runt i mag-tarmkanalen. En “mage” som låter hela tiden kan bero på att man inte äter tillräckligt, då mage och tarm som låter ofta beror på att den är mer eller mindre tom. En mage som låter efter måltid kan också uppstå om man kastar i sig mat utan att tugga ordentligt, något som även kan även leda till öm mage eller ont i magen. Att tugga sin mat ordentligt är ett riktigt bra, enkelt och billigt tips. 

Stressmage

Mage och tarm påverkas negativt av stress och man bör inte äta om man är stressad. Det kan leda till att magen blir som en ballong mer eller mindre efter varje måltid. Det finns inga genvägar till en bra matsmältning. Man får exempelvis inte ha näringsbrister speciellt inte på zink, Vitamin B1 och D-vitamin om man vill ha en välfungerande magtarmkanal.  

Äppelcidervinäger mot magen

En del försöker med äppelcidervinäger för att få en bra matsmältning. Vinäger som kan göras från vilken fermenterbar kolhydratkälla som helst innebär att jäst fermenterar sockerarterna till alkohol. Sedan konverterar bakterier alkoholen till ättiksyra. Det finns även andra ämnen i vinäger men tyvärr finns det inget bra vetenskapligt stöd för att det skulle vara ett mirakelmedel för matsmältningen. Det finns ett fall med en kvinna som druckit 250 ml äppelcidervinäger per dag i sex års tid som fått svår brist på kalium, troligtvis för att hon fick en förhöjd kaliumutsöndring relaterad till den bikarbonatbelastning som äppelcidervinägern givit upphov till.

Candida och svamp

Candida är en svamp som finns naturligt i tarmarna. Den kan vid, bland annat felaktig kost och intag av antibiotika sprida sig och orsaka stora besvär med hälsan. Läs om Candida här.

Egenvårdsprotokoll och hälsoråd

Våra egenvårdsprotokoll ska inte användas för att ställa diagnos, behandla eller bota sjukdomar. Våra egenvårdsprotokoll är råd och tips för egenvård som inte ersätter konventionell sjukvård. Kosttillskott bör ej användas som ersättning till varierad kost. Det är viktigt med en mångsidig och balanserad kost och hälsosam livsstil. Gravida bör kontakta en kvalificerad hälsorådgivare eller läkare före användning av SF722, Olivbladsextrakt och MSM.