JUST NU – 20 % rabatt på produkter för mage & tarm

C-vitamin tillskott

Vad är C-vitamin bra för?

Vitamin C som är ett vattenlösligt vitamin kallas även för askorbinsyra. C-vitamin är livsnödvändigt och det har många viktiga funktioner i kroppen. Det har bland annat antioxidativa egenskaper och förhindrar och skyddar mot oxidativ stress och skador från fria radikaler. C-vitamin bidrar även till immunförsvarets normala funktion, minskar trötthet och utmattning. C-vitamin bidrar dessutom till bildning av kollagen som i sin tur är viktigt för blodkärl, benstomme, brosk, tandkött och hudens funktion. C-vitamin bidrar även till nervsystemets normala funktion och ökar dessutom järnupptaget. C-vitamin har flera viktiga funktioner som behövs för att vi ska må bra. Vitaminerna motverkar till exempel förkylningar och snuva.

Lider du av några specifika hälsobesvär eller bara vill optimera din hälsa? Kontakta då vår kundtjänst på [email protected] så hjälper vi dig med kostnadsfria kostråd, egenvårdsråd och hälsoprotokoll.

 1. Köp C-vitamin från Innate Response
  749 kr
 2. Köp C-vitamin från MegaFood
  579 kr
 3. C-vitaminpulver från Innate Response
  399 kr
 4. Complex C från MegaFood. Skonsamt torkad whole food C-vitamin som även innehåller amlafrukt, strandnypon och amerikanska tranbär.
  Complex C , 60 tabletter
  539 kr
 5. Supergoda gummies som innehåller C-vitamin, ekologiska apelsiner, ekologiska tranbär, ekologiska blåbär och ekologisk ingefära
  379 kr
 6. C-vitaminpulver i whole food form med astragalus och schisandrabär.
  359 kr

C-vitamin ökar upptaget av det viktiga järnet

Vitamin C är viktigt för att kroppen ska kunna ta upp järn på rätt sätt, vilket i sin tur är viktigt för att blodet ska fungera som det ska. För att undvika det bör du därför få i dig ett tillräckligt med både C-vitamin och järn. Tänk även på att eftersom kroppen inte kan lagra C-vitamin måste vi tillföra vitaminet kontinuerligt för att inte få underskott.

Symptom på C-vitaminbrist

Brist på C-vitamin kan leda till trötthet, känsla av sjukdom, besvär med tandköttet. Om C-vitaminbristen pågår under en längre tid kan kollagenbildningen bli nedsatt med dålig hy som följd, kärl som inte är friska. Man kan även få ledvärk, dålig sårläkning, uppleva depression, tandlossning, järnbristanemi. Fram till slutet av 1700-talet dog flera sjömän som inte fick i sig C-vitamin av skjörbugg. Personer som röker, tar p-piller och som exponeras för fria radikaler i form av avgaser eller gifter har ökat behov av C-vitamin. Kroppens depåer av C-vitamin är från 300 mg (vid skörbjugg) upp till 2 gram. Den högsta förekomsten av C-vitamin finner man i vita blodkroppar, ögonen, binjurarna, hypofysen och hjärnan.Var uppmärksam på följande hälsobesvär som kan bero på brist på C-vitamin: 

 • Blödande tandkött
 • Näsblod
 • Tandlossning
 • Förkylningar som inte går över
 • Hudbesvär
 • Allergier
 • Trötthet
 • Försämrad sårläkning

Även lindrig brist på C-vitamin kan dock leda till blödande tandkött, försämrad sårläkning, svaghet, trötthet och irritabilitet. 

Vad är rekommenderat dagligt intag av C-vitamin?

Dagsbehovet av C-vitamin varierar beroende på ålder, kön, livsstil, sjukdomshistoria, exponering för gifter, stress, kostvanor och flera andra faktorer. Barn och kvinnor behöver generellt inte lika mycket mikronäringsämnen som en vuxen man. Rekommenderat behov brukar delas in i olika grupper:

 • Barn 6–13 år – ca. 50 mg
 • Flickor och kvinnor över 14 år – 75 mg
 • Pojkar och män över 14 år –  75 mg
 • Gravida –  80 mg
 • Ammande –  100 mg

Vad är optimalt dagligt intag av C-vitamin?

Det rekommenderade intaget för C-vitamin anses av näringsterapeuter var alldeles för lågt. Doser om 400–2000 mg per dag rekommenderas. Optimalt dagligt intag av C-vitamin varierar från person till person men en av de mest tillförlitliga källorna när det gäller näring och näringsdoseringar, The Council for Responsible Nutrition (CRN), menar att man kan få i sig 2000 mg C-vitamin per dag och att den dosen osannolikt skapar några negativa hälsoeffekter för vuxna kvinnor och män. 

Egenvårdsprotokoll och hälsoråd

Våra egenvårdsprotokoll ska inte användas för att ställa diagnos, behandla eller bota sjukdomar. Våra egenvårdsprotokoll är råd och tips för egenvård som inte ersätter konventionell sjukvård. Kosttillskott bör ej användas som ersättning till varierad kost. Det är viktigt med en mångsidig och balanserad kost och hälsosam livsstil. Gravida bör kontakta en kvalificerad hälsorådgivare eller läkare före användning av SF722, Olivbladsextrakt och MSM.