Allt om elektrolyter

Lästid: 2–3 min
Allt om elektrolyter

Vad är elektrolyter?

Elektrolyter är mineraler som finns i kroppsvätskor och vävnader. De bär elektrisk laddning och är avgörande för många fysiologiska processer, inklusive muskelkontraktion, vätskebalans och nervsignalering. Vanliga elektrolyter inkluderar natrium, kalium, kalcium och magnesium.

Elektrolyter är alltså en specifik kategori av mineraler och spårämnen som har en unik egenskap: när de löses i vatten eller kroppsvätskor, kan de leda elektricitet. Detta beror på att elektrolyter dissocierar (bryts upp) till positiva och negativa joner, vilka är elektriskt laddade partiklar. De vanligaste elektrolyterna i kroppen inkluderar natrium, kalium, kalcium, magnesium, klorid, vätekarbonat och fosfat.

Vanliga mineraler och spårämnen, å andra sidan, är ämnen som kroppen behöver i mindre mängder för olika biokemiska och fysiologiska processer, men de bär inte nödvändigtvis en elektrisk laddning eller leder elektricitet i lösning. Exempel på vanliga mineraler inkluderar järn, zink och selen.

Det som gör ett ämne till en elektrolyt är alltså dess förmåga att dissociera i vatten och skapa joner som kan leda elektricitet. Detta är avgörande för många av kroppens funktioner, inklusive nervsignalering, muskelkontraktion, och upprätthållande av vätskebalans och pH-nivåer. Mineraler och spårämnen som inte har denna egenskap spelar fortfarande viktiga roller i kroppen men deltar inte i de elektriska processerna som elektrolyter gör.

Vad är makroelektrolyter?

Termen "makroelektrolyter" används inte inom näringsläran. Vanligtvis används termerna "makromineraler" och "mikromineraler" (spårämnen). Makromineraler inkluderar de mineraler som behövs i större mängder (som kalcium och magnesium) men många av dessa fungerar också som elektrolyter. Mineraler är alltså näringsämnen som kroppen behöver i större mängder (mer än 100 milligram per dag). Några av de viktigaste mineralerna inkluderar:

 • Kalcium (Ca)
 • Fosfor (P)
 • Kalium (K)
 • Svavel (S)
 • Natrium (Na)
 • Klorid (Cl)
 • Magnesium (Mg)

Vad är mikroelektrolyter?

Termen "mikroelektrolyter" används inte inom näringsläran. Vanligtvis används termerna "mikromineraler" (spårämnen). Spårämnen är näringsämnen som kroppen behöver i mycket små mängder (mindre än 100 milligram per dag). De inkluderar:

 • Järn (Fe)
 • Mangan (Mn)
 • Koppar (Cu)
 • Jod (I)
 • Zink (Zn)
 • Kobolt (Co)
 • Fluor (F)
 • Selen (Se)
 • Molybden (Mo)
 • Bor (B)

Vilka är elektrolyterna? 

Elektrolyter är specifika mineraler som, när de löses upp i vatten, kan leda elektricitet. De viktigaste elektrolyterna i kroppen och deras laddning när de löses upp i vatten eller en kroppsvätska är:

 • Natrium (Na): Positiv laddning (+)
 • Kalium (K): Positiv laddning (+)
 • Kalcium (Ca): Positiv laddning (+)
 • Magnesium (Mg): Positiv laddning (+)
 • Klorid (Cl): Negativ laddning (-)
 • Fosfat (PO4^3-): Negativ laddning (-)
 • Vätekarbonat (HCO3^-): Negativ laddning (-)

Det finns alltså inte en separat kategori som makroelektrolyter eller mikroelektrolyter. Istället har vi mineraler (behövs i större mängder) och spårämnen (behövs i mindre mängder), och vissa av dessa fungerar som elektrolyter. Elektrolyter är specifikt de mineraler som kan leda elektricitet när de löses upp i vatten. Så, det är korrekt att säga att vissa mineraler och spårämnen fungerar som elektrolyter, och det är denna egenskap som gör dem till elektrolyter.

Hur påverkar elektrolyter kroppen?

Elektrolyter påverkar kroppen på många sätt. De hjälper till att reglera vätskebalansen, stödjer muskel- och nervfunktion, och är avgörande för hjärtrytm och blodtryck. Elektrolyter bidrar också till att balansera pH-nivåerna i kroppen och möjliggör transport av näringsämnen och avfall.

Varför använder man elektrolyter?

Elektrolyter används för att säkerställa att kroppen fungerar korrekt, särskilt under förhållanden som kan leda till förlust av elektrolyter, såsom intensiv fysisk aktivitet, sjukdom eller uttorkning. De hjälper till att upprätthålla optimal kroppsfunktion och prestation.

Hur vet man om man har brist på elektrolyter?

Tecken på elektrolytbrist kan inkludera muskelkramper, trötthet, yrsel, oregelbunden hjärtrytm och förvirring. Blodprov kan användas för att diagnostisera elektrolytobalanser. 

När använder man elektrolyter?

Elektrolyter används ofta vid fysisk aktivitet, särskilt vid uthållighetssporter som löpning och cykling, där elektrolytförluster genom svett är betydande. De används också vid sjukdomar som orsakar uttorkning, som diarré eller kräkningar, och i medicinska tillstånd som påverkar elektrolytbalansen. De är även bra om man befinner sig på platser med stark sol och värme. 

Hur påverkar elektrolyter träning som löpning?

Under löpning förlorar kroppen elektrolyter genom svett. Att ersätta dessa elektrolyter är viktigt för att förhindra muskelkramper, bibehålla energinivåer och stödja återhämtning. Elektrolyttillskott kan hjälpa till att optimera prestanda och förhindra uttorkning under långvarig träning.

Hur får man i sig elektrolyter?

Elektrolyter kan fås genom kosten genom att äta elektrolytrika livsmedel som bananer, apelsiner, mjölk och bär. Elektrolyttillskott i form av tabletter, pulver eller drycker kan också användas för att säkerställa tillräckligt intag, särskilt under eller efter intensiv fysisk aktivitet. Electrolytes Plus+ är den bäsa och renaste elektrolytformulan vi har funnit på marknaden. 

Vilka olika sorters kosttillskott med elektrolyter finns det?

Det finns flera typer av elektrolyttillskott tillgängliga, vilket gör det enkelt att hitta en form som passar dina behov och preferenser.

Elektrolyter som tabletter / Elektrolyttabletter

Elektrolyttabletter är en bekväm form av tillskott som lätt kan tas med vatten. De är praktiska att ha med sig under träning eller resor och hjälper till att snabbt återställa elektrolytbalansen. Dessvärre är kvaliteten normalt mycket låg på dessa typer av elektrolyttillskott och de kan även ha många andra ämnen i tabletten som man inte vill få i sig. 

Elektrolyter som pulver / Elektrolytpulver

Elektrolytpulver kan blandas med vatten för att skapa en dryck. De är ofta smaksatta och kan anpassas i dosering beroende på behov. Pulverform är populärt för användning under och efter träning. Electrolytes Plus+ är den bäsa och renaste elektrolytformulan vi har funnit på marknaden. Den är helt fri från smakämnen, socker eller artificiella sötningsmedel. Den kommer i små portionsförpackningar som man enkelt river upp och håller innehållet i ett glas med vätska. 

Elektrolyter som dryck / Elektrolytdryck

Elektrolytdrycker är färdigblandade och redo att dricka. De är ett snabbt och enkelt sätt att få i sig elektrolyter, särskilt under fysisk aktivitet eller vid behov av snabb återhämtning. Dessvärre är kvaliteten normalt mycket låg på elektrolytdrycker och de har även ha många andra ämnen i tabletten som man inte vill få i sig samt sötningsmedel av olika slag. Det finns undantag när det gäller elektrolytdrycker men det är tyvärr få som håller hög kvalitet. 

Författare & granskare