Allt om probiotika

Lästid: 1–2 min
Allt om probiotika

Vad är probiotika?

Probiotika är levande mikroorganismer, även kallat goda tarmbakterier. När de tas i rätt mängd ger de hälsofördelar för den som tar dem. Dessa goda bakterier hjälper till att upprätthålla en hälsosam balans i tarmfloran och kan förbättra matsmältningen och immunfunktionen.

Probiotika i mat

Probiotika finns naturligt i vissa livsmedel, särskilt fermenterade produkter. Några exempel inkluderar yoghurt, kefir, surkål, kimchi och miso. Dessa livsmedel kan bidra till att öka mängden goda bakterier i tarmen.

Mjölksyrabakterier

Mjölksyrabakterier är en vanlig typ av probiotika. De producerar mjölksyra genom att fermentera sockerarter och kan hjälpa till att förhindra tillväxten av skadliga bakterier i tarmen. Vanliga stammar inkluderar Lactobacillus och Bifidobacterium.

Hur fungerar probiotika?

Probiotika fungerar genom att konkurrera med skadliga bakterier om näring och utrymme, producera ämnen som hämmar tillväxten av patogena mikroorganismer och stimulera immunförsvaret. De hjälper till att upprätthålla en hälsosam balans i tarmfloran, vilket är viktigt för en god hälsa.

Vad är probiotika bra för?

Probiotika kan erbjuda flera hälsofördelar, inklusive förbättrad matsmältning, stärkning av immunförsvaret och lindring av vissa mag-tarmsjukdomar. Forskning har också visat att probiotika kan ha positiva effekter på hudhälsa, mental hälsa och viktkontroll.

Probiotika till barn?

Probiotika kan vara fördelaktiga för barn, särskilt när det gäller att stödja ett hälsosamt immunförsvar och förebygga diarré orsakad av antibiotika. Det är dock viktigt att rådfråga en läkare innan man ger probiotika till små barn.

Probiotika mot IBS

Probiotika har visat sig vara till hjälp för personer med Irritabel tarm-syndrom (IBS). De kan hjälpa till att minska symtom som uppblåsthet, gaser och oregelbunden tarmfunktion genom att förbättra balansen av tarmbakterier.

Probiotika för underlivet

Probiotika kan också vara fördelaktiga för kvinnors vaginala hälsa. De kan hjälpa till att förebygga och behandla vaginala infektioner genom att upprätthålla en hälsosam balans av bakterier i underlivet.

Läs mer om Probiotika

Författare & granskare