Probiotika vs Prebiotika

Lästid: 1–2 min
Probiotika vs Prebiotika

Probiotika och prebiotika är två termer som ofta förväxlas men de spelar olika roller för tarmhälsan. Probiotika är levande bakterier och jäst som är fördelaktiga för matsmältningssystemet. Prebiotika är specialiserade fibrer som fungerar som mat för dessa goda bakterier. Medan probiotika tillför fördelaktiga mikroorganismer till tarmen, stimulerar prebiotika tillväxten och aktiviteten av dessa mikroorganismer. Båda är viktiga för en hälsosam tarmflora, men de verkar på olika sätt och kompletterar varandra.

Vad är probiotika?

Probiotika är levande mikroorganismer som, när de intas i tillräckliga mängder, har hälsofördelar för värden genom att förbättra eller återställa tarmfloran. 

Vad är prebiotika?

Prebiotika är icke-smältbara fibrer som fungerar som föda för de goda bakterierna i tarmen. De hjälper till att öka antalet och aktiviteten av dessa bakterier, vilket främjar en hälsosam tarmflora.

Hur påverkar probiotika och prebiotika kroppen olika?

Probiotika och prebiotika har olika funktioner i kroppen. Probiotika tillför levande mikroorganismer som hjälper till att återställa och bibehålla balansen i tarmfloran. De kan förbättra matsmältningen, stärka immunförsvaret och minska inflammation. Å andra sidan fungerar prebiotika som en näringskälla för de goda bakterierna i tarmen, vilket främjar deras tillväxt och aktivitet. Detta hjälper till att öka antalet fördelaktiga bakterier, vilket ytterligare stödjer en hälsosam tarmmiljö.

Vilka olika livsmedel innehåller probiotika respektive prebiotika?

Livsmedel rika på probiotika inkluderar:

  • Kefir: En fermenterad mjölkdryck rik på levande kulturer.
  • Yoghurt: Speciellt yoghurt med levande och aktiva kulturer.
  • Vissa ostar: Exempelvis gouda, mozzarella och cheddar innehåller probiotiska bakterier.

Livsmedel rika på prebiotika inkluderar:

  • Cicoriarot: Innehåller inulin, en typ av prebiotisk fiber.
  • Sötpotatis och kassava: Innehåller resistent stärkelse.
  • Bananer: Innehåller bland annat pektin, cellulosa och hemicellulosa. 

Hur är probiotika respektive prebiotika som kosttillskott?

Probiotika som tillskott innehåller levande mikroorganismer som är fördelaktiga för tarmhälsan. De kommer ofta i form av kapslar, pulver eller flytande format och kan innehålla olika stammar av bakterier och jäst. Det är viktigt att välja tillskott med tillräckligt många CFU (colony forming units) och rätt förvaring för att säkerställa effektiviteten. Prebiotikatillskott innehåller fibrer som fungerar som näring för de goda bakterierna i tarmen. De finns också i olika former som pulver, kapslar eller tabletter. Prebiotikatillskott kan vara särskilt fördelaktiga för personer som inte får tillräckligt med prebiotiska fibrer genom kosten. Flora Plus+ och Flora Basic innehåller både probiotika och prebiotika. 

Författare & granskare