Proteiner & aminosyror

Högvärdigt protein

Aminosyror binds samman och bildar proteiner. Det är ett så kallat makronäringsämne, tillsammans med kolhydrat och fett. Protein kallas för kroppens byggstenar eftersom de behövs för att bygga upp celler, muskler, enzymer och hormoner bland annat. Proteiner är även en viktig del av immunförsvaret. Ungefär 20 aminosyror bildar tillsammans olika former av protein. Nio av aminosyrorna är så kallade essentiella aminosyror vilket innebär att vi måste få i oss dem via maten. Övriga aminosyror kan kroppen själv bilda med hjälp av de essentiella aminosyrorna. Om man får i sig för lite kalorier kan kroppen börja använda protein för energi istället för som byggstenar vilket inte är bra. 

Lider du av några specifika hälsobesvär, vill du optimera din hälsa eller få hjälp med att bygga muskler och bli starkare? Kontakta då vår kundtjänst på [email protected] så hjälper vi dig med kostnadsfria kostråd, egenvårdsråd och hälsoprotokoll.

 1. Creatine Monohydrate Pure – Kreatin
  Special Price 379 kr Regular Price 549 kr
 2. GI Response
  659 kr
 3. Vit burk med Amino Complex, Lemon aminosyror citronsmak från Thorne
  Special Price 519 kr Regular Price 609 kr
 4. Vit burk med Amino Complex, Berry aminosyror bärsmak från Thorne
  Special Price 519 kr Regular Price 609 kr
 5. Köp kreatin från Thorne med fri frakt
  Special Price 385 kr Regular Price 539 kr
 6. Köp BCAA från Holistic
  Special Price 236 kr Regular Price 282 kr
 7. Ekologiskt Hampaprotein från Holistic
  Special Price 159 kr Regular Price 189 kr

Proteiner och BCAA 

Mycket hård träning leder till ökad muskelnedbrytning vilket ställer högre krav på proteinintaget. BCAA (Branched Chain Amino Acids), så kallade grenade aminosyror består av tre aminosyror: leucin, isoleucin och valin som alla är essentiella eller livsnödvändiga. BCAA är ett bra kosttillskott för personer som tränar eftersom det främjar muskelproteinsyntes eller för personer som äter för lite protein. De grenade aminosyrorna finns även i Vegan Protein från Innate Response. 

Proteiner och Kreatin

För personer som verkligen tar sin träning på allvar är kreatin ett mycket effektivt och välstuderat kosttillskott. Hjärtat, hjärnan och musklerna innehåller rikligt med kreatin. För muskeltillväxt och styrkeutveckling är det få kosttillskott som är så bra som kreatin. Även prestanda och minskad trötthet är några av effekterna av kreatin. 

Proteiner är livsnödvändiga

Om man inte får i sig protein dör man tillslut. Äter man för lite så blir man svag, trött och tappar muskler. För lite protein leder även till besvär med hormoner, försvagat immunförsvar, att man tappar hår, hjärtbesvär och humörsvängningar. Vid långvarig fasta bryter man främst ner protein som finns i muskler och i andra hand i huden. Normalt rekommenderas vegetarianer och veganer att komplettera sitt proteinintag med ett proteinpulver. 

Proteiner mättar mest av allt

Proteiner mättar för övrigt mer än kolhydrater och fett och för personer som vill känna mer mättnadskänsla rekommenderas att öka proteinintaget. Normalt är det tre hormoner som finns i tarmarna som påverkar mättnaskänslan: peptid YY (PYY), glucagon-like peptide-1 (GLP-1) och cholecystokinin (CCK) men det verkar som om det är proteinets termiska effekt och inte dessa hormoner som ökar mättnadskänslan.

Egenvårdsprotokoll och hälsoråd

Våra egenvårdsprotokoll ska inte användas för att ställa diagnos, behandla eller bota sjukdomar. Våra egenvårdsprotokoll är råd och tips för egenvård som inte ersätter konventionell sjukvård. Kosttillskott bör ej användas som ersättning till varierad kost. Det är viktigt med en mångsidig och balanserad kost och hälsosam livsstil. Gravida bör kontakta en kvalificerad hälsorådgivare eller läkare före användning av SF722, Olivbladsextrakt och MSM.

Kontakta vår kundtjänst på [email protected] för att få kostnadsfria kostråd men även andra kostnadsfria egenvårdsråd och hälsoprotokoll som du kan följa vid olika hälsobesvär.