JUST NU – 20 % rabatt på produkter för hår, naglar och hud!

Stress & binjurar

Precis ovanför njurarna finns binjurarna. De producerar flera viktiga hormoner där adrenalin och kortisol är de vanligaste. Hjärnan producerar ett hormon som heter Adrenokortikotropt hormon (ACTH). När ACTH når binjurarna stimuleras binjurarna att producera bland annat kortisol. Produktionen av kortisol är som högst tidigt på morgonen när vi ska vakna och börja dagen och som minst sent på kvällen när vi ska sova.

Kontakta vår kundtjänst på [email protected] för att få kostnadsfria kostråd men även andra kostnadsfria egenvårdsråd och hälsoprotokoll som du kan följa om du lider av besvär med stress, sömn, oro eller så kallade utmattade binjurar. 

 1. Wild Alaskan Sockeye Salmon
  Rating:
  100%
  Special Price 319 kr Regular Price 349 kr
 2. Adrenal Strength
  649 kr
 3. Magnesium med fyra sorters magnesium: glycinat, malat, citrat och taurat
  Rating:
  100%
  Special Price 399 kr Regular Price 439 kr
 4. Balanced B Complex
  Rating:
  100%
  469 kr
 5. iosol iodine
  Rating:
  100%
  Special Price 499 kr Regular Price 529 kr
 6. Blood Builder MegaFood
  449 kr
 7. Blood Builder MegaFood
  699 kr
 8. Köp D-vitamin (Vitamin D3) 5000 IU med Vitamin K1 och K2 från Innate Response
  Rating:
  100%
  589 kr
 9. Thyroid Strength
  649 kr
 10. Thyroid Strength
  889 kr
 11. Rhodiola rosea Rosenrotextrakt från Thorne
  Special Price 359 kr Regular Price 389 kr
 12. Köp Theanine Teanin från Thorne för lugnande och rogivande effekt
  Theanine , 90 kapslar
  Special Price 729 kr Regular Price 829 kr
 13. ESKIO-3 Omega-3 Pure
  Eskio-3 Pure Omega 3 - kapslar
  ESKIO-3
  , 120 kapslar
  Rating:
  100%
  Special Price 199 kr Regular Price 249 kr
 14. MegaFood Zinc
  Zink , 60 tabletter
  Rating:
  100%
  369 kr
 15. MegaFood Zinc
  Zink , 120 tabletter
  Rating:
  100%
  599 kr
 16. MegaFood Ultra C-400
  Rating:
  100%
  579 kr
 17. Köp kosttillskott mot stress
  Special Price 1 249 kr Regular Price 1 317 kr
 18. Greatlife Flora Plus+
  Rating:
  99%
  Special Price 499 kr Regular Price 529 kr

Stress och trötta binjurar

Trötta binjurar är ett begrepp som omfattar en situation när man har upplevt långvarig stress vilket leder till fallande kortisolhalt. ”Utmattade binjurar” eller trötta binjurar innebär alltså att binjurarna med tiden inte orkar producera adrenalin, noradrenalin, kortisol och DHEA i adekvata nivåer som svar på en stressor, eller att den normala kortisolproduktionen under ett dygn inte följer den typiska kurvan med högst produktion på morgonen och därefter avtagande produktion fram till midnatt. Kroniskt låga nivåer av kortisol och DHEA leder till bland annat trötthet, svårighet att hantera kyla, tendens till förstoppning och många fler symtom. Utmattade binjurar är inte en medicinsk diagnos, men likväl en biokemisk verklighet för många som under lång tid upplevt stress. Diagnosen utmattningssyndrom innefattar med största sannolikhet utmattade binjurar. Utmattade binjurar kommer av långvarig stress, aldrig akut stress. Högintensiv akut stress kan minska nivåerna av sköldkörtelhormonerna TSH och T3, medan T4-nivåer kan förbli normala eller förhöjda. En anledning till normala eller förhöjda T4-värden är att akut stress minskar konverteringen från T4 till T3. Med minskade nivåer av T3 kan man få låg kroppstemperatur och andra symtom som vanligtvis associeras med underfunktion i sköldkörteln. Två stressorer som utgör undantag till ovanstående är kyla och ljud eftersom de i stället aktiverar sköldkörteln. När sköldkörteln aktiveras stiger ämnesomsättningen och värmeproduktionen ökar. Även vid långvarig stress kan konverteringen av T4 till T3 vara låg eftersom det behövs kortisol för konverteringen av T4 till T3. Låg konvertering kan även bero på selenbrist. En teori som förklarar varför sköldkörteln sänker produktionen av sköldkörtelhormon vid stress är för att bevara energi för att klara av ett förestående hot. Binjurarnas och sköldkörtelns funktioner är så sammanflätade att det är absolut nödvändigt att ta hänsyn till båda systemen när man behandlat en individ för antingen hypotyreos eller sekundär binjurebarksvikt.

Trötta binjurar och kost

Om man lider av trötta binjurar är det extra viktigt att vara noggrann med sin kost. En del till synes hälsosam kost är inte alls att rekommendera om man lider av utmattade binjurar. Kontakta vår kundtjänst för att ta del av ett egenvårdsprotokoll för utmattade binjurar. Det omfattar dessutom betydligt mer än bara kost.

Binjurar och kosttillskott

Det finns flera kosttillskott som stöttar binjurarnas funktion. B-vitaminerna, C-vitamin, Magnesium, D-vitamin och selen är de mest rekommenderade men det finns även så kallade adaptogener som är speciellt framtagna kosttillskott för att motverka utmattade binjurar. Vi har flera av dessa produkter. 

Binjurar och stress

Lite förenklat kan man dela in stress i tre faser: 

 1. Akut fas: Ökad produktion av adrenalin, kortisol och DHEA  som återgår till normala nivåer när stressorn (påfrestningen) försvinner. 
 2. Anpassningsfas: Förhöjda nivåer av kortisol och med tiden fallande DHEA på grund av en stressor som inte försvinner. 
 3. Utmattningsfas: Kronisk stress som med tiden leder till fallande kortisolhalt. Med tiden får personen det som i vardagligt tal kallas utmattade binjurar eller att man “gått in i väggen.”

Det är viktigt att ta hand om både stressorerna och själva stressen redan i fas 1 för att den inte ska bli kronisk och påverka organ och immunförsvaret. Så här säger forskare om stress: “Stress påverkar immunförsvaret, antingen direkt eller indirekt genom nervsystemet och hormonsystemet. Dessa immunförsvarsförändringar kan bidra till utvecklingen av autoimmunitet likväl som mottaglighet för autoimmuna sjukdomar hos genetiskt predisponerade individer. Stress kan vara en av de miljöfaktorer som ligger bakom autoimmuna sjukdomar i sköldkörteln.” 

Stressutslag och stress

Kronisk eller akut stress kan leda till många olika fysiska uttryck, som exempelvis besvär med mage och tarm. Långvarig stress kan även leda till så kallade stressutslag. Det innebär att huden reagerar negativt på stressen. Det kan leda till utslag och klåda. Det är inte ovanligt med just utslag i ansiktet och på halsen. Det finns mycket att göra vid kronisk stress och vi har bra egenvårdsprotokoll för det. 

Egenvårdsprotokoll och hälsoråd

Våra egenvårdsprotokoll ska inte användas för att ställa diagnos, behandla eller bota sjukdomar. Våra egenvårdsprotokoll är råd och tips för egenvård som inte ersätter konventionell sjukvård. Kosttillskott bör ej användas som ersättning till varierad kost. Det är viktigt med en mångsidig och balanserad kost och hälsosam livsstil. Gravida bör kontakta en kvalificerad hälsorådgivare eller läkare före användning av SF722, Olivbladsextrakt och MSM.

Kontakta vår kundtjänst på [email protected] för att få kostnadsfria kostråd men även andra kostnadsfria egenvårdsråd och hälsoprotokoll som du kan följa vid olika hälsobesvär.