E-vitamin

Vad är E-vitamin bra för?

E-vitamin är ett fettlösligt vitamin som omfattar åtta olika molekyler: fyra tokoferoler (alfa, beta, gamma och delta) och fyra tokotrienoler (alfa, beta, gamma och delta). E-vitamin fungerar som kraftfull antioxidant i kroppen och skyddar mot fria radikaler. E-vitamin skyddar även fleromättade fettsyror från att oxidera. Brist på E-vitamin kan leda till anemi (blodbrist) genom att röda blodkroppar oxideras samt olika neurologiska besvär.

Lider du av några specifika hälsobesvär eller bara vill optimera din hälsa? Kontakta då vår kundtjänst på [email protected] så hjälper vi dig med kostnadsfria kostråd, egenvårdsråd och hälsoprotokoll.

 1. Vitamin E med tokoferoler och tokotrienoler (30 kapslar)
  Special Price 289 kr Regular Price 349 kr
 2. Vitamin E med tokoferoler och tokotrienoler (90 kapslar)
  Special Price 719 kr Regular Price 799 kr

Symptom på E-vitaminbrist

Brist på E-vitamin kan leda till besvär med reproduktion men även till muskelsvaghet och atax (ryckiga rörelser och koordinationsbesvär)i. Brist på E-vitamin kan även leda till minskad muskeltillväxt och nervskador. Personer som har besvär med att spjälka fett kan få brist på E-vitamin eftersom det är ett fettlösligt vitamin. Det gäller även personer med Crohns och dem som har besvär med gallblåsan. För tidigt födda barn (<1500 g) lider inte sällan brist på E-vitamin. E-vitamin verkar även vara särskilt viktigt för äldre, eftersom brist på E-vitamin verkar vara förenad med en högre risk för benfrakturer. E-vitamin verkar också motverka åldersrelaterade kognitiva besvär.

Tillskott av E-vitamin

E-vitamin, en kraftfull antioxidant, spelar en avgörande roll för kroppens förmåga att bekämpa fria radikaler och skydda cellerna från oxidativ stress. Trots att en balanserad kost normalt sett ger tillräckligt med E-vitamin, kan det finnas situationer där kosttillskott blir lämpliga. 

 • Antioxidantbehov: Personer som utsätts för ökad oxidativ stress, såsom intensiv fysisk träning eller långvarig exponering för föroreningar, kan dra nytta av E-vitamintillskott för att stärka kroppens antioxidativa försvar.
 • Åldrande: Åldrandets processer kan påverka kroppens förmåga att absorbera och använda E-vitamin effektivt. Tillskott kan vara särskilt fördelaktiga för äldre individer för att stödja den övergripande hälsan.
 • Hudhälsa: E-vitamin är känt för sina fördelar för hudens hälsa. Tillskott kan bidra till att bevara hudens elasticitet och skydda den mot yttre påfrestningar som solens UV-strålar.
 • Dåligt upptag: Vissa tillstånd kan påverka näringsupptaget. Människor med sådana besvär kan behöva tillskott för att säkerställa adekvata nivåer av E-vitamin.
 • Graviditet och amning: Gravida och ammande kvinnor behöver ökade nivåer av näringsämnen, inklusive E-vitamin, för att stödja den hälsosamma utvecklingen av fostret och barnet.

Vitamin E-kapslar

Vitamin E-kapslar utgör ett bekvämt och koncentrerat sätt att komplettera E-vitaminintaget, särskilt när det finns en risk för E-vitaminbrist. Kapslarna går att tugga sönder eller sticka hål på om man har svårigheter att svälja. Vitamin E-kapslar kan användas för att råda bot på brist och stödja kroppens vitala funktioner.

Alla åtta isomerer

“Nästan alla E-vitamintillskott innehåller endast en av alla åtta isomerer. Om du endast tar en isomer som ofta finns i billiga former av E-vitamin skapar du en obalans mot övriga isomerer.” Så säger funktionsmedicinaren och apotekaren Suzy Cohen. De allra flesta E-vitamintillskott innehåller endast alfa-tokoferol. En del E-vitamintillskott innehåller alla fyra tokoferoler men endast några få produkter på marknaden innehåller alla fyra tokoferoler och fyra tokotrienoler.

Vad är rekommenderat dagligt intag av E-vitamin?

Dagsbehovet av E-vitamin varierar beroende på ålder, kön, livsstil, kroppsvikt, sjukdomshistoria, exponering för gifter, stress, kostvanor och flera andra faktorer. Barn och kvinnor behöver generellt inte lika mycket mikronäringsämnen som en vuxen man. Rekommenderat behov brukar delas in i olika grupper:

 • Barn 6–13 år – ca. 7 mg
 • Flickor och kvinnor över 14 år – ca. 8 mg
 • Pojkar och män över 14 år –  ca. 10 mg
 • Gravida –  10 mg
 • Ammande –  11 mg

Vad är optimalt dagligt intag av E-vitamin?

Kosttillskott med E-vitamin innehåller cirka 200 mg E-vitamin. Optimalt dagligt intag av magnesium varierar med ålder och kön. En av de mest tillförlitliga källorna när det gäller näring och näringsdoseringar, The Council for Responsible Nutrition (CRN) menar att man kan få i sig 1000 mg (1600 IU) E-vitamin per dag och att den dosen osannolikt skapar några negativa hälsoeffekter för vuxna kvinnor och män.

Egenvårdsprotokoll och hälsoråd

Våra egenvårdsprotokoll ska inte användas för att ställa diagnos, behandla eller bota sjukdomar. Våra egenvårdsprotokoll är råd och tips för egenvård som inte ersätter konventionell sjukvård. Kosttillskott bör ej användas som ersättning till varierad kost. Det är viktigt med en mångsidig och balanserad kost och hälsosam livsstil. Gravida bör kontakta en kvalificerad hälsorådgivare eller läkare före användning av SF722, Olivbladsextrakt och MSM.

Kontakta vår kundtjänst på [email protected] för att få kostnadsfria kostråd men även andra kostnadsfria egenvårdsråd och hälsoprotokoll som du kan följa vid olika hälsobesvär.