Facebook Pixel

Jod Iosoljod

Rating:
100% of 100

Iosoljod är en vattenlöslig form av jod från USA. Jod bidrar till normal produktion av sköldkörtelhormoner och till normal sköldkörtelfunktion.

 • Vattenlöslig form av jod 
 • Bidrar till normal till normal sköldkörtelfunktion
 • Bidrar till att bibehålla normal hud
 • Bidrar till nervsystemets normala funktion.
 • Testas fri från arsenik, kvicksilver och bly
Special Price 329 kr
Regular Price 399 kr
  • Fri frakt över 298 kr
  • Leverans: 1-2 arbetsdagar
  • Finns i lager
  Storlek
  30 ml
  Rek. pris.
  399 kr
  Varumärke
  Räcker i
  610 dagar
  SKU
  GREAT10004
  EAN
  854951001124

Jod Iosoljod

Sköldkörtelns huvudsakliga funktion är att bilda sköldkörtelhormonerna T4 och T3. De är nödvändiga för att reglera olika metaboliska processer i kroppen. Sköldkörtelhormonet T4 består av exempelvis av fyra molekyler av jod och en molekyl av aminosyran tyrosin. Jod behövs för att bilda sköldkörtelhormoner och för normal sköldkörtelfunktion. Jod bidrar även till normal energiomsättning. Dessutom bidrar jod till att bibehålla normal hud, till normal kognitiv funktion och även till nervsystemets normala funktion. Jod förhindrar även att skadliga ämnen som perklorat, fluor och goitrogener ansamlas i sköldkörteln. Om du tar jod rekommenderar vi även att du tar selen. Selen bidrar till normal sköldkörtelfunktion och fungerar i synergi med jod.

Brist är vanligt

Chris Kresser som arbetar med integrativ medicin i USA och som har skrivit mycket om hypotyreos (underfunktion i sköldkörteln) menar att 80 % av hans hypotyreospatienter har jodbrist. Dr. David Brownstein säger att han, efter att ha testat över 500 patienter, har funnit att 95 % av dem har jodbrist.

Iosoljod

Iosoljod (Iosol Iodine) är en patenterad form av jod som löser sig lätt i vatten. Den riskerar därmed inte belasta eller irritera sköldkörteln i samma utsträckning som kaliumjodid och Lugols jod kan göra. Kaliumjodid löser sig inte i vatten och kaliumjodid kan överbelasta sköldkörteln om det tas i höga doser. Hashimotos sjukdom (Hashimotos tyreodit), som drabbar sköldkörteln och som brukar leda till hypotyreos, upptäcktes bland Japaner som konsumerade stora mängder kelp (havsalger). Kelp innehåller mycket kaliumjodid.  För att tillverka Iosoljod extraherar man jod från kelp men man får rena jodkristaller som inte består av kaliumjodid. Kelpen som används för att tillverka Iosoljod är Macrocystis pyrifera, det vill säga jättekelp, som skördas i norra Stilla havet. Joden isoleras/destilleras från kelpen så att inga kelprester eller kemiska föroreningar som normalt finns i vattnet och absorberas av kelpen kvarstår. Den andra formen av jod i Iosoljod är naturlig jod som finns i berg som ligger i mellanvästra USA. Den löser sig lätt i vatten och jodmolekylen frigärs så att den kan fungera i kroppens ämnesomsättning när den exponeras för vatten. 

Säkerhet

Iosoljod är förmodligen det säkraste tillskottet av jod som finns på marknaden och även troligtvis den mest effektiva form av jod som finns att få tag på. Iosoljod har en koncentration av cirka 4 % i en 96 % vegetabilisk glycerinlösning medan Lugols jod varier från 1–15 % koncentration av kaliumjodid vilket innebär en ökad risk. Iosoljod testas med Geigermätare för kontrollera att den har några radioaktiva belastningar alls. Iosoljod testas även fri från tungmetaller som arsenik, kvicksilver och bly samt vanliga toxiner som finns i vatten. 

Hypertyreos

Om du lider av hypertyreos (överaktiv sköldkörtel) bör du kontrollera din jodstatus innan du tar tillskott av jod.

Havsalt, Himalayasalt och jod

Havsalt innehåller knappt någon jod och Himalayasalt innehåller inget jod alls. Raffinerat salt är jodberikat men med kaliumjodid, vilket vi inte rekommenderar, samt att en del viktiga spårämnen i raffinerat salt har tagits bort. Vårdförbundet skriver: 

"För 100 år sedan var struma ett utbrett problem i Sverige. Tillsatt jod i bordssalt har minskat antalet fall kraftigt. När konsumtionen av salt nu minskar samtidigt som flera saltsorter utan jod blivit populära kan vi få se en ökning av struma igen, varnar forskare. I Australien, Europa och flera europeiska länder ökar struma igen på grund av minskad saltkonsumtion och att allt fler använder salt utan tillsatt jod, till exempel flingsalt, gourmetsalt och havssalt. Livsmedelsverkets råd om minskat saltintag och förändrade konsumtionsmönster kan göra att vi riskerar att få fler fall av struma även i Sverige. Det skriver en grupp läkare/forskare i Läkartidningen: "Om inte jod tillsätts till allt salt som används vid bordet och om inte en högre utsträckning av salt som används inom livsmedelsindustrin joderas, kommer ett reducerat saltintag innebära ett minskat jodintag till den grad att det hamnar under rekommenderade nivåer." 

Vi rekommenderar Celtic Havssalt eftersom de varken använder blekmedel, kemikalier eller klumpförebyggande medel men man bör som sagt ta jod om man använder havssalt.

Rekommenderade artiklar att läsa

Besvär med sköldkörteln?

Hudtest med jod

Jod, ett vanligt problem

Innehåll

Innehåll per dagsdos   % av DRI
Jod 459 µg 306

DRI = Dagligt referensintag

Ingredienser

Glycerin (vegetabilisk), jod från kelp (Macrocystis pyrifera), jodkristaller från bergarter, renat vatten.

Dosering

Blanda 1 droppe iosoljod i 0,6 dl vatten. Rör om och ta därefter 3 teskedar av blandningen. Det ger 459 µg (mikrogram) jod. Kassera resterande lösning. Lösningen kan inte sparas då jod avdunstar. 

För att få 100 % av DRI (150 µg), ta istället endast 1 tesked av blandningen. Det ger 153 µg jod. 

En droppe iosoljod innehåller 1,83 mg (1830 µg) vilket är ett för högt intag av jod. Det är därför viktigt att blanda ut iosoljod enligt doseringsanvisningen. 

Observera

Rekommenderad dagsdos bör ej överskridas. Förvaras utom räckhåll för barn. Kosttillskott bör ej användas som ersättning till varierad kost. Det är viktigt med en mångsidig och balanserad kost och hälsosam livsstil. Förvaras i rumstemperatur. Placera aldrig kosttillskott nära en värmekälla, i direkt solljus eller i fuktig miljö. Förslut burken ordentligt. Tillverkad i USA. 

Recensioner
 1. Superbra
  Value
  100%
  Jag har använt produktet på ett år och det är verkligen bra mitt hår stoppade ramla och jag fick mer energi. Jag mår bättre nu och fortsätter med produkter nuförtiden.

  Review by

  Posted on

Write Your Own Review
Du recenserar:Jod Iosoljod
Betyg
Relaterade produkter
 1. One Daily från Innate Response. Äkta whole food vitaminer och mineraler i raw food-form.

  Multivitaminmineral baserad på whole food (hel, icke-processad mat) till skill...

  559 kr
 2. Vegetarianpaket innehåller flera bra produkter med speciellt anpassade kosttillskott för vegetarianer för att motverka brister och optimera näringsstatusen.

  Speciellt anpassade kosttillskott för vegetarianer för att motverka brister och opti...

  Special Price 2 759 kr Regular Price 2 913 kr

  Du sparar 154 kr

 3. Kosttillskott för optimal hormonhälsa, skönhet för den mogna kvinnan och för ett lätt klimakterium!

  Speciellt framtaget paket för dig kvinna över 40 år. För optimal hormonh&...

  Special Price 3 165 kr Regular Price 3 332 kr

  Du sparar 167 kr

 4. CoQ10 från Innate Response med rödbeta, broccoli och spenat

  Co Q10 (Coenzym Q10) är ett koenzym som finns i cellerna och som är vitalt för ...

  439 kr