Jod Iosoljod

Jod är absolut nödvändigt för bildandet av sköldkörtelhormon i sköldkörteln. 

 • Vattenlöslig form av jod 
 • Bidrar till normal till normal sköldkörtelfunktion
 • Bidrar till att bibehålla normal hud
 • Viktigt för nervsystemets normala funktion
309 kr
 • Fri frakt
 • Leveranstid: 2-4 arbetsdagar
 • Finns i lager
Storlek
30 ml
Rek. pris
309 kr
Varumärke
Greatlife.se
Portioner
620 serveringar
SKU
54951
UPC
854951001124

Jod Iosoljod

Jod är absolut nödvändigt för bildandet av sköldkörtelhormon i sköldkörteln. Sköldkörtelhormonet T4 består av fyra molekyler av jod och en molekyl av aminosyran tyrosin. Brist på jod kan orsaka förändringar i sköldkörteln som kan leda till nedsatt ämnesomsättningen och immunitet. Jodbrist ökar risken för fria radikaler i sköldkörteln. Jod behövs även för att blockera en del skadliga ämnen från ansamling i sköldkörteln som perklorat och fluor samt goitrogener i livsmedel vilka annars hindrar upptaget av jod i sköldkörteln. Miljöföroreningar kan förvärra jodbrist. Chris Kresser som arbetar med integrativ medicin i USA och som har skrivit mycket om hypotyreos menar att 80 % av hans hypotyreospatienter har jodbrist. Dr. David Brownstein säger att han efter att ha testat över 500 patienter har funnit att 94,7 % av dem har jodbrist. Vi rekommenderar alltid att du även tar selen om du tar jod.  

Iosol Iodine är så kallad Iosoljod. Det är en patenterad form av vattenlöslig jod som till skillnad från kaliumjodid, vilken inte löser sig så lätt i vatten, inte kommer att riskera förgiftning eller irritation av sköldkörteln. Kaliumjodid kan överbelasta sköldkörteln om det tas i höga doser och Hashimotos sjukdom (Hashimotos tyreodit)som drabbar sköldkörteln och som brukar leda till hypotyreos upptäcktes bland Japaner som åt just stora mängder kelp vilket innehåller kaliumjodid. För att tillverka Iosoljod extraherar man jod från kelp och får rena jodkristaller som inte är kaliumjodid. Den andra formen av jod i Iosoljod är ammoniumjod som också löser sig lätt i vatten. Det är en kombination av ammonium och jod, den har en överlägsen biotillgänglighet och så snart den exponeras för vatten frigörs ammonium så att jodmolekylen blir fri vilket är vad kroppen behöver för sin ämnesomsättning. Observera att ammonium inte är detsamma som ammoniak. Ammonium är en primär kvävekälla för människor och den är involverad i många cellulära kemiska processer som är nödvändiga för hälsan. Läs mer under fliken Fördjupning & forskning.

Iosoljod är förmodligen det säkraste jodtillskott som finns på marknaden och även troligtvis den mest effektiva form av jod som finns att få tag på.

Observera att du vid hypertyreos (överaktiv sköldkörtel) troligtvis bör kontrollera din jodstatus innan du tar Iosoljod.

Rekommenderade artiklar att läsa

Innehåll

Iosoljod 30 ml motsvarande 620 doser. 1 droppe (1 dos) innehåller: 1,83 mg Jod

Ingredienser
Glycerin (vegetabilisk), jod från kelp (Macrocystis pyrifera), Renat vatten (Vi rekommenderar alltid att du även tar selen om du tar jod.)

Dosering

Blanda 1 droppe i 0,6 dl vatten.Tag därefter 3 teskedar av denna blandning. Det ger dig 450 mikrogram jod. Kassera resterande lösning. Om du vill ha 100 % av RDI (150 mikrogram) ska du ta 1 droppe Iosoljod i 0,6 dl vatten och blanda. Tag därefter 1 tsk av denna blandning. Kassera resterande lösning. 

Förvaring

Förvara flaskan i skafferiet eller liknande plats som inte är för varm eller fuktig. Placera aldrig kosttillskott nära en varm ugn, spis eller annan varm källa. Kosttillskott ska aldrig placeras i direkt solljus. Burken ska förslutas ordentligt direkt efter att tillskotten har tagits. Förvaras med fördel i kylskåp.

Observera

Dagsdosen bör ej överskridas. Förvara burken utom räckhåll för små barn. Kosttillskott bör inte användas som ett alternativ till varierad kost. Läs om graviditet och tillskott av jod under fliken FAQ. 

Havsalt, Himalayasalt och jod
Havsalt innehåller mindre jod än vad man kan tro och Himalayasalt innehåller inget jod alls. Raffinerat salt är jodberikat men med kaliumjodid (vilket vi inte rekommenderar) samt att en del viktiga spårämnen i raffinerat salt har tagits bort. Vårdförbundet skriver: "För 100 år sedan var struma ett utbrett problem i Sverige. Tillsatt jod i bordssalt har minskat antalet fall kraftigt. När konsumtionen av salt nu minskar samtidigt som flera saltsorter utan jod blivit populära kan vi få se en ökning av struma igen, varnar forskare. I Australien, Europa och flera europeiska länder ökar struma igen på grund av minskad saltkonsumtion och att allt fler använder salt utan tillsatt jod, till exempel flingsalt, gourmetsalt och havssalt. Livsmedelsverkets råd om minskat saltintag och förändrade konsumtionsmönster kan göra att vi riskerar att få fler fall av struma även i Sverige. Det skriver en grupp läkare/forskare i Läkartidningen: "Om inte jod tillsätts till allt salt som används vid bordet och om inte en högre utsträckning av salt som används inom livsmedelsindustrin joderas, kommer ett reducerat saltintag innebära ett minskat jodintag till den grad att det hamnar under rekommenderade nivåer." 

https://vardforbundet.se/Vardfokus/Webbnyheter/2012/Januari/Salt-med-jod-viktigt-for-att-inte-fler-ska-fa-struma/

Jod och sköldkörteln
Jod är fundamentalt för en god sköldkörtelfunktion. Vi rekommenderar att du läser vår artikel "Besvär med sköldkörteln?"

Jod och graviditet
Jod är viktigt under graviditeten. Vitaminsidan skriver dock: "Ett för högt intag av jod kan påverka tyroideas (sköldkörtelns) funktion och leda till hormonella störningar. Under graviditeten kan jodöverskott hos modern leda till påverkan på fostrets tyroidea (sköldkörtel) utan att detta påverkar moderns hälsa. Det beror på att fostret är känsligare. Också under amningsperioden bör moderns jodintag vara kontrollerat, då jodöverskott ökar andelen jod i bröstmjölken. Det är viktigt att undvika ett för högt jodintag under graviditet och amning eftersom förändringar i cirkulerande tyroideahormonnivåer (koncentrationer av sköldkörtelhormoner) kan påverka fostrets mentala och fysiska utveckling. Om du använder havsalgprodukter under graviditets- och amningsperioden bör du vara försiktig. Överskrid inte den rekommenderade maximala dagsdosen på 250 mikrogram från kosttillskott." Dock skriver SvD"Brist på jod kan skada foster. Gravida och ammande kvinnor i Sverige får i sig för lite jod. Det visar den första nationella kartläggningen av jodnivåerna i landet. Nu varnar forskare för att jodnivåerna närmar sig gränsen för vad som kan vara skadlig för fostret. Vår studie visar att medianvärdet är för lågt för riskgrupper som gravida och ammande. De riskerar att hamna på en nivå som kan skada fostret, säger Ernst Nyström, professor och verksamhetschef på endokrinologiska avdelningen vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg. Jod är av central betydelse för fostrets tillväxt och utvecklingen av det centrala nervsystemet. Barn till mödrar med jodunderskott har bland annat visat sig prestera sämre i IQ-tester. Ernst Nyström anser det därför befogat med kostillskott till alla gravida och ammande för att få upp jodnivåerna till en för dem acceptabel nivå. – Till dess att vi vet mer vore det lämpligt med kostillskott på 150 mikrogram per dag, säger han." Vi rekommenderar att du talar med din läkare innan du påbörjar tillskott av Iosoljod.  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/brist-pa-jod-kan-skada-foster_1701765.svd

Write Your Own Review
Du recenserar:Jod Iosoljod
Betyg
Relaterade produkter
 1. Stora sköldkörtelpaketet
  Stora sköldkörtelpaketet
  Greatlife.se
  , 1 st

  Det här är ett komplett paket för hypotyreos. Vid hypertyreos används samma men man tar inte jod utan att först ha kontrollerat för jodbrist.

  2 898 kr 2 991 kr

  Du sparar 93 kr

 2. Gourmetsalt med sjögräs

  Celtic Gourmetsalt med sjögräs är ett gott, näringsrikt och kryddigt havssalt som är naturligt rik på jod. Finmalet Celtic havssalt utgör grunden till denna härliga krydda.

  Special Price 129 kr Regular Price 169 kr
 3. One Daily

  Multivitaminmineral baserad på whole food (hel, icke-processad mat) till skillnad från isolerade syntetiskt framställda vitaminer och mineraler.

  509 kr
 4. Food Multi III BioMax
  Food Multi III BioMax
  , 90 tabletter eller 180 tabletter

  Food Multi III BioMax är en kraftfull multivitaminmineral från whole food som man tar vid tre tillfällen under dagen för ett hälsosamt och kontinuerligt intag av mikronäringsämnen.

  As low as 409 kr
 5. Vegetarianpaket
  Vegetarianpaket
  Greatlife.se
  , 1 st

  Speciellt anpassade kosttillskott för vegetarianer för att motverka brister och optimera näringsstatusen. Fritt från kemikalier och bekämpningsmedel.

  2 379 kr 2 572 kr

  Du sparar 193 kr

 6. Plus 40 Ladies
  Plus 40 Ladies
  Greatlife.se
  , 1 st

  Speciellt framtaget paket för dig kvinna över 40 år. För optimal hormonhälsa, skönhet för den mogna kvinnan och för ett lätt klimakterium.

  2 949 kr 3 031 kr

  Du sparar 82 kr

 7. CoQ10 Coenzym Q10

  Co Q10 (Coenzym Q10) är ett koenzym som finns i cellerna och som är vitalt för energiförsörjningen.

  409 kr