Jod Iosoljod

Rating:
100% of 100

Iosoljod är en vattenlöslig form av jod från USA. Jod bidrar till normal produktion av sköldkörtelhormoner och till normal sköldkörtelfunktion.

 • Vattenlöslig form av jod 
 • Bidrar till normal till normal sköldkörtelfunktion
 • Bidrar till att bibehålla normal hud
 • Bidrar till nervsystemets normala funktion
 • Motverkar skador från radioaktiv strålning
 • Testas fri från arsenik, kvicksilver och bly
Special Price 499 kr
Regular Price 529 kr
Kostnad per dag:
0,83 kr
  • Fri frakt över 298 kr
  • Snabb leverans
  • Finns i lager
   • Köp Fler - Spara Mer
   • Köp 2 för 489 kr styck och spara 2%
   • Köp 3 för 479 kr styck och spara 4%
   • Köp 4 för 449 kr styck och spara 10%
  Storlek
  30 ml
  Rek. pris
  529 kr
  Varumärke
  Portioner
  610
  Art. nr
  GREAT10004
  EAN
  854951001124

Jod Iosoljod

Jod behövs för att bilda sköldkörtelhormoner och för normal sköldkörtelfunktion. Jod bidrar även till normal energiomsättning. Dessutom bidrar jod till att bibehålla normal hud, till normal kognitiv funktion och även till nervsystemets normala funktion. Om du tar jod rekommenderar vi även att du tar selen. Selen bidrar till normal sköldkörtelfunktion och fungerar i synergi med jod.

Iosoljod

Iosoljod (Iosol Iodine) är en form av jod som löser sig lätt i vatten. Den riskerar därmed inte belasta eller irritera sköldkörteln i samma utsträckning som kaliumjodid och Lugols jod kan göra. Kaliumjodid löser sig inte i vatten och kaliumjodid kan överbelasta sköldkörteln om det tas i höga doser. Hashimotos sjukdom (Hashimotos tyreodit), som drabbar sköldkörteln och som brukar leda till hypotyreos, upptäcktes bland Japaner som konsumerade stora mängder kelp (havsalger). Kelp innehåller mycket kaliumjodid. 

Säkerhet

Iosoljod har en koncentration av cirka 4 % i en 96 % vegetabilisk glycerinlösning medan Lugols jod varier från 1–15 % koncentration av kaliumjodid.

Iosoljod testas med Geigermätare för kontrollera att den inte har några radioaktiva belastningar alls.

Iosoljod testas även fri från tungmetaller som arsenik, kvicksilver och bly samt vanliga toxiner som finns i vatten. 

Hypertyreos

Om du lider av hypertyreos (överaktiv sköldkörtel) bör du kontrollera din jodstatus innan du tar tillskott av jod.

Radioaktivitet

Jod är det första man bör ta till vid radioaktiv strålning. Jod skyddar sköldkörteln som skadas mycket allvarligt vid exponering för radioaktiv strålning. Jod mättar sköldkörteln vilket gör att radioaktiva partiklar inte tas upp av sköldkörteln. Personer som bor nära kärnkraftverk får jod utdelat till sig av den anledningen. 

Barn, jod och olika åldersgrupper 

Även barn behöver jod och det rekommenderade intaget skiljer sig mellan olika åldersgrupper. Livsmedelsverket rekommenderar följande intag: 

 • Spädbarn 6–11 månader 50 mikrogram
 • Barn 12–23 månader 70 mikrogram
 • Barn 2–5 år 90 mikrogram
 • Barn 6–9 år 120 mikrogram
 • Vuxna, tonåringar och barn över 10 år 150 mikrogram
 • Gravida 175 mikrogram
 • Ammande 200 mikrogram

Rekommenderade artiklar att läsa

11 näringsämnen som skyddar mot radioaktivitet och strålning

Besvär med sköldkörteln och sköldkörtelhormoner

Hudtest med jod

Jodbrist – ett vanligt problem

Innehåll

Innehåll per dagsdos   % av DRI
Jod 459 µg 306

DRI = Dagligt referensintag

Ingredienser

Glycerin (vegetabilisk), jod från kelp (Macrocystis pyrifera), jodkristaller från bergarter, renat vatten.

Dosering

Blanda 1 droppe iosoljod i 0,6 dl vatten. Rör om och ta därefter 3 teskedar av blandningen. Det ger 459 µg (mikrogram) jod. Kassera resterande lösning. Lösningen kan inte sparas då jod avdunstar.

För att få 100 % av DRI (150 µg), ta istället endast 1 tesked av blandningen. Det ger 153 µg jod.

En droppe iosoljod innehåller 1,83 mg (1830 µg) vilket är ett för högt intag av jod. Det är därför viktigt att blanda ut iosoljod enligt doseringsanvisningen.  

Observera

Rekommenderad dagsdos bör ej överskridas. Förvaras utom räckhåll för barn. Kosttillskott bör ej användas som ersättning till varierad kost. Det är viktigt med en mångsidig och balanserad kost och hälsosam livsstil. Förvaras i rumstemperatur. Placera aldrig kosttillskott nära en värmekälla, i direkt solljus eller i fuktig miljö. Förslut burken ordentligt. Tillverkad i USA. 

Havsalt, Himalayasalt och jod

Havsalt innehåller mindre jod än vad man kan tro och Himalayasalt innehåller inget jod alls. Raffinerat salt är jodberikat men med kaliumjodid (vilket vi inte rekommenderar) samt att en del viktiga spårämnen i raffinerat salt har tagits bort. Vårdförbundet skriver: "För 100 år sedan var struma ett utbrett problem i Sverige. Tillsatt jod i bordssalt har minskat antalet fall kraftigt. När konsumtionen av salt nu minskar samtidigt som flera saltsorter utan jod blivit populära kan vi få se en ökning av struma igen, varnar forskare. I Australien, Europa och flera europeiska länder ökar struma igen på grund av minskad saltkonsumtion och att allt fler använder salt utan tillsatt jod, till exempel flingsalt, gourmetsalt och havssalt. Livsmedelsverkets råd om minskat saltintag och förändrade konsumtionsmönster kan göra att vi riskerar att få fler fall av struma även i Sverige. Det skriver en grupp läkare/forskare i Läkartidningen: "Om inte jod tillsätts till allt salt som används vid bordet och om inte en högre utsträckning av salt som används inom livsmedelsindustrin joderas, kommer ett reducerat saltintag innebära ett minskat jodintag till den grad att det hamnar under rekommenderade nivåer." 

https://vardforbundet.se/Vardfokus/Webbnyheter/2012/Januari/Salt-med-jod-viktigt-for-att-inte-fler-ska-fa-struma/

Jod och sköldkörteln

Jod är fundamentalt för en god sköldkörtelfunktion. Vi rekommenderar att du läser vår artikel Besvär med sköldkörteln och sköldkörtelhormoner

Jod och graviditet

Jod är viktigt under graviditeten. Vitaminsidan skriver dock: "Ett för högt intag av jod kan påverka tyroideas (sköldkörtelns) funktion och leda till hormonella störningar. Under graviditeten kan jodöverskott hos modern leda till påverkan på fostrets tyroidea (sköldkörtel) utan att detta påverkar moderns hälsa. Det beror på att fostret är känsligare. Också under amningsperioden bör moderns jodintag vara kontrollerat, då jodöverskott ökar andelen jod i bröstmjölken. Det är viktigt att undvika ett för högt jodintag under graviditet och amning eftersom förändringar i cirkulerande tyroideahormonnivåer (koncentrationer av sköldkörtelhormoner) kan påverka fostrets mentala och fysiska utveckling. Om du använder havsalgprodukter under graviditets- och amningsperioden bör du vara försiktig. Överskrid inte den rekommenderade maximala dagsdosen på 250 mikrogram från kosttillskott." Dock skriver SvD"Brist på jod kan skada foster. Gravida och ammande kvinnor i Sverige får i sig för lite jod. Det visar den första nationella kartläggningen av jodnivåerna i landet. Nu varnar forskare för att jodnivåerna närmar sig gränsen för vad som kan vara skadlig för fostret. Vår studie visar att medianvärdet är för lågt för riskgrupper som gravida och ammande. De riskerar att hamna på en nivå som kan skada fostret, säger Ernst Nyström, professor och verksamhetschef på endokrinologiska avdelningen vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg. Jod är av central betydelse för fostrets tillväxt och utvecklingen av det centrala nervsystemet. Barn till mödrar med jodunderskott har bland annat visat sig prestera sämre i IQ-tester. Ernst Nyström anser det därför befogat med kostillskott till alla gravida och ammande för att få upp jodnivåerna till en för dem acceptabel nivå. – Till dess att vi vet mer vore det lämpligt med kostillskott på 150 mikrogram per dag, säger han." Vi rekommenderar att du talar med din läkare innan du påbörjar tillskott av Iosoljod.  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/brist-pa-jod-kan-skada-foster_1701765.svd

Recensioner
 1. Fått bättre hälsa!
  Helhetsbetyg
  100%
  Jag använder Iosoljod från er, och upplever förbättringar i min hälsa. Jag orkar träna mer och tyngre, och svettas mer. Jag hade problem att kunna svettas innan jag började med jod.

  Kommentar av

  Publicerad

 2. Superbra
  Helhetsbetyg
  100%
  Jag har använt er jod i ett år och den är verkligen bra! Jag slutade tappa hår och fick mer energi. Jag mår bättre nu och kommer att fortsätta att ta er jod.

  Kommentar av

  Publicerad

Write Your Own Review
Du recenserar:Jod Iosoljod
Betyg