Facebook Pixel

Jod Iosoljod

Rating:
100% of 100

Iosoljod är en vattenlöslig form av jod från USA. Jod är absolut nödvändigt för bildandet av sköldkörtelhormon i sköldkörteln.

 • Vattenlöslig form av jod
 • Bidrar till normal till normal sköldkörtelfunktion
 • Bidrar till att bibehålla normal hud
 • Viktigt för nervsystemets normala funktion
Special Price 329 kr
Regular Price 399 kr
  • Fri frakt, skickas omgående
  • Leveranstid: 1-2 arbetsdagar
  • Finns i lager
  Storlek
  30 ml
  Rek. pris.
  399 kr
  Varumärke
  Räcker i
  610 dagar
  SKU
  54951
  EAN
  854951001124

Jod Iosoljod

Sköldkörtelns huvudsakliga funktion är att bilda sköldkörtelhormonerna T4 och T3. De är nödvändiga för att reglera olika metaboliska processer i kroppen. Jod är absolut nödvändigt för bildandet av sköldkörtelhormonerna. Sköldkörtelhormonet T4 består av exempelvis av fyra molekyler av jod och en molekyl av aminosyran tyrosin. 

Brist på jod kan orsaka förändringar i sköldkörteln som kan leda till nedsatt ämnesomsättningen. Jodbrist ökar risken för fria radikaler i sköldkörteln. Brist på jod kan leda till struma, det vill säga förstoring av sköldkörteln. Jodbrist under graviditeten är mycket allvarligt och kan leda till störd utveckling av nervsystemet bland annat. Jod bidrar till normal produktion av sköldkörtelhormoner och till normal sköldkörtelfunktion men även till normal energiomsättning. Dessutom bidrar jod till att bibehålla normal hud, till normal kognitiv funktion och även till nervsystemets normala funktion. Vi rekommenderar alltid att du även tar selen om du tar jod.  

Jod används även för att blockera att en del skadliga ämnen från ansamlas i sköldkörteln, exempelvis perklorat och fluor samt goitrogener i livsmedel vilka annars hindrar upptaget av jod i sköldkörteln. Miljöföroreningar kan för övrigt förvärra jodbrist. Chris Kresser som arbetar med integrativ medicin i USA och som har skrivit mycket om hypotyreos menar att 80 % av hans hypotyreospatienter har jodbrist. Dr. David Brownstein säger att han efter att ha testat över 500 patienter har funnit att 94,7 % av dem har jodbrist.

Iosol Iodine är så kallad iosoljod. Det är en patenterad form av vattenlöslig jod som löser sig i vatten och inte riskerar att förgifta eller irritera sköldkörteln i samma utsträckning som kaliumjodid kan göra om det tas i för stora mängder. Kaliumjodid löser sig inte i vatten och kaliumjodid kan däremot överbelasta sköldkörteln om det tas i höga doser. Hashimotos sjukdom (Hashimotos tyreodit) som drabbar sköldkörteln och som brukar leda till hypotyreos upptäcktes bland Japaner som åt just stora mängder kelp vilket innehåller kaliumjodid. För att tillverka Iosoljod extraherar man jod från kelp och får rena jodkristaller som inte är kaliumjodid. Kelpen i Iosoljod är Macrocystis pyrifera, det vill säga jättekelp. Den skördas i norra Stilla havet. Joden isoleras/destilleras från kelpen och inga kelprester kvarstår (inklusive eventuella kemiska föroreningar som normalt finns i vattnet och absorberas av kelpen). Iosoljod testas dessutom med Geigermätare för radioaktivitet. Man testar även tungmetaller som arsenik, kvicksilver och bly samt vanliga toxiner som finns i vatten. Man behöver alltså varken oroa sig för radioaktivitet, gifter eller tungmetaller. 

Den andra formen av jod i Iosoljod är naturlig jod som finns i berg som ligger i mellanvästra USA. Den löser sig också lätt i vatten och när den exponeras för vatten frigörs jodmolekylen så att den kan fungera i kroppens ämnesomsättning. Iosoljod är förmodligen det säkraste jodtillskott som finns på marknaden och även troligtvis den mest effektiva form av jod som finns att få tag på. Iosoljod har en koncentration av cirka 4 % i en 96 % vegetabilisk glycerinlösning medan Lugolsjod varier från 1–15 % koncentration av kaliumjodid vilket innebär en högre risk för förgiftning. 

Observera att du vid hypertyreos (överaktiv sköldkörtel) troligtvis bör kontrollera din jodstatus innan du tar Iosoljod.

Rekommenderade artiklar att läsa

Besvär med sköldkörteln?

Hudtest med jod

Jod, ett vanligt problem

Innehåll

Innehåll per dagsdos % av DRI
Jod 459 µg 306

DRI = Dagligt referensintag

Ingredienser

Glycerin (vegetabilisk), jod från kelp (Macrocystis pyrifera), jodkristaller från bergarter, renat vatten.

Dosering

Blanda 1 droppe iosoljod i 0,6 dl vatten. Rör om och ta därefter 3 teskedar av blandningen. Det ger 459 µg (mikrogram) jod. Kassera resterande lösning. Lösningen kan inte sparas då jod avdunstar. (För att få cirka 100 % av DRI, det vill säga 150 µg jod, ta istället endast 1 tesked av blandningen.) En droppe iosoljod innehåller 1,83 mg (1830 µg) vilket är ett för högt intag av jod. Det är därför viktigt att blanda ut iosoljod enligt doseringsanvisningen. 

Observera

Rekommenderad dagsdos bör ej överskridas. Förvaras utom räckhåll för barn. Kosttillskott bör ej användas som ersättning till varierad kost. Det är viktigt med en mångsidig och balanserad kost och hälsosam livsstil. Förvaras i rumstemperatur. Placera aldrig kosttillskott nära en värmekälla, i direkt solljus eller i fuktig miljö. Förslut burken ordentligt. Tillverkad i USA. Läs om graviditet och tillskott av jod under fliken Frågor & Svar

Havsalt, Himalayasalt och jod

Havsalt innehåller mindre jod än vad man kan tro och Himalayasalt innehåller inget jod alls. Raffinerat salt är jodberikat men med kaliumjodid (vilket vi inte rekommenderar) samt att en del viktiga spårämnen i raffinerat salt har tagits bort. Vårdförbundet skriver: "För 100 år sedan var struma ett utbrett problem i Sverige. Tillsatt jod i bordssalt har minskat antalet fall kraftigt. När konsumtionen av salt nu minskar samtidigt som flera saltsorter utan jod blivit populära kan vi få se en ökning av struma igen, varnar forskare. I Australien, Europa och flera europeiska länder ökar struma igen på grund av minskad saltkonsumtion och att allt fler använder salt utan tillsatt jod, till exempel flingsalt, gourmetsalt och havssalt. Livsmedelsverkets råd om minskat saltintag och förändrade konsumtionsmönster kan göra att vi riskerar att få fler fall av struma även i Sverige. Det skriver en grupp läkare/forskare i Läkartidningen: "Om inte jod tillsätts till allt salt som används vid bordet och om inte en högre utsträckning av salt som används inom livsmedelsindustrin joderas, kommer ett reducerat saltintag innebära ett minskat jodintag till den grad att det hamnar under rekommenderade nivåer." 

Jod och sköldkörteln

Jod är fundamentalt för en god sköldkörtelfunktion. Vi rekommenderar att du läser vår artikel "Besvär med sköldkörteln?"

Jod och graviditet

Jod är viktigt under graviditeten. Vitaminsidan skriver dock: "Ett för högt intag av jod kan påverka tyroideas (sköldkörtelns) funktion och leda till hormonella störningar. Under graviditeten kan jodöverskott hos modern leda till påverkan på fostrets tyroidea (sköldkörtel) utan att detta påverkar moderns hälsa. Det beror på att fostret är känsligare. Också under amningsperioden bör moderns jodintag vara kontrollerat, då jodöverskott ökar andelen jod i bröstmjölken. Det är viktigt att undvika ett för högt jodintag under graviditet och amning eftersom förändringar i cirkulerande tyroideahormonnivåer (koncentrationer av sköldkörtelhormoner) kan påverka fostrets mentala och fysiska utveckling. Om du använder havsalgprodukter under graviditets- och amningsperioden bör du vara försiktig. Överskrid inte den rekommenderade maximala dagsdosen på 250 mikrogram från kosttillskott." Dock skriver SvD"Brist på jod kan skada foster. Gravida och ammande kvinnor i Sverige får i sig för lite jod. Det visar den första nationella kartläggningen av jodnivåerna i landet. Nu varnar forskare för att jodnivåerna närmar sig gränsen för vad som kan vara skadlig för fostret. Vår studie visar att medianvärdet är för lågt för riskgrupper som gravida och ammande. De riskerar att hamna på en nivå som kan skada fostret, säger Ernst Nyström, professor och verksamhetschef på endokrinologiska avdelningen vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg. Jod är av central betydelse för fostrets tillväxt och utvecklingen av det centrala nervsystemet. Barn till mödrar med jodunderskott har bland annat visat sig prestera sämre i IQ-tester. Ernst Nyström anser det därför befogat med kostillskott till alla gravida och ammande för att få upp jodnivåerna till en för dem acceptabel nivå. – Till dess att vi vet mer vore det lämpligt med kostillskott på 150 mikrogram per dag, säger han." 

Vi rekommenderar att du talar med din läkare innan du påbörjar tillskott av Iosoljod.

Referenser

https://vardforbundet.se/Vardfokus/Webbnyheter/2012/Januari/Salt-med-jod-viktigt-for-att-inte-fler-ska-fa-struma/

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/brist-pa-jod-kan-skada-foster_1701765.svd

Recensioner
 1. Superbra
  Value
  100%
  Jag har använt produktet på ett år och det är verkligen bra mitt hår stoppade ramla och jag fick mer energi. Jag mår bättre nu och fortsätter med produkter nuförtiden.

  Review by

  Posted on

Write Your Own Review
Du recenserar:Jod Iosoljod
Betyg
Relaterade produkter
 1. Det här är ett komplett paket för hypotyreos, optimerat för sköldkörteln.

  Det här är ett komplett paket för hypotyreos. Vid hypertyreos används...

  Special Price 3 135 kr Regular Price 3 301 kr

  Du sparar 166 kr

 2. One Daily från Innate Response. Äkta whole food vitaminer och mineraler i raw food-form.

  Multivitaminmineral baserad på whole food (hel, icke-processad mat) till skill...

  559 kr
 3. Food Multi III BioMax är en kraftfull multivitaminmineral från whole food tillverkad av Innate Response
  Food Multi III BioMax
  , 90 tabletter eller 180 tabletter

  Food Multi III BioMax är en kraftfull multivitaminmineral från whole food som man t...

  As low as 499 kr
 4. Vegetarianpaket innehåller flera bra produkter med speciellt anpassade kosttillskott för vegetarianer för att motverka brister och optimera näringsstatusen.

  Speciellt anpassade kosttillskott för vegetarianer för att motverka brister och opti...

  Special Price 2 759 kr Regular Price 2 913 kr

  Du sparar 154 kr

 5. Kosttillskott för optimal hormonhälsa, skönhet för den mogna kvinnan och för ett lätt klimakterium!

  Speciellt framtaget paket för dig kvinna över 40 år. För optimal hormonh&...

  Special Price 3 165 kr Regular Price 3 332 kr

  Du sparar 167 kr

 6. CoQ10 från Innate Response med rödbeta, broccoli och spenat

  Co Q10 (Coenzym Q10) är ett koenzym som finns i cellerna och som är vitalt för ...

  439 kr