Facebook Pixel

Kokosolja utan smak – EKO

Biofoods ekologiska kokosolja utan smak är av högsta kvalitet. Tillverkningen sker från färska kokosnötter som kallpressas och sedan tar man bort smak och doft genom vattenånga. Perfekt för matlagning eller kroppsvård. Passar även utmärkt för munrening.

  • Ekologiskt kokosolja från färska kokosnötter
  • Naturligt glutenfri och fri från spår av mjölkprodukter
  • Rik på laurinsyra och andra mellanlånga fettsyror
  • Tål hög upphettning
Special Price 29 kr
Regular Price 46 kr
    • Fri frakt, skickas omgående
    • Leveranstid: 1-2 arbetsdagar
    • Finns i lager
    Storlek
    250 ml
    Rek. pris.
    46 kr
    Varumärke
    Räcker i
    -
    SKU
    3906
    EAN
    7330137039066

Kokosolja utan smak – EKO

Biofoods ekologiska kokosolja utan smak är en hälsosam, smak- och luktfri kokosolja som med fördel kan användas som all form av matfett. Biofoods ekologiska kokosolja utan smak passar perfekt att laga mat i och används både i lagad mat och i olika raw food-rätter. Kokosolja tål höga temperaturer utan oxidera vilket gör det utmärkt som stekfett eller som fett för att ugnsrosta med. Den kan även användas som smör på smörgås och även till att göra pajdeg med. 

Biofoods ekologiska kokosolja utan smak pressas från torkat kokosnötkött. Smak och doft tas bort på ett skonsamt sätt utan starka kemikalier och i en mekanisk process för att tåla hög värme. Biofoods ekologiska kokosolja utan smak innehåller inte transfettsyror. Dessutom är kokosolja den bästa oljan för att göra så kallad oilpulling (munsköljning) med. Läs mer om det här

Plastburken är livsmedelsklassad och är dessutom helt fri från aromatiska aminer, BPA, formaldehyd, melamin och PVC.

Kokosfett består av mer än 90% mättad fett. Emellertid  består de mättade fettsyrorna i kokosfett av i huvudsak av mellanlånga mättade fettsyror. De har 8-14 kolatomer och betecknas internationellt som MCT (Medium Chain Fatty Acids). De är nyttiga för kroppen och bidrar inte till viktökning eftersom de metaboliseras snabbare än långa fettsyror och därför används direkt av kroppens muskler och organ istället för att lagras som fett.

Laurinsyra är huvudorsaken till kokosfettets många hälsoegenskaper. Den ingår bland annat som livsviktig ingrediens i bröstmjölk. Laurinsyra är ett viktigt näringsämne för såväl spädbarn som vuxna människor. Under barnets första tid är det laurinsyran i bröstmjölken som bidrar till att skydda och stärka barnets immunförsvar. Motsvarande egenskaper ser man både hos ungdomar och vuxna. Biofoods ekologiska kokosolja utan smak är rik på laurinsyra. En annan viktig mellanlång fettsyra i kokosoljan är kaprylsyra. Kaprylsyra antas lösa upp cellmembranen hos candida och annan svamp i kroppen så att förökning av svampen hindras. Att mättat fett är farligt är en seglivad myt. Läs artikel här.

Innehåll per 100 g
Energi 900 kcal/3760 kJ
Protein 0 g
Kolhydrat 0 g
varav sockerarter 0 g
Fett 100 g
varav mättat 90,5 g
Fiber 0 g
Salt 0 g

Ingredienser

Ekologisk kokosolja. (100 % ekologisk, raffinerad kokosolja, pressad av torkat kokosnötkött. Utan konserveringsmedel eller tillsatser.)

Dosering

Används till stekning, bakning och annan matlagning. Rekommenderas särskilt till stekning eftersom den tål ända upp till 235 grader utan att bli förstörd. 

Observera

Kan förvaras i rumstemperatur och är flytande från 24 grader.

Allergener: -

Kokosfett innehåller ju mättat fett, jag har hört att det är farligt?

Nej, det är dessvärre en mycket seglivad myt. Läs artikel här.

Hur är det kokosfett i silverförpackning som finns i vanliga matvarubutiker?

Huvudproduktionen av kokosnötolja på världsmarknaden är så kallad lågkvalitets copra-olja, det är den massproducerade och billiga typen, som framställs av kokosnötolja som torkas under förhållande som gör att den lätt möglar. Oljan extraheras med lösningsmedel och raffineras starkt och kommer därför att innehålla transfettsyror och andra skadliga fettsyror. Skadorna uppstår primärt i det omättade fettet som utgör ca 10 % av kokosnötsoljan. De billiga copra-oljorna är också råvaror för de stela och vaxaktiga kokosfettblocken som säljs i dagligvaruhandeln som bakfett. Oljan är härdad, med transfetter som en följd och innehåller en del skadliga fettsyror. Vi avråder från den. 

Fördjupning och forskning

Monolaurin (derivat av kokosfett) bra mot bakteriella hudinfektioner

Carpo BG, Verallo-Rowell VM, Kabara J. Novel antibacterial activity of monolaurin compared with conventional antibiotics against organisms from skin infections: an in vitro study. J Drugs Dermatol. 2007 October 6(10):991-8. Department of Dermatology, Makati Medical Center, Makati City, Philippines.

Monolaurin (derivat av kokosfett) dödar skadliga bakterier i mat

Hui Zhang, Hewen Wei, Yinan Cui, Guoqun Zhao, and Fengqin Feng. Antibacterial Interactions of Monolaurin with Commonly Used Antimicrobials and Food Components Journal of Food Science 2009 August Volume 74 Issue 7, Pages M418 - M421 Zhang, Cui, and Feng are with Dept. of Food Science and Nutrition, Huajiachi Campus, Zhejiang Univ., Hangzhou 310029, China.

Monolaurin och kaprylsyra (mättade fettsyror i kokosfett) dödar candida albicans

Bergsson G, Arnfinnsson J, Steingrímsson O , Thormar H. In vitro killing of Candida albicans by fatty acids and monoglycerides. Antimicrob Agents Chemother. 2001 November 45(11):3209-12. Institute of Biology, University of Iceland, Reykjavik, Iceland.

Fettförbränning ökar vid intag av MCT (Mediumlånga fettsyror som finns rikligt i kokosfett)

Baba, N., Bracco, E.F., Seylar, J., Hashim, S.A. Enhanced thermogenesis and diminished deposition of fat in response to overfeeding with diets containing medium chain triglycerides. J Am Soc Clin Nutrition, 1981, 34: 624.

Kokosfett fungerar som antioxidant och minskar behovet av E-vitamin i vävnader

Kaunitz, H., Slanetz, C.A., Johnson, R.E., Babayan, V.K., Garsky, G. Nutritional properties of the triglycerides of medium chain-length. J Am Oil Chem Soc, 1958, 35: 10-13.

Write Your Own Review
Du recenserar:Kokosolja utan smak – EKO
Betyg