Kampanj! 20% rabatt till Mors Dag. Använd kod: MAMMA20 i kassan. Läs mer.

Kosttillskott för gravida och ammande

Graviditeten är en speciell och mycket viktig tid i livet. En normal graviditetstid är mellan 37 till 42 veckor. Som gravid är det extra viktigt att tänka på vad man ska äta och kosten behöver anpassas. Man behöver även vara extra noggrann med rätt intag av vitaminer och mineraler som exempelvis järn, folat (folsyra) och jod men även andra näringsämnen behövs för att den gravida kvinnan och fostret ska må bra. Läs mer om kosttillskott för gravida. Forskning i den vetenskapliga tidskriften Nutrients visar att "Kosttillskott inom rekommenderade säkra nivåer för gravida kan hos personer med brister förebygga många hjärn- och nervsystemsrelaterade fel och även bidra till förbättrad hjärnutvecklnig och funktion hos barnet." [1] 

Kontakta vår kundtjänst på info@greatlife.se för att få kostnadsfria kostråd men även andra kostnadsfria egenvårdsråd och hälsoprotokoll som du kan följa vid om du vill bli gravid, är gravid eller ammar. 

 1. Multivitaminmineral med kolin speciellt framtagen för pregravida, gravida och ammande från MegaFood!
  439 kr
 2. Baby & Me 2 multivitaminmineral med kolin speciellt framtagen för kvinnor som vill bli gravida eller som är gravida
  749 kr
 3. Baby & Me 2 Postnatal Multi
  439 kr
 4. Baby & Me 2 Postnatal Multi
  749 kr
 5. Baby & Me 2 Prenatal Multi Gummies
  379 kr
 6. Baby & Me 2 Prenatal DHA & Choline
  719 kr
 7. Baby & Me 2 Prenatal Probiotic + Prebiotic
  659 kr
 8. Magnesium med fyra sorters magnesium: glycinat, malat, citrat och taurat
  419 kr
 9. Köp Vitamin D3 med vitamin K1 och vitamin K2
  1 029 kr
 10. Köp Iron Response från Innate Response
  419 kr
 11. Zink
  Zink , 60 tabletter
  369 kr
 12. Zink bidrar till immunsystemets normala funktion
  Zink , 120 tabletter
  599 kr
 13. Köp vattenlöslig form av jod. Viktigt för nervsystemets normala funktion.
  549 kr
 14. Bästa D vitamin. Flytande D vitamin D droppar i brun glasflaska från Thorne
  Special Price 189 kr Regular Price 199 kr
 15. ESKIO-3 Omega-3 Pure
  Special Price 119 kr Regular Price 159 kr
 16. Köp Gravidpaket från Greatlife
  Special Price 1 019 kr Regular Price 1 098 kr
 17. Gravidpaketet innehåller utvalda superprodukter med kosttillskott
  Special Price 1 449 kr Regular Price 1 517 kr

Graviditetsdiabetes 

Ett annat vanligt problem är graviditetsdiabetes som är ett tillstånd när en kvinna som inte tidigare lider av diabetes får hög blodsockernivå under själva graviditeten. Man kan få graviditetsdiabetes om man är exempelvis överviktig när man är gravid. För att testa graviditetsdiabetes gör man en så kallad glukosbelastning när man är gravid i vecka 28 eller 29. Det är viktigt att diskutera graviditetsdiabetes med din barnmorska så att hon kan kontrollera detta.

Gravid och kost

Det är extra viktigt med rätt kost när du är gravid. Det är inte ovanligt att få så kallade cravings som gravid, exempelvis på choklad vilket kan tyda på magnesiumbrist eller på rött kött vilket kan betyda att du behöver extra protein och järn. Vi har bra kostrekommendationer för dig som gravid som du får om du kontaktar vår kundtjänst vi mail.

Gravid vitaminer

När det gäller graviditetsvitaminer har vi den bästa multivitaminmineralen för gravida på marknaden. Vi har även flera andra bra tillskott för dig som gravid, exempelvis marknadens mest stabila fiskolja. Ett av de viktigaste råden det gäller graviditet, hälsa, kost och träning är att verkligen lyssna på kroppen men det är inte alltid lätt att tolka symtomen. Järnbrist kan exempelvis leda till svår trötthet och när du är gravid är det inte ovanligt med järnbrist men tyvärr är många järntabletter för dig som gravid inte speciellt bra. Dålig kvalitet av järn kan leda till förstoppning och problem med mage och tarm men Innate Response och MegaFood har ett järntillskott där du slipper magtarmbesvär. Forskning visar att Co Q10 minskar risken för graviditetstoxikos (havandeskapsförgiftning). Även jod är viktigt under graviditeten som du kan läsa om här. Zink bidrar till normal fertilitet och reproduktion. Folat är viktigt för att neuraltuben ska sluta sig korrekt. 

Omega-3 och graviditet

De dagar man äter fisk eller skaldjur behöver man normalt inte ta extra tillskott av omega-3. Dessa är de säkraste och bästa fiskarna för dig som gravid. Gällande ökad blödningsrisk i samband med omega-3 finns det ingen information som visar att eskimåer eller annan befolkning med högt intag omega-3 har uppvisat ökad blödningsrisk vid förlossning. Likaså finns det studier på gravida med doser upp till 2–4 g omega-3/dag utan att man påpekat eller sett någon ökad blödningsrisk. Ökad blödningsrisk i normalbefolkningen anses kunna uppkomma vid intag högre än 10–15 g omega-3 per dag (motsvarar 33–50 g Eskimo-3). Försiktighet bör givetvis alltid iakttas när det gäller graviditet men det är väsentligt att fostret får EPA och framförallt DHA för dess utveckling. En randomiserad studie gjord på nästan 1000 gravida kvinnor som fick motsvarande 2,7 kapslar Eskimo-3 per dag uppvisade ingen ökning i blodförlust under förlossningen. Vi hade dock meddelat din barnmorska/förlossningsläkare att du tar fiskolja och du ska givetvis lyssna först och främst på deras rekommendationer.)

Amning

Världens bästa mat för det nyfödda barnet är bröstmjölk. Amningen ger förutom näring, även närhet, värme och trygghet till bebisen. Det skapas även ett viktigt band mellan barnet och modern. Även under amningsperioden är det viktigt med rätt och bra näring. 

Referenser

Nutrients. 2012 Jul;4(7):799-840. Epub 2012 Jul 24. Benefits of Docosahexaenoic Acid, Folic Acid, Vitamin D and Iodine on Foetal and Infant Brain Development and Function Following Maternal Supplementation during Pregnancy and Lactation.

Egenvårdsprotokoll och hälsoråd

Våra egenvårdsprotokoll ska inte användas för att ställa diagnos, behandla eller bota sjukdomar. Våra egenvårdsprotokoll är råd och tips för egenvård som inte ersätter konventionell sjukvård. Kosttillskott bör ej användas som ersättning till varierad kost. Det är viktigt med en mångsidig och balanserad kost och hälsosam livsstil. Gravida bör kontakta en kvalificerad hälsorådgivare eller läkare före användning av SF722, Olivbladsextrakt och MSM.