Omega 3 & fettsyror

Fettsyror är viktiga för hälsan. Omega-3 bidrar till att bibehålla normal hjärnfunktion och till hjärtats normala funktion. Dessutom bidrar omega-3 till att bibehålla normal synförmåga. Omega-3 och omega-6 är essentiella, det vill säga livsnödvändiga men idag får människan i sig för mycket omega-6 men för lite omega-3. Eskimo-3 är världens mest studerade fiskolja och har lägst peroxidationsnivåer av alla fiskoljor vi har funnit. 

Lider du av några specifika hälsobesvär eller bara vill optimera din hälsa? Kontakta då vår kundtjänst på [email protected] så hjälper vi dig med kostnadsfria kostråd, egenvårdsråd och hälsoprotokoll.

 1. Wild Alaskan Sockeye Salmon
  Rating:
  100%
  Special Price 319 kr Regular Price 349 kr
 2. ESKIO-3 Omega-3 Pure
  Rating:
  100%
  Special Price 199 kr Regular Price 249 kr
 3. Flytande Eskimo-3 Pure Omega 3, marknadens troligtvis renaste och finaste omega-3 tillskott.
  Rating:
  100%
  Special Price 199 kr Regular Price 249 kr
 4. Baby & Me 2 Prenatal DHA & Choline
  589 kr

Vad är skillnaden på mättade och omättade fettsyror?

Fettsyror förekommer i fetter och delas normalt in mättade fettsyror och omättade fettsyror. Omättade fettsyror delas vidare in i enkelomättade fettsyror och fleromättade fettsyror. En fettsyras mättnadsgrad beror på hur många dubbelbindningar som förekommer i kolskelettet. Mättade fettsyror har inga dubbelbindningar, enkelomättade en dubbelbindning och fleromättade fettsyror två eller flera dubbelbindningar. Ju fler dubbelbindningar en fettsyra har desto mer lättflytande blir fettet. Vissa fettsyror är livsnödvändiga, det vill säga essentiella. Omega-3 är livsnödvändiga och kroppen kan inte tillverka dem själva. Vissa mättade fettsyror är hälsosamma och ger energi. 

Fettsyror

ALA är förstadiet till Eikosapentaensyra (EPA) och Dokosahexaensyra som är de för kroppen bästa omega-3 fettsyrorna. Omvandlingsgraden från ALA till EPA och DHA är mycket låg, för att inte säga obefintlig, (ca. 1–10 %) vilket innebär att det är bäst att få i sig EPA och DHA direkt via exempelvis fet fisk eller fiskoljor och inte gå omvägen via ALA som finns i linfröolja eller andra fröoljor. Dessutom innehåller fröoljor och växtoljor inte sällan för mycket omega-6 vilket inte är bra för hälsan. Omega-6 fettsyror och omega-3 fettsyror bör ingå i vår kost i förhållande 2:1. Emellertid är förhållandet förskjutet med dagens västerländska kost vilket innebär att vi får i oss mellan för mycket omega-6 fettsyror i förhållande till omega-3 fettsyror. Det påverkar hälsan negativt bland annat eftersom de båda fettsyrorna konkurrerar om samma platser i cellmembranen. Omega-6 fettsyror finns bland annat i växtoljor, nötter och sädesslag. EPA och DHA, det vill säga de långkedjiga Omega-3 fettsyrorna finns främst i fisk, fiskolja, skaldjur och fytoplankton. Linfrön och chiafrön är inte bra källor till omega-3 fettsyrorna EPA och DHA. Precis som för de allra flesta kosttillskott, ses fiskoljans effekt inte direkt utan över tid. Effekten uppnås ofta efter flera veckors regelbundet intag. 

EPA och DHA påverkar även inflammationsprocessen genom att minska inflammationer i kroppen. Fiskoljor minska även triglyceridnivåerna i kroppen samt minskar även blodtrycket något hos dem som har högt blodtryck. EPA verkar även påverka humöret positivt troligtvis genom att minska inflammationer i hjärnans celler. Det finns även forskning som tyder på att 300 mg DHA per dag minskar ADHD-besvär hos barn. 

Man bör akta sig för härskna fettsyror, speciellt de långkedjiga omega 3-fettsyrorna. Lipidperoxidation innebär oxiderade fettsyror och dessa påverkar cellens membran negativt. Man bör alltid köpa kontrollerade fiskoljor från seriösa tillverkare då kvaliteten skiljer sig i hög grad dem emellan.

Egenvårdsprotokoll och hälsoråd

Våra egenvårdsprotokoll ska inte användas för att ställa diagnos, behandla eller bota sjukdomar. Våra egenvårdsprotokoll är råd och tips för egenvård som inte ersätter konventionell sjukvård. Kosttillskott bör ej användas som ersättning till varierad kost. Det är viktigt med en mångsidig och balanserad kost och hälsosam livsstil. Gravida bör kontakta en kvalificerad hälsorådgivare eller läkare före användning av SF722, Olivbladsextrakt och MSM.

Kontakta vår kundtjänst på [email protected] för att få kostnadsfria kostråd men även andra kostnadsfria egenvårdsråd och hälsoprotokoll som du kan följa vid olika hälsobesvär.